Hogyan beszélgess a gyerekkel a koronavírus járványról?

Anya, én elkapom a koronavírust? — Anna ezzel a kérdéssel állított haza egyik nap. Az egyszerű NEM, nem biztos, hogy megnyugtatja őt. A gyerekeket nem izoláltan neveljük, ezért nem tudjuk teljes mértékben kontrollálni azt sem, milyen információhoz, tapasztalathoz jutnak a nap folyamán. Előfordulhat, hogy az óvodában, iskolában, vagy akár a nagyszülőknél olyasvalamit hallanak, ami szorongást kelt bennük. Minden ovis csoportban van valaki, akinél otthon a háttérben folyamatosan megy a tévé, vagy az idősebb testvérei miatt már nincsenek tekintettel a korára, válogatás nélkül mindent hall. Nem értik, miért vesszük kilószám a lisztet, és bekövetkezhet az is, hogy pár hétig se oviba se suliba nem kell menni. És amit a legnehezebb elkerülni, az láthatatlan. A gyerekek szuperérzékeny csápokkal detektálják folyamatosan a körülöttük lévő felnőttek érzelmi állapotát, s arra hangolódnak rá. A jelenlegi helyzetben sok feszültséget, aggodalmat tapasztalhatnak, ami óhatatlanul is hatással van rájuk. Mit érdemes tudniuk a gyerekeknek a kialakult járványról, és hogyan tudunk nekik segíteni?

2020.03.06 Pethő Orsolya

Elsőként a saját érzéseiddel legyél tisztában

A gyerekek akkor vannak a legnagyobb bajban, amikor mi, felnőttek beburkolózunk saját érzelmeink felhőjébe, és észre sem vesszük, mi történik velük. A kicsik ránk vannak utalva, s ha mi is kontrollálatlanul pánikolunk, nem tudjuk őket megnyugtatni. Tudatosítsd a saját félelmeidet, beszélj erről más felnőttekkel. Gondold át, mi lesz a te stratégiád ebben a helyzetben. A gyerekeknek nem arra van szükségük, hogy mi soha ne féljünk, hanem arra, hogy lássák, kézben tartjuk a helyzetet.

Kapcsold ki a tévét!

És minden más eszközt, ahonnan hírek érkezhetnek. Ne a gyerek füle hallatára beszélj telefonon a témáról. Vedd fel a híradót, és nézd meg később, vagy tájékozódj az interneten. A drámai hangon felolvasott és ki tudja milyen képekkel illusztrált halálesetekkel nem tud mit kezdeni egy gyerek. Felesleges szorongást okoz még a felnőtteknek is.

Kérdezd meg, mit hallott ő

Itt az idő beszélni a témáról a kicsikkel, hiszen most már a mindennapjainkat is érintheti. Ha magától nem hozza szóba, kérdezd meg, hallott-e már a járványról. Ha igen, ismerd meg a részleteket is. Így van mihez viszonyítanod. Tudod, miben szorul helyreigazításra, hol vannak a logikai csapdák. Legyél kiváncsi arra is, hogy hogy érzi magát. Gyerek szinten amit tudunk az az, hogy ez egy influenzához hasonló tüneteket okozó vírus, ami a legtöbb embernél, akiknek erős a szervezete enyhe lefolyású betegséget okoz. Ám gyorsan terjed, s abban van legnagyobb szerepünk, hogy ezt megakadályozzuk. Így a gyerekekre is érvényesek bizonyos szabályok, amelyeket a felnőttek segítségével be kell tartaniuk. Ám a vírussal elbánni a felnőttek dolga. Sok okos ember dolgozik azon, hogy minél hamarabb elkapja a grabancát a kórokozónak.

A legnagyobb félelmeket természetesen a halálozási arány okozza. Félhetnek saját haláluktól, vagy attól, hogy minket szülőket veszítenek el. Ahogy már megszokhattuk, nem feltétlenül szavak formájában fejezik ki, ha valami nem stimmel. A kicsiknek tudniuk kell, hogy a szervezetük erős, és képes legyőzni a vírust. Mi pedig szintén mindent megteszünk, és nem tervezünk meghalni, amíg nagyon-nagyon öregek nem leszünk.

Előnyei is vannak

A gyerekekkel érdemes beszélni a járvány pozitív hatásairól is, mert kár tagadni, abból is akad bőven. Tanulságos a légszennyezettség és a tömegtermelés szempontjából. A legnagyobb emberi anomáliákra irányítja a figyelmet, a tömegturizmusra, a fogyasztási őrületre. Ha egy vírus vesz rá minket arra, hogy kevesebbet repüljünk és nemzetközi meetingeket a világhálón keresztül bonyolítsunk, akkor azt is értékelnünk kell. A kialakult helyzet továbbá remek lehetőség arra, hogy megtanuljunk valóban kezet mosni, odafigyelni személyes higiéniánkra. Ha beszorulunk majd a saját lakásunkba, egy kicsit magunkra, családon belül egymásra figyelhetünk, többet lehetünk együtt. Most, hogy megkérdőjeleződött sok minden, ami eddig evidens volt, talán megtanulniuk értékelni azt, amink van. Gondold át a saját tanulságaidat! A járvány nem csak egyértelműen rossz és félelmetes.

Lépjünk a tettek mezejére

Tehetetlenül várni valamit, amiről nem is tudjuk, hogy pontosan micsoda, nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek sem megnyugtató. Éreznünk kell, hogy kontrollt gyakorlunk az események felett, tudunk tenni az ügy érdekében. Beszéljetek arról, hogy személyesen, illetve családi szinten mi a dolgotok, a szerepetek. Gyakoroljátok a helyes kézmosást. Keressetek egy dalt, amit körülbelül 20 másodpercig tart elénekelni (a zsipp-zsupp kenderzsupp háromszor is belefér ebbe az időbe), így élvezetesebb lesz.

Gyakran, játékosan figyelmeztesd, hogy ne nyúljon a szájához, arcához. Itt az idő megtanulni köhögni, tüsszenteni is helyes módon, úgy, hogy a könyökhajlat kerüljön a szánk elé. Dolgunk lehet például mindent megtenni a saját egészségünkért. Ebben fontos szerepet játszik az étkezés, vagy a megfelelő mennyiségű alvás. Gondolhatunk szeretettel azokra, akik betegek, hogy gyorsabban gyógyuljanak meg. Készítsetek az általatok választott tettekről rajzok formájában plakátot!

Nevetés, nevetés és még több nevetés

Még mindig nincs alkalmasabb szorongáscsökkentő a nevetésnél. Segít a stresszhormonokat  kiüríteni a szervezetből. Hancúrozzatok, hülyéskedjetek, kergetőzzetek,  birkózzatok! Kacagás közben egyszerűen képtelenség szorongani.

Pethő Orsolya, pszichológus

Ajánlott link:

Koronavírusról tájékoztató hivatalos kormányzati oldal

Címlapkép: istock / shironosov