A várandósság idején "bevont apák" a magzattal szoros érzelmi kapcsolatot alakítanak ki

"Apa lélek, avagy az apaság mélységei és magasságai " címmel folytatódott a 2017-ben alapított Apa Akadémia beszélgetős előadás sorozata.

2019.04.19 Hogyan mondjam el neked

A Léder László által tartott előadás bevezetőjében elhangzott, hogy míg egyre több szó esik arról, hogy egy gyermek életében milyen fontos szerepet játszik az aktív, jelenlévő apa, az apa szerep lélektani folyamatairól keveset tudunk.

Az „Apa akadémia” alapítója szerint a férfiak "átalakulása" már az apává válást megelőzően megkezdődik. Kutatások utalnak arra, hogy már az elkötelezett párkapcsolatban élő fiatal férfiak testében is hormonális átalakulás megy végbe.  Az apává válást már a várandósság idején jelentős hormonális és idegrendszeri változások kísérik.

Az előadó véleménye szerint a férfiak ösztönösen keresik a kötődés lehetőségét párjukhoz és gyermekeikhez, melyet biológiai folyamatok is támogatnak. Ennek elmaradása, a férfiakban gyakran frusztrációhoz vezet, a várandósság idején „bevont apák" ezzel szemben a magzattal szoros érzelmi kapcsolatot alakítanak ki, már a gyermek megszületés előtt.

Úgy véli, hogy a mai családokból érzelmileg is hiányoznak az apák, a családi "érzelmi házimunka" az anyák feladatává vált. Emögött elsősorban a félreértett apa szerep, illetve az elavult munka-magánéleti kultúra áll, mely az apa elsődleges feladatának a családi egzisztencia megteremtését tekinti. Léder szerint az apák "visszacsempészése a családokba" az anyák jelenlegi helyzetén is segítene, illetve megfelelő körülmények biztosítása esetén az apák kitűnően érzik magukat a gondoskodó, a gyerekek mindennapjaiban aktívan résztvevő szülői szerepben.

Az Apa Akadémia soron következő előadása: Kamaszkor Cunami címmel 2019. április 24-én, Szentendrén lesz.

Címlapkép: Pexels