Apa, én most játékból sört iszom - olvasói levél

Olvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számot tartó kérdéseket akár ezen az oldalon is megvitatni.

2017.09.10 Turcsán Ágnes

Kedves szakértők,

A kisfiam négy éves múlt, Daninak hívják. Egyke. Imádott mindig közösségben lenni, mosolygós  gyerek. Egy pillanat alatt ment a beszoktatás a bölcsödébe. Amikor kiscsoportos lett nagyon büszke volt, hogy ő már ilyen nagy. Sokat együtt vannak a középsősökkel, nagycsoportosokkal, először azt gondoltam, emiatt számít ez neki.

 

Gyakran kérdezi, hogy mikor lesz felnőtt. Az óvodai előadáson kihúzta magát, amikor azt énekelte, hogy „apámnál és anyámnál is nagyobb leszek” én. Valamiért fontos neki, hogy ő nagy, nagyobb, stb.  

Egyik nap, amikor a játszótér után kimelegedve – a jól megérdemelt, jéghideg málnaszörpöt itta – megjegyezte, hogy most ő játékból sört iszik.

Amikor minket lát inni egy sört természetesen nem kap, és jelezzük neki, hogy „gyerekek ezt még nem ihatják”, „mi is csak egy pohárral iszunk, mert ha sokat iszik valaki, akkor részeg lesz”. Ebben az esetben azonban óhatatlanul azt kommunikáljuk neki, hogy ez egy felnőttes dolog. Bár távol vagyunk ettől, de kamasz korában éppen ez vezethet oda, hogy ezzel akarja bizonyítani, hogy ő már felnőtt.

Mit gondolnak, hogyan érdemes ezt kommunikálni a gyereknek? Vagy érdemes neki más dolgokat mutatni neki, amivel már „megmutathatja, hogy nagy”?

Balázs, Pécs

 

 

Kedves Balázs!

Nagyon jó ötletnek tartom a felvetését, hogy fiuk kipróbálhasson más, új dolgokat, amik segítségével megmutathatja, hogy ő már „nagy”, megtapasztalhatja, mire képes önállóan. Dani éppen abban az életkorban van, amikor fontos, hogy bátorítást, biztatást kapjanak a kezdeményezései, így megtanulhatja, hogy szándékait, céljait meg tudja valósítani. Apróbb feladatokkal is megbízhatják, amik teljesítése után lényeges a dicséret, hogy önbizalma erősödjön. Előfordulhat, hogy veszélyesnek tűnő tevékenységek is felkeltik az érdeklődését, azokat megpróbálja kivitelezni, ilyenkor szülőként meg kell húzni a határokat, de célszerű elmagyarázni neki azt is, hogy az adott dolog miért igényel fokozott óvatosságot, mire kell figyelni, esetleg miért csak idősebbeknek, felnőtteknek ajánlott.

Teljesen természetes, hogy Dani érdeklődik a nagyobbak, a felnőttek világa iránt, főleg mivel úgy tűnik, sok időt tölt idősebb gyerekekkel. Nagyon jó, hogy ilyen nyíltan és korának megfelelően tudnak beszélgetni vele az alkoholfogyasztásról és a mértéktartásról, így nem lesz ezekből tabutéma és fiuk majd mindig bátran felteheti Önöknek az éppen aktuális kérdéseit. Megértem aggodalmát, de a kamaszkor még valóban távol van, ha sikerül otthon elfogadó, támogató légkört biztosítani, a kölcsönös, őszinte kommunikációt fenntartani, illetve a gyermek számára életkorának megfelelő önállóságot biztosítani, akkor a serdülőkor évei is gördülékenyen telnek majd.

Üdvözlettel:

Turcsán Ágnes

 

Javasolt cikkek, megoldási utak:

 

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaddal kapcsolatosan? Keress minket bizalommal!

Amennyiben a válasz alapján további kérdése merült fel, úgy érzi, azonosításra került egy probléma, amin érdemes dolgozni, vagy minden igyekezet ellenére sem javul a helyzet, forduljon szakemberhez, vegyen igénybe konzultációt. A szakértői válasz (levél/videó) nem minősül terápiának, sem valódi diagnózis nem állítható fel és orvosi tanácsadásnak sem tekinthető.

Címlapfotó forrása: istock/filadendron