Alkoholfüggés, nagyivás. Én, alkoholista!? Soha! – Aki hevesen tagad, veszélyben van

Az alkoholizmus súlyos tömegeket érint Magyarországon. Közvetlen családtag, tanár, munkatárs, szomszéd, nem ritkán egy jó képességű diák is élhet függőségben. Mindig másra gondolunk az alkoholista szó hallatán, de azon a legritkábban gondolkodunk el, hogy vajon mi magunk le tudjuk-e tenni a poharat… Az őszinteség sokat segít a függőség felismerésében.

2017.11.27 Hogyan mondjam el neked

Alkoholprobléma, alkoholfüggés, alkoholizmus

A hazai ivási szokások mellett általában négy-öt év rendszeres alkoholfogyasztás után alakul ki függőség. Az alkalmi és rohamszerű lerészegedést (az úgynevezett nagyivást) felváltja az alkoholos befolyásoltság és mámor iránti egyre sűrűbben jelentkező vágy, majd a lelki után a fizikai kényszer is felbukkan. Az említett négy-öt év akár kettőre is csökkenhet, ebben genetikai-, társadalmi- és szociokulturális tényezők is jelentős szerepet játszanak.

Bánatában iszik? Vigyázat, veszélyzóna!

Nem mindig könnyű észrevenni, mikor csúszik át a moderált- vagy társasági iszogatás a problémás tartományba. Lehet, hogy már most múlt időben kellene fogalmaznunk? Azaz: mikor csúszott át… Ha az alkoholfogyasztás oka a nehézségek leküzdése, vagy a rossz érzések elkerülése, akkor ön valószínűleg a veszélyzónába tartozik. A hétköznapokban erre szokás azt mondani: „aki olyankor iszik, amikor bánatos vagy feszült, az könnyebben marad az ital rabja, mint aki jókedvében lehajt egy pohárral”. Az alkoholizmus (vagy az alkoholprobléma) könnyen a hatalmába kerítheti, ezért fontos, hogy figyeljen oda a vészjelzésekre. Mindenképpen csökkentse a bevitt mennyiséget. A probléma felismerése és megértése az első lépés a megoldáshoz.

 1. A tagadás és a figyelmen kívül hagyás az egyik legnagyobb akadály a segítségkérés útjában.

 2. A magas alkoholtűrő-képesség a kezdeti alkoholizmus egyik legszembetűnőbb jele.

 3. Az alkoholizmus és az alkoholprobléma az élet minden területét befolyásolni fogja.

Szóval mégis alkoholproblémája van?

Az alkoholizmust és az alkoholproblémát több –  egymással összefüggő – tényező válthatja ki, néhány példa erre: a genetika, a neveltetés, a szociális környezet és a lelki egészség. Mivel az ivás sok kultúrában elterjedt, és a hatás minden embernél más, nem mindig egyszerű felismerni a határt a társasági ivás és az alkoholprobléma között. Az alsó határ az önt érő hatásoktól függ. Egyszerűen így foglalható össze: ha az ivás gondokat okoz az életében, akkor alkoholproblémája van. Azoknál, akiknek a családjában korábban volt alkohollal kapcsolatos komplikáció, vagy a környezetében vannak nagyivók, nagyobb eséllyel alakul ki a függőség. A mentális betegséggel (szorongás, depresszió vagy bipoláris depresszió) küzdők szintén veszélyben vannak, hiszen ezekben az esetekben az alkohol könnyen tűnhet „gyógyszernek”.

Alkoholproblémája lehet, ha:

 • Bűntudata vagy szégyenérzete van ivás közben

 • Titokban tartja ivási szokásait vagy hazudik róla

 • Barátai, munkatársai vagy családtagjai aggódnak az alkoholfogyasztása miatt

 • Innia kell, hogy kipihenhesse- vagy jobban érezze magát

 • Teljes- vagy részleges emlékezetkiesése van az ivás ideje alatt történtekről

 • Rendszeresen többet iszik a tervezettnél

Jelek és tünetek 

A szakértők különbséget tesznek az alkoholprobléma és az alkoholizmus (alkoholfüggőség) között. Az alkoholistáktól eltérően, az alkohollal visszaélők képesek egy ideig bizonyos korlátot szabni a saját fogyasztásuknak. Bár az ő viszonyuk az alkoholhoz szintén veszélyt jelent magukra és másokra is. A szülőknek, tanároknak, edzőknek azonnal fel kell ismerniük, ha egy fiatalkorú a veszélyzónába kerül. Természetesen felnőttek esetében is jó lenne mielőbb megálljt tanácsolni: kollégák, barátok és családtagok is felelősséggel tartoznak egymásért, például éppen a közös poharazgatások miatt. Mindenki gondolja végig, hogy ismerősek-e az alábbi helyzetek:

 1. Otthoni/munkahelyi/iskolai kötelezettségek rendszeres figyelmen kívül hagyása másnaposság miatt. Gyengülő munkahelyi teljesítmény, órák ellógása, gyerekek elhanyagolása, kibújás a feladatok alól –másnaposságra és kedvetlenségre hivatkozva.

 2. Alkoholfogyasztás olyan helyzetekben, amikor az fizikailag veszélyes, például az ittas vezetés, munkagép vezérlése alkoholos befolyásoltság alatt, vagy alkohol és vényre kapható gyógyszer együttes bevitele – szembemenve az orvosi utasítással.

 3. Többszöri jogi probléma alkoholfogyasztás miatt. Például, jogosítvány elvesztése ittas vezetés miatt.

 4. Az ivás folytatása az alkohol okozta kapcsolati problémák dacára. Például: berúgás a haverokkal a feleség csalódottsága ellenére, illetve veszekedés a családdal az alkohol miatt.

 5. Stresszoldó ivás. Amikor valaki azért iszik (egyre többet és egyre többször), hogy saját magát megnyugtassa. Komoly rizikót jelent az alkoholistává válási forgatókönyvek szerint: berúgni minden stresszes nap után, vagy felnyitni egy üveget minden egyes vita után.

Út az alkoholizmusig

Néha az alkoholizmus hirtelen kerül napvilágra – válaszul a komolyabb életfordulókra, stresszhelyzetekre (szakítás, nyugdíjba vonulás, haláleset, munkahely elvesztése, adósságcsapda). Másokat inkább fokozatosan keríti hatalmába, ahogy az alkoholtűrő képesség szépen lassan növekszik. Annál, aki gyakran fogyaszt nagy mennyiségű alkoholt (őket nevezi a szaknyelv nagyivóknak), vagy aki mindennap iszik, nagyobb az alkoholizmus kialakulásának esélye. Ön hová sorolná magát? Őszintén!

Az alkoholizmus (alkoholfüggőség)

Az alkoholizmus az alkoholproblémák legsúlyosabb formája. Benne foglaltatik az alkohollal való visszaélés összes tünete, kiegészülve a fizikai függéssel. Amikor idáig ér az olvasásban, gondolatban ígérje meg – elsősorban önmagának, és csak másodsorban a honlap szerkesztőinek – hogy nem keres azonnal magyarázatot arra, miért iszik. Ez most nem a magyarázkodás, hanem a szembenézés pillanata. Ha alkoholra van szüksége, ahhoz hogy jól, vagy csak szimplán „rendben” érezze magát, illetve fizikai késztetést érez arra, hogy igyon, akkor ön alkoholista.

Nagy a huzat: első jel

„Jó a huzatja” – mondják mások. Sokkal többet kell innia, hogy berúgjon, vagy ahhoz, hogy csak jobban érezze magát? Többet iszik másoknál anélkül, hogy berúgna? Ezek a tűrőképesség jelei, és együtt az alkoholizmus korai előjelei lehetnek. A tűrőképesség azt jelenti, hogy az idő múlásával egyre több alkoholra van szükség ugyanazon hatás eléréséhez. A megnövelt alkoholmennyiséget sem a mája, sem a pénztárcája, sem a környezete nem fogja bírni.

Elvonási tünetek: második lépcsőfok

Innia kell, hogy megszüntesse a reggeli remegést? Ez az alkoholfüggőség jele, és a szervezet vészreakciója. Ha gyakran és nagy mennyiségben iszik, a szervezete hozzászokik az alkoholhoz, és elvonási tünetek jelentkeznek, ha nem jut hozzá a megszokott adaghoz.

Az elvonási tünetek közé tartoznak:

 • Félelem/szorongás, riadtság
 • Remegés– Izzadás
 • Szédülés és hányinger/hányás
 • Alvászavar (inszomnia)
 • Depresszió
 • Ingerlékenység
 • Fáradtság
 • Étvágytalanság
 • Fejfájás

Súlyos esetben, az alkoholmegvonás hallucinációt, zavartságot, rohamot, lázat vagy nyugtalanságot okozhat. Ezek már a végső veszélyt jelző tünetek, ezért mielőbb konzultáljon orvosával, ha gyakran- és nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt, de abba szeretné hagyni.

Életviteli- és lelki gondok – No kontroll

Az ivás feletti kontroll elvesztése esetén kezdődik az igazi önáltatási periódus. Nehezen ismerjük be önmagunknak, ha kudarcot vallunk. Kemény időszak ez, külső segítségre is szükség lehet, jó, ha van támogató családtag vagy beavatható ismerős. Konfliktus adódhat például abból, ha gyakran iszik többet, mint szeretett volna, hosszabban, mint tervezte, vagy annak ellenére is megteszi, hogy elhatározta, nem iszik. Az is kudarc, ha abba akarja hagyni az ivást, de nem tudja, mert folyamatos vágyat érez arra, hogy csökkentse, illetve megszüntesse a saját alkoholfogyasztását, ám a próbálkozásai sikertelenek. Utólag is nagyon megterhelő lelkileg, ha más tevékenységeiről is lemondott az alkohol miatt. Ha kevesebb időt tölt olyasmivel, ami régebben fontos volt (együtt lenni a családdal, a barátokkal, az edzőterembe járás, egyéb hobbi), az ivás (illetve a másnaposság) miatt. Az alkohol felemészti az energiája és a koncentrációja nagy részét is, mivel sok időt tölt ivással – és az ivásról való gondolkodással –, esetleg már a tünetekből való felépüléssel. Egyre kevesebb az olyan elfoglaltsága, amelyik nem kapcsolódik az alkoholhoz. Annak ellenére is iszik, hogy gyakran érzi a bajt. Észreveszi, hogy az alkoholfogyasztása tönkreteszi a házasságát, ront a depresszióján, esetleg egészségügyi problémákat okoz, de továbbra is iszik. A kör bezárult, ilyenkor már azért iszik, hogy enyhítse az ivás lelki és testi tüneteit.

 

Ajánlott oldalak:

Címlapfotó forrása: istock / vadimguzhva

Címkék

alkohol démonaink