Piás karakterek az egyetemeken. Te melyik csoportba tartozol?

Az egyetemisták alkoholfogyasztási típusai kapcsán készített fontos kutatást 2016-ban egy ír egyetemen abból a célból, hogy azonosítani tudják a kockázatos típusokat és megfelelő adatokat szolgáltassanak az egészségügyi, politikai döntéshozóknak a fiatalok alkoholfogyasztásának megoldására, mérséklésére.

2019.12.08 Hogyan mondjam el neked

Az ír kutatók négy csoportot azonosítottak az egyik legnagyobb egyetemen végzett kutatás során. Hasonló magyar adatok jelenleg nem állnak rendelkezésre, így bár elképzelhető, hogy a magyar felsőoktatásban tanuló diákok rutinjai más mintázatokat mutatnának, mégis érdemes megismerni ezt a csoportosítást, hogy alkalmunk legyen elgondolkodni saját szokásainkon.

 

„Megfontolt ivó” - óvatos költekező, kontrollált élvezet

Szabálykövető vagy olyan ember, aki fél megszegni a szabályokat. Kontrollált élvezetkereső. Keresi a társaságot, de betartja a társadalmi-társas szabályokat. Noha az objektív adatok (kérdőíves eredmények) kockázatos ivásra utalhatnak, magát „enyhe” ivónak tartja. Már a részegség gondolatától is zavarba jön. Bulik előtt nem iszik otthon, nincs szüksége előre berúgni.

 

„Realista hedonista” - kimaxolja az élvezetet, a negatív dolgokat kizárja.

Azért iszik, mert örömét leli benne, élvezi az italt és a részegséget is. Az éjszaka, a buli a társas életének középponti eleme: mindent az élvezetnek és a bulinak rendel alá. Legnagyobb félelme, hogy kimarad valamiből. Mindemellett kockázatos vagy ártalmas ivó, könnyen függővé válhat.

 

„Felelősségteljes konformista” - csak a társaikkal iszik, az ivás csoportos tevékenység

Nem akar egyedül inni. Szerinte, ha valaki sokat iszik és balhézik, az az ő felelőssége. Tudja, mi az alkohol szerepe az erőszakban vagy a szexuális bántalmazásban. Ha részegen csinál valami helytelent, bocsánatot kér. Alkoholfogyasztása ártalmas vagy veszélyes mértékű, azért is, mert nem nagyon veszi észre az alkohol negatív hatásait.

 

„Reménytelen rohamivó” - a kontrollvesztés elkerülhetetlenül súlyos következményekhez vezet

Annyit iszik, amennyit lehet, amennyi alkohol éppen van. Tudja, hogy ez veszélyes, tudja, hogy zűrös helyzetekbe fog kerülni, tudja, hogy az éjszaka nagy részére nem fog emlékezni. Az ivás már nem buli, de nem tud nemet mondani, nem tud leállni. Csak az a választása van, hogy nem iszik semmit, vagy védhetetlenül részeg lesz.

 

Szeretnél visszajelzést kapni te is alkoholfogyasztási szokásaidra?

Töltsd ki az anonim alkoholisták tesztjét!

 

Forrás: A Kék Pont Alapítvány háttéranyaga a 2019. évi Száraz Novemberhez - Prof.Dr. Rácz József - Statisztikai adatok: fiatalok, diákok, egyetemisták és főiskolások

Az anyagban hivatkozott források:

Davoren MP, Cronin M, Perry IJ, et al. Alcohol consumption among university students: a typology of consumption to aid the tailoring of effective public health policy.BMJ Open 2016;6:e011815.

Martin P. Davoren, Darren Dahly, Frances Shiely & Ivan J. Perry (2017): Alcohol consumption among university students: A latent class analysis, Drugs: Education, Prevention and Policy, DOI: 10.1080/09687637.2017.1290787

Címapkép: istock / Siphotoraphy

Címkék

alkohol