ADHD teszt felnőtteknek, kamaszoknak

Az ADHD olyan, mint a jéghegy, írja a fejlődéslélektannal foglalkozó gyermekgyógyász Mark Bertin. A víz felett az emberek koncentrációzavart, impulzivitást, hiperaktivitást, érzelemkezelési zavarokat tapasztalnak. A felszín alatt azonban ott van még egy sor probléma, amit a sérült végrehajtó funkciók okoznak. Az ADHD-t – már csak összetettsége miatt is - rendkívül nehéz azonosítani. Az ADHD teszt, amit most kicsit körüljárunk, elsősorban felnőttek számára készült, és készítőjével, Dr. Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológussal, az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének tudományos főmunkatársával beszélgetünk róla.

2019.09.15 Mihalicz Csilla

Gondolom, egy ADHD teszt önmagában kevés ahhoz, hogy valaki biztonsággal eldöntse, érintettje-e az ADHD zavarnak?

Dr. Gyarmathy Éva: Igen, de ez a vizsgálati eljárás nem is arra szolgál, hogy valaki magát diagnosztizálja, hanem, hogy lássa, mekkora valószínűséggel lehet a háttérben olyan problémája, amit ezek a tünetek jeleznek: hiperaktivitás, diszlexia, diszharmónia vagy valamilyen tanulási zavar. Mivel ezeknek nagyon hasonlók a tünetei, egy-egy jól irányzott kérdéssel több területet is lehet vizsgálni. Az ADHD olyan neurológiai csomag, amely több területen megjelenhet. Így sokszor nem lehet tudni, hogy ha valaki úgy érzi, nem tud egy helyben ülni például és olvasni, akkor annak a hátterében tanulási zavar áll-e, vagy az, hogy képtelen a figyelmét az adott helyzetnek megfelelően irányítani, vagy hiperaktív.

Milyen korosztálynak szól a kérdőív?

Dr. Gyarmathy Éva: Felnőtt kérdőív, de már 14 év felettieknél is használható, bár a kérdések között vannak olyanok, amelyek inkább felnőttekre vonatkoznak.

Felnőtt számára egy ilyen eljárásnak mi a jelentősége?

Dr. Gyarmathy Éva: Az, hogy ha úgy veszi észre, hogy érintett, akkor legyen tudatában, hogy az enyhébb problémákkal maga is meg tud küzdeni - egyedül vagy segítséggel -, a súlyosabbakkal viszont mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Nagyon sok embernek lehetnek enyhe tünetei, amelyek megnehezítik a mindennapi életvezetést, ez még nem jelent igazi zavart.

Mennyire segít, illetve mennyire zavar össze valakit, ha felnőtt korában megtudja magáról, hogy érintett? Hiszen el tudok képzelni olyan reakciót, hogy valaki azt mondja, ja, hát, ha velem ez van, akkor minek küszködjem azzal, hogy összeszedem magam? Eddig sem ment, most már legalább tudom, miért.

Dr. Gyarmathy Éva: Az a helyzet, hogy valójában nem a világ jelenségei zavarnak minket, hanem az, ahogyan azokat értelmezzük - ez önmagunkra is igaz. Mindenkiben él magáról egy saját narráció, nehéz azzal mit kezdeni, hogy valaki egy visszajelzést hogyan értelmez. A kérdőívvel voltaképpen tükröt állítottunk az olvasó elé, az már az ő dolga, hogy mit tud vele kezdeni. Jónak tartom, hogy ilyen szakmai segédeszközök vannak fent a neten, mert bele lehet nézni a tükörbe, és ha magunkra nézve érvényesnek gondoljuk a megállapításokat, akkor a megoldás felé lehet fordulni.

Egyik-másik kérdésre nem egyszerű válaszolni: például, hogy „gyakran vagyok felhangolt, izgatott”, vagy, hogy „mindig késésben vagyok, nem tudom beosztani az időmet”, illetve „erős akaratú, önfejű vagyok” – ezek sokszor élethelyzetbeli nehézségekhez kötődő, időszakos jelenségek, illetve személyiségvonások.

Dr. Gyarmathy Éva: Nem érdemes egy-egy kérdésre adott válaszból következtetéseket levonni, az egész együtt rajzol ki valamilyen képet. Éppen ezért van több kérdés. Fontos különbség az élethelyzetbeli nehézségekhez képest, ha valakinek például az említett felhangoltság az állandó állapota, és nem releváns helyzetekben is túlreagál. A kérdőívhez fűzött leírásokkal az a célunk, hogy többet kapjon az olvasó egyszerű szembesülésnél. A hozzáfűzésekben javaslatokat teszünk arra, hogy az enyhe fokú zavarait hogyan tudja valaki kezelni. Nagyon jót tesz például a meditálás, a mozgás - különösen az egyensúly gyakorlatok - és a zsonglőrködés. Ezekkel jól karban lehet tartani egy enyhe fokú hiperaktivitást. De sokat számít az olyan egyszerű életvezetési segédeszköz, mint mondjuk a naptár, amely most már ott lehet az okostelefonban mindennapi eszközként. Aki úgy érzi, hogy egyedül nem tud előrelépni, annak ajánlom, hogy jelentkezzen életvezetési tréningre. Ha pedig a kérdőív alapján jelentősnek látszik a probléma, akkor nagyon valószínű, hogy érdemes szakember segítségét kérni, akár, mint érintett (Felnőtt ADHD ambulancia), akár, mint hozzátartozó.

(a szerk.: a szerző hívta fel a figyelmet, hogy ez nem ADHD teszt, hanem ADHD kérdőív, hiszen a teszt feladatokat jelent, itt pedig csak kérdeznek. A hétköznapi szóhasználat miatt a címben és felvezetőben mégis az ADHD teszt szót használjuk, ugyanakkor fel szeretnénk hívni a figyelmet a pontatlanságra).

Címlapkép: istock / Piotrekswat

Kép forrása: Gyarmathy Éva