Felépülés a függőségből: szerencsejáték és szerhasználat

Egy minden részletre kiterjedő, mind szakmai ismereteket, mind személyes történeteket tartalmazó könyv a szerencsejáték-függőségről a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben (OPAI) bemutatott tanulmánykötet.

2019.08.14 Szabó Előd

Az OPAI (Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet) a hazai addiktológia fontos szakmai bázisa. A Petke Zsolt és Tremkó Mariann által szerkesztett könyv hatalmas értéke, hogy az intézetben dolgozó szakértők magukkal a felépülő függőkkel közösen alkották meg ezt a könyvet, így a részletes szakmai információkon túl számos személyes felépülési történetet ismerhetünk meg.

A könyv négy nagy területtel foglalkozik:

  • Az első blokk a függőségekkel kapcsolatosan tartalmaz egy általános szemléletformáló fejezeteket, amelyben nagy hangsúlyt helyeznek a függőség ún. felépülésközpontú megközelítésére. Az előszót jegyző Kelemen Gábor addiktológus szakember így fogalmaz: „aki szeretne választ kapni arra a kérdésre, hogyan miképpen lehetséges elindulni és kitartóan járni a felépülés és a józanság útját, s közben életmódot változtatni, identitást fejleszteni, önmagunkért, és másokért (beleértve az utánunk jövő generációt) felelőségünket, hatóerőnket, önbizalmunkat erősíteni, ehhez milyen sajátos kapcsolati tőke felhalmozására van szükségünk s ebben mi lehet az intézmény szerepe, annak érdemes elolvasnia ezt a könyvet.”
  • a második blokk foglalkozik azzal, hogy milyen szereplők jelennek meg a felépülési folyamatban. A függő személyes környezetén túl bemutatja az addiktológiában a támogató közösségeket, a kezelésben résztvevő szakértőket, illetve az utógondozás különböző lehetőségeit is.
  • a harmadik fejezetben betekintést nyerünk az OPAI mindennapi munkájába, milyen megközelítéseket alkalmaznak a gyógyításban. A könyvet bemutató Dr. Gerevich József ezzel kapcsolatosan a könyv erényeként emelte ki, hogy „a fejezetek hangsúlyozzák a 12 lépéses programok és a tapasztalati szakértők szerepét a felépülésben, kiválóan demonstrálják a multidiszciplinaritást és megmutatják, hogy a terápiában fontos helyet foglal el a kultúra, legyen szó akár a színházról, akár a mesék világáról”.
  • Végül az Anonim Alkoholisták Nagykönyvéhez hasonlóan a negyedik blokkban személyes felépülési történetekből meríthetünk személyes inspirációt.

Bár a könyv érthető nyelvezeten van megírva, mégis azt gondolom, hogy a jövőben inkább a szakmai közönség számára lesz ez hasznos olvasmány. Amennyiben felismeri valaki önmagánál, vagy családtagjánál a függőséget, nagyobb eséllyel fogja forgatni az anonim alkoholisták által kiadott rövid gondolatébresztő pamfleteket, az Anonim Alkoholisták nagykönyvét, mint egy 400 oldalas szakmai információkat is fajsúlyosan tartalmazó könyvet.

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaiddal kapcsolatosan?

Keress minket bizalommal!

Tovább a szakértőkhöz!