Alkoholista lett a férjem - olvasói levél

Olvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számot tartó kérdéseket akár ezen az oldalon is megvitatni.

2017.09.10 Hogyan mondjam el neked

Tisztelt Szakértő!

Az élettársam miatt írok. 9 éve vagyunk együtt, boldogok voltunk, 2 évvel ezelőttig. Nem tudom mi történt és meg lehetett volna-e hamarabb is állítani, de most nagy baj van. Amikor megismertem a páromat, voltak alkohol problémái, de ezek megoldódtak együttlétünk idejére. Szépen dolgozott, újra kezdte a zenélést is, kertben dolgozott és boldogok voltunk. A pénz mindig kevés volt, a munka mindig sok, emiatt panaszkodott, de ez csak olyan panaszkodás volt, nem vettem komolyan, próbáltam felvidítani. De 2 éve valami történt.

Szerintem előkerült valami ivócimborája, vagy nem tudom. Kocsmába jár, ott marad, többet költ, mint ami van. Egyre agresszívebb is lett, szóval nagyon bánt, bár megütni nem ütött. Már nem is ismerem, olyanokat mond. Annyira megromlott a kapcsolatunk, és hiába beszéltem neki az alkoholproblémájáról, nem javult a helyzet. Bár látom, szégyelli és sajnálja, de amikor ittas, elviselhetetlen.

Rá tudtam beszélni, hogy menjen be a kórházba, elvonóra. Be is ment. Az orvosok alig néztek felé, nem segítettek és az anyukája még italt is be tudott vinni neki – amiért persze nagyon haragszom. Hétvégére hazaengedték, már ittasan ért haza és hétfőn visszament, semmi nem változott. Közben azt érzi, hogy ő megtesz mindent, befekeszik, bejár, hallgat az orvosra… de nem foglalkoznak vele. Milyen helyre tudna menni? Ami ingyenes? Mert pénzünk sajnos nincs.

Eszter, Tatabánya

Mennyire kockázatos a Te alkoholfogyasztásod? Teszteld!

 

 

Kedves Eszter!

Megértem aggodalmát a kialakult helyzet miatt. Úgy tűnik, hogy sok mindent tett azért, hogy párja újból letegye az alkoholt, de láthatóan ez nem vezetett eredményre.

Azt írja, élettársa úgy érzi, mindent megtesz, együttműködik, de az állapota nem változik, talán emiatt csalódott is. Azonban biztos vagyok abban, hogy a kezelőkkel való együttműködésnek nem része a becsempészett alkohol titokban történő elfogyasztása. Ez az epizód, amit megírt abban erősít meg, hogy párja nem kellőképpen elszánt a változtatásra.

Sajnos az elszánást nem lehet siettetni, annak meg kell érnie a betegben. A felépülésben előrébb járók ezt úgy szokták megfogalmazni, hogy mindenkinek el kell érnie a saját mélypontját ahhoz, hogy megindulhasson a valódi változás. Ameddig Önnek fontosabb a párja felépülése, mint neki magának, addig a változás nem fog bekövetkezni.

Javaslom élettársának az Anonim Alkoholisták gyűléseinek látogatását, amely egy önsegítésen alapuló józanságprogram, illetve Önnek az alkoholisták hozzátartozóinak önsegítő csoportjait (Al-Anon). Amennyiben társadalombiztosítása rendezett élettársának, több TB támogatott rehabilitációs program is működik, amelyek időben a néhány héttől a hónapokig tartó időintervallumban szóródnak. Az a tapasztalat, hogy többségében 2-3 hónap rehabilitációra minimum szükség szokott lenni, hogy a beteg meg tudjon indulni a tartós józanság útján.

Üdvüzlettel:

Fazekas Zsolt – addiktológiai konzultáns

 

Javasolt cikkek, megoldási utak:

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaddal kapcsolatosan? Keress minket bizalommal!

Amennyiben a válasz alapján további kérdése merült fel, úgy érzi, azonosításra került egy probléma, amin érdemes dolgozni, vagy minden igyekezet ellenére sem javul a helyzet, forduljon szakemberhez, vegyen igénybe konzultációt. A szakértői válasz (levél/videó) nem minősül terápiának, sem valódi diagnózis nem állítható fel és orvosi tanácsadásnak sem tekinthető.

Címlapfotó forrása: istock/kupicoo (a fotó illusztráció)