Hogyan legyél jó apa?

A tradicionális apaszerephez kötődő jelzők – fontosságuk ellenére – mind ridegen hangzó szavak, úgymint: családfenntartó, erő, szigor, a jó apaság fokmérője pedig még ma is leginkább az együtt eltöltött idő. A szerepek azonban egyre kevésbé tradicionálisak, és hangosodik az az aligha meglepő nézet is, mely szerint az apai szeretet és törődés épp olyan fontos a gyerek egészséges érzelmi fejlődéséhez, mint az anyáé.

2018.04.01 Aeffect

Mitől jó ma egy apa?

Az Apa Magazin által végzett kutatás azt mutatja, maguk az apák is egyre inkább a szeretetközpontúságot, az odafigyelést és a tisztességet tekintik a legfontosabb gyermeknevelési értékként (14-14%), szemben a szigorúsággal (3%) és a tekintélyelvűséggel (2%).

Nehéz tehát kiigazodni, elégedetten hátradőlhetünk-e, ha a gyerek tisztelettudóan viselkedik a közösen eltöltött vacsoránál, és apasági érdemkereszt jár-e azért, ha tudjuk, milyen méretű csapatpólót rendeljünk neki a szülői értekezleten.

Tudatosan jobb apa szeretnél lenni?

Fel van adva a lecke tehát a férfiaknak, akik apaként már nem tudnak a saját gyermekkorukban megismert mintákból építkezni, hiszen teljesen átalakultak a férfi és apa szerepek. A Journal of „Child and Family Studies”-ban megjelent tanulmány alapján összegyűjtöttük, hogy jelen tudásunk alapján mi az a nyolc terület, amelyek a legjobb visszajelzést adják számodra arról, hogy milyen a viszonyod a gyermekeddel.

8 kiemelt terület, ha jó apa szeretnél lenni

1.    Érzi a szereteted?

Ha a kötődésről beszélünk, leginkább az anyákat emlegetjük, pedig az apa iránti érzelmi kötelék is ugyanannyira meghatározó. Az nem kérdés, hogy apaként is szereted a gyereked, de ennél fontosabb, hogy ezt ki is mutasd, és a gyermeked is érezze ezt.

Ajánlott cikk: Apák és érzelmi intelligencia

2.    Azonosul veled a gyermeked?

„Ha nagy leszek, olyan leszek, mint apa” – csilingelnek álmainkban gyermekünk szavai. Szülőként szerepmodellek vagyunk, a gyermekünk szocializációja során fontos, miként tekintenek rád.

Ajánlott cikk: Influencerek, avagy kik jelentik ma a példaképet a gyerekednek?

3.    Hogyan válik önállóvá a gyermeked?

A kötődés és az azonosulás mellett az autonómia is fontos az egészséges személyiség fejlődéséhez. Teret kell hagynunk annak, hogy a gyerek az önállóságát gyakorolhassa, és az önszabályozását kifejleszthesse.

Ajánlott cikk: „A szülők engedjék a gyerekeket minél többször dönteni! Ki kell bírni azt is, ha rosszul sül el”

4.    Hogyan oldjátok meg a konfliktusokat?

A konfliktusokat természetesek egy gyermek-szülő kapcsolatban. Figyeljünk azonban, ha szinte állandó vagy általában feloldatlan konfliktus van köztünk és gyermekünk között, akkor annak mélyebb okai is lehetnek – ne fogjunk mindent például a serdülőkorra.

Ajánlott cikk: Konfliktusmegoldás a családban

5.    Hogyan kezeled a határok átlépését? Hogyan gondolsz a büntetésre?

A tradíciók szigorú apát követelnek. Mára azonban határozottan megkérdőjeleződött, hogy a gyerekek a szigorból és büntetésből tanulják-e a legtöbbet. A serdülők igazságérzete érzékeny, de ezzel együtt is érdemes néha kívülről megnézni, vajon igazságosak vagyunk, és nem szorítkozunk-e túlságosan a büntetésre a nevelésben. Sőt: továbbmegyünk, kell egyáltalán büntetni?

Ajánlott cikk: Határokat szabni – a szülőség legnagyobb kihívása

6.    Elutasítod fáradtság esetén?

„Egész nap gürcöltem, nincs energiám este a gyerekre”. Így érzed, vagy ki is mondod? Ha folyton elutasítást kap, vagy közönnyel szembesül, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy egy idő után nem is keresi már a társaságunkat.

Ajánlott cikk: Holtpont és továbblépés: Kinek az életét éled?

7.    A családi nehézségekkel terheled őt gyermekként?

„Úgy szólok most hozzád, mint férfi a férfihoz”. Akár még úgy is gondolhatunk erre a mondatra, amellyel segítjük, hogy felnőtté váljon a gyerek, de mégsem éljünk vele. Egy pici gyerek nem férfi még, nem is kell annak lennie! Kifejezhetjük az érzéseinket, azonban ne terheljük túl érzelmileg: ne panaszkodjunk kétségbeesetten a kilátástalan megélhetési gondokról. Egy felnőtt embernek is megterhelő hallgatni más problémáit, hát még egy gyereknek.

Ajánlott cikk: Családon belüli veszekedés gyerek előtt?

8.    Megvéded mindentől?

Természetes, hogy aggódunk gyermekünkért, de nem visszük túlzásba? Tudjuk-e, hogy első számú feladatunk felkészíteni őt az önálló életre, és nem az, hogy megóvjuk tőle?

Szeretnél Te is visszajelzést kapni, hogy hol állsz éppen?

Töltsd ki az Apa-tesztet!

 

 

Címlapfotó forrása: istock / laflor

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaiddal kapcsolatosan?

Keress minket bizalommal!

Tovább a szakértőkhöz!