Most akkor ki is hordja a nadrágot?

Sára egy ideje nem volt boldog a házasságában. Minden fronton meg akart felelni: példás anyának, feleségnek lenni, saját karriert építeni. Amikor a válás szóba került, rájött arra, hogy a családban minden feladatot ő végzett, de legalábbis szorosan felügyelt – szép lassan kiszorítva az apát még a férfiszerepből is. Végül együtt maradtak, és lépésről-lépésre újra férfiként tudott nézni a párjára. Pethő Orsolya, az Anyaszerviz pszichológusa osztotta meg a tapasztalatait, hogyan érdemes ilyen helyzetben finomítani a kommunikáción, és közben mégsem feladni önmagunkat.

2017.12.27 Pethő Orsolya

Nem irigylem a férfiakat. Százkarú Sivák közt kell bizonygatniuk, hogy ők is érnek valamit. Igen, mi nők mindenre képesek vagyunk, mindent meg tudunk csinálni, ha felszívjuk magunkat. Felfúrjuk, megkeressük, elérjük, megszervezzük, megbeszéljük, becipeljük, összeszereljük. De nem esik jól. Se nekünk, se nekik. Akkor miért is csináljuk? Továbbmegyek. Igen, ki tudunk szállni a kocsiból egyedül. Fel tudjuk venni a kabátunkat is minden segítség nélkül. Ebből pedig egyenesen következik a férfiagy számára: virágot is tudunk magunknak venni!

Miközben vágyunk a tökéletes férfira, nap mint nap komoly erőfeszítéssel még az esélyét is elvesszük, hogy a szerettünk legalább megközelítse azt. Miközben mi magunk sem bővelkedünk benne, ipari erősségű szivattyúval szippantjuk el a férfi maradék önbizalmát is. Mert „mindent meg tudunk csinálni”.

Ezzel azonban sajnos – mi nők – hozzájárulhatunk az olyan szépen induló párkapcsolataink halálához. Mert senki sem tanította meg nekünk, hogy a férfi – amikor „megkapjuk”, ugyanúgy, ahogyan mi sem – még nincsen készen. Dolgunk van vele, hogy elkészüljön. „Felnőjön”. Senki sem tanította meg nekünk: attól, hogy meg tudjuk csinálni helyette, még nem kell megtennünk.

Két önbizalom-hiányos „bizonygató” ember szép lassan tönkreteszi egymást.

Hogyan lehet kitörni ebből a helyzetből?

Amikor a kislányuk megszületett, Zsófi sokat szorongott, vajon, elég jó anya lesz-e. Utánaolvasott a legtrendibb nevelési-, altatási-, táplálási irányzatoknak. Rengeteg energiát ölt bele, mindent tökéletesen akart csinálni. Férje, Bálint pénzt keresett, de igyekezett mindennap legalább a fürdetésre hazaérni. S bár mindkettejüknek az első gyereke volt, mégis néhány hónap múlva úgy érezte, hogy egy rendkívül kritikus, folyton elégedetlen, őt keményen bíráló szakértővel él együtt. Bár nagyon szerette, de egyre kevesebb kedve volt a kislánnyal foglalkozni. Ha Zsófi nagy ritkán rábízta a kicsit, akkor is amiatt izgult, mit kap majd a fejére, ha hazaér. Nem volt jó, ahogy öltöztette, nem volt jó, ahogy etette, nem tudta elég ügyesen megnyugtatni. Lassan tényleg nem csinált már semmit, csak azért, hogy elkerülje a bírálatot. Inkább újságot olvasott vagy elment a haverjaival sörözni. Egyre később jött haza esténként. Kapcsolatuk Zsófival megromlott, aki egyszer egy barátnőjénél meglátta magát a tükörben. Ahogy Katáékat figyelte, hogy vesznek össze azon, miként kell a „tökéletes rizottót” készíteni, rádöbbent, hogyan túrta ki Bálintot az apai szerepből. Kata férje régebben nagy kedvvel főzött, ám amióta a felesége is beszállt a ringbe, egyre kevesebbszer volt hozzá hangulata. Zsófiék egy párterápiával tudták megmenteni a kapcsolatukat. Kata makacsabb, a férje azóta sem főz.

A férfiakra nagyon jól hat az elismerés

Van, hogy olyasmiért is méltányolnunk kell őket, amit még meg sem tettek. Ha tetszik, ha nem, ilyenek. Szárnyakat kapnak, ha látjuk bennük a „félistent”, és teljes passzivitásba vonulnak, ha sárkány üzemmódban kommunikálunk velük. Bepánikolnak az elégedetlenségünk miatt. Ha szeretnénk, hogy fejlődjenek, megtegyenek értünk mindent, akkor komolyan respektálnunk kell a legkisebb erőfeszítést is, és nem figyelmeztethetjük őket nap mint nap a hibáikra.

És mikor jövök én? – kérdezed jogosan

 Eljön annak is az ideje. A kellőképpen elismert férfi automata üzemmódban viszonozza a megbecsülést. Mint egy tükör, amiben a legszebb arcodat látod, tükrözi vissza mindazt, amit hallani szeretnél magadról, és még annál is többet.

– Mikor mondtad neki utoljára, mi az, ami tetszik benne, mi az, amit csodálsz benne, ami miatt senki mással nem cserélnéd el? Írd le egy e-mailben, így még nagyobb értéke lesz, hiszen nyoma is marad!

– Találj valamit, ami jólesne, ha megtenné. Kapcsold ki a sárkány üzemmódot, és úgy kommunikáld. Nézzünk egy példát! Szeretnéd, ha hamarabb hazajönne a munkából. Ez így hangzik sárkányul: „Miért nem vagy képes hamarabb hazajönni? Téged nem érdekel a családod?” És a „nemsárkány” üzemmód: „Hálás vagyok, hogy ennyit dolgozol a családodért. Nagyszerű apa vagy, és hiányzol, szükségünk van rád.”

– Kérj visszajelzést a párodtól, illetve férfiismerőseidtől, mi az, amiben kissé „túltoltad a biciklit”. Miben tévedtél férfipályára. Miben vagy kritikus, versengő, miben keresel önigazolást. A visszajelzés nem egyenlő a kritikával. Nem ér megsértődni, most tényleg az a lényeg, mi az, amit ők látnak. Fogadd be nyitottan, amit mondanak, és fogadd meg a tanácsaikat.

 

Címlapfotó forrása: istock / jonathanfilskov-photography