Pénzt adtam a lányomnak alkoholra - olvasói levél

Olvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számot tartó kérdéseket akár ezen az oldalon is megvitatni.

2016.12.09 Janda Zsuzsa

Kedves szakértők,

17 éves lányom mostanában kezdett esténként kimaradozni, amivel semmi baj sincs szerintem, elvégre az ember egyszer fiatal. Kicsit még örültem is, mert féltem, hogy gátlásos, nehezen barátkozó és nem bánom, ha van társasága.

Amiért írok, az az, hogy minden alkalommal adok neki egy kis pénzt, hogy szórakozzanak, de a múltkor elmesélte, hogy úgy indulnak bulizni, hogy előtte a boltban vesznek alkoholt és azt az utcán megisszák, mert a szórakozóhelyeken túl drágák az italok. Engem nem annyira zavar, ha isznak, jobban félek attól, hogy ha mindenféle olcsó löttyöt isznak össze, mert az veszélyesebb lehet, mint a normális italok, de erre meg azt mondja, hogy amit a boltban vesznek, abba legalább biztosan nem tesznek bele semmit, mert a szórakozóhelyeken meg az előfordulhat.

Ezért arra gondoltam, hogy adok neki több pénzt, hogy normális italokat tudjanak venni, ne ilyen kétes dolgokat, de abból meg nem az lesz-e, hogy továbbra is olcsó italokat vesznek, csak többet?! Tudom, furcsán hangozhat, hogy alkoholra adok pénzt a lánynak, de úgy érzem, hogy így legalább valamennyire nyomon tudom követni, hogy mit csinál. De persze aggódom is közben, mert például az apja hajlamos volt elveszteni a kontrollt, ezért is váltam el tőle még régen, de ki tudja, hogy ez benne milyen nyomot hagyott. Szóval bízzak-e benne, vagy féljek tőle inkább, nem tudom melyik az erősebb. Szeretnék okos és jó anya lenni ebben.

Kriszta, Budapest

 

Kedves Kriszta!

Érdemes lenne ezekről a kétségekről a lányával beszélgetni úgy, hogy közben a gyerek megérthesse, hogy mi az, amit Ön támogat, és mi az, amit nem, illetve, hogy milyen félelmek vannak Önben.

Ha megfogalmazza - ahogy a levélben is tette - hogy örül, hogy lányának van társasága, nem bánja azt sem, hogy alkoholt fogyasztanak, viszont – már csak az apja problémája miatt is – nagyon fontosnak tartja, hogy ezt mértékkel tegye és figyeljen oda az ital minőségére is, valamint továbbra is beszélgetnek egymással arról, hogy hogyan tudja biztonságosan jól érezni magát, akkor jó esély van arra, hogy a lánya is őszinte lesz Önhöz. Beszélgessenek arról is, hogy a lánya is gátlásosnak érzi-e magát és hogy neki vannak-e problémái, lehet, hogy szüksége van ötletekre, támogatásra. Fejezze ki, hogy számíthat Önre, ha szüksége van rá.

Üdvözlettel:

Janda Zsuzsa

pszichopedagógus, gyermekdráma vezető

Címlapfotó forrása: Pixabay