A bátyám néha már dolgozni sem jár be - olvasói levél

Olvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számot tartó kérdéseket akár ezen az oldalon is megvitatni.

2017.09.10 Hogyan mondjam el neked

Kedves Szakértők,

A bátyám miatt írok. Világélétében problémás volt, de most már nem tudom mit tegyek és hogyan segítsek neki. Fiatalkorától depressziós, általában gyógyszer szed, kezelték is. Néha, ha rossz napjai vannak, akkor pedig előkerül az alkohol is, azt nem tudom, alkoholfüggő-e.

De az élete romokban. Amiért ilyen problémás, igazából egyedül van, nincs saját családja, a szüleink (akik elváltak) és én foglalkozunk vele. De mi sem tudjuk, mit tegyünk, már lassan közöttünk is veszekedést idéz elő: adjunk neki pénzt vagy ne? Fizessük a rezsijét vagy ne? Segítünk ezzel vagy ártunk neki? Valami isteni csoda folytán szokott munkát kapni, de elég egy rosszabb időjárás vagy egy rossz találkozás valakivel vagy ki tudja mi, és egyszerűen nem megy be dolgozni. Ezt pedig nyilván nem tolerálják. Már többször volt többnapos, vagy több hetes bentlakásos terápián, de semmi nem segít, azt látom. Mit tehetnék még?

 

 

Kedves Levélíró!

Megértem aggódását, testévre állapota miatt. Bizonytalan abban, hogy bátyja italfogyasztási szokásai alkoholizmusnak nevezhetők-e? A leírtak alapján ez számomra sem derül ki, de úgy érzem, a legfőbb problémát nem ez okozza az életében. Jogos a kérdésfelvetés, hogy a család, a segítségnyújtással meddig mehet el, hiszen láthatóan a sok eredménytelen próbálkozás mindenki számára nagyon megterhelő. Hasonló helyzetekben érdemes mindenkinek a saját jóllétét is figyelembe venni, tehát a segítség adását próbálják a képességeik és lehetőségeik határai között tartani. Amennyiben átlépik ezt a határt, mind a segítő, mind a segített fél egyre rosszabb állapotba fog kerülni. Talán ezt a jelenséget már Ön is megtapasztalta. A legideálisabb, ha sor tud kerülni egy nyílt tabumentes beszélgetésre az érintett felek között arról, hogy a kialakult helyzetben ki mit tud vállalni, kinek milyen elvárásai vannak. Amennyiben bizonytalanok abban, hogyan fogjanak hozzá, kérhetik szakember, pl. mediátor, vagy pszichológus segítségét, akik képesek lesznek moderálni, megfelelő keretek között tartani a beszélgetést. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy testévre akut, önveszélyeztető állapotban van, hívjon hozzá mentőt.

Üdvözlettel:

Fazekas Zsolt – addiktológiai konzultáns

 

Ajánlott linkek:

Címlapfotó forrása: istock / Marjan_Apostolovic