Az alkohol jelentős szerepet játszik az egészségromlásban

Eddig is sejtettük, hogy az alkohol komoly szerepet játszik az egészségromlásban és a hajléktalanná válásban, hamarosan azonban ez tudományosan is bizonyíthatóvá válik. A fedélnélküliség okainak és a probléma lehetséges megoldásainak kutatására ugyanis 30 millió dollárt (8,7 milliárd forintot) adományozott a Kaliforniai Egyetemnek egy San Franciscó-i milliárdos.

2019.05.24 Mihalicz Csilla

A 8,7 milliárd forintnak megfelelő hatalmas összegből Marc Benioff, a város szülötte, a Salesforce technológiai vállalat vezetője tudományos kutatásokat és felvilágosító kampányt finanszíroz. A program részeként olyan embereket képeznek szakértőkké, akik maguk is egykor az utcán éltek, annak érdekében, hogy minél hitelesebb emberek segíthessenek azoknak, akiknek ma is San Francisco utcái az otthonaik.

Benioff azért fordult az egyetemhez, mert szeretné, ha a város vezetői a lehető legjobban megalapozott döntésekre támaszkodva költenék az adófizetők pénzét a probléma megoldására. A kutatások finanszírozásával ezeket a hatékony döntéseket szeretné segíteni. A kezdeményezés egyik szempontja az alkoholfogyasztás szerepének feltárása, és annak előkészítése, hogy jól célzott és valóban eredményes programot indíthasson a városvezetés a túlzott alkoholfogyasztás kezelésére. A program eredményeit széles körben megismertetik a lakossággal.
San Franciscóban több mint 4000 ember éjszakázik a szabad ég alatt. A lakásárak relatíve igen magasak: egy közepes árfekvésű, két hálószobás lakás ára 1,3 millió dollár (377 millió forint). Összehasonlításképpen: ott egy négytagú család, amelynek éves bevétele 117 400 dollár (34 millió forint), alacsony jövedelműnek számít.

Magyarországon 2006-ban volt olyan kutatás, amely összehasonlította az átlagnépesség és a hajléktalan személyek alkoholfogyasztási szokásait. Az összefoglaló szerint az utcai hajléktalanok 20%-a állította azt, hogy hajléktalanná válásának okai között jelentős szerepe volt az alkoholizmusnak. Az USÁ-ban az alkoholisták 6-7%-a válik hajléktalanná. Tehát ez a szenvedélybetegség komolyan hozzájárul az otthontalanná váláshoz, és rendkívül megnehezíti a rehabilitációt. 

Címlapkép: istock / ysbrandcosijn

Címkék

alkohol