Hogyan készítsd fel a gyermeked fesztiválokra?

A nyár a serdülők számára a bulik, strandok, fesztiválok évadja, a szülőknek viszont merő aggodalom. A buli-strand-fesztivál szülőszemmel a pia-drog-szex bermuda háromszöge, ahonnan vagy előkerül a kamasz vagy nem. Persze majdnem mindig előkerül, de azért a féltés ördöge ott motoszkál, hogy elegendő jó tanáccsal láttuk-e el? Mikor alhatunk nyugodtan? Mihalicz Csilla írása

2017.09.10 Mihalicz Csilla

Nincs időd a teljes cikkre? Ugrás a szülői ellenőrzőlistához.

Legyünk őszinték magunkhoz: vajon azért féltjük a gyerekeinket, mert még vannak emlékeink arról, mi magunk mit műveltünk az ő életkorukban? Szinte mindenkinek van mit mesélnie a haveroknak, barátnőknek ifjúkori hőstettekről, de apuka-anyukakorban már hideglelős arra gondolni, hogy a gyerekek hasonló „dicső tetteket” visznek majd véghez. Pedig hasznos lehet beismerni, hogy bizony mi magunk is megjártuk a hadak útját, nem is mindenre vagyunk büszkék. Nehéz a szülőnek, mert engedés és féltés közt hánykolódik: nyilván szeretne teret engedni a serdülő önállósodási törekvéseinek, de felnőttként jobban látja a rá leselkedő veszélyeket is. Eleget hallja, hogy mennyire kell vigyázni, de kevés szülő szán arra időt, energiát, hogy az aggódó anyai-apai odadörmögéseket némi szakértelemmel alapozza meg és felkészüljön a kamaszkor velejáróira.

Zsonglőrködés művészi szinten

A zavarodottság különösen az alkohollal kapcsolatosan látványos: alig van olyan család, ahol ne lenne egy vagy több „nagyivó”, ne hangoznának el férfitársaságban vicces lerészegedés-történetek, „ki hol hányt nagyobbat” versengések. Ilyenformán nehéz egyszer csak intelmeket intézni hozzá, hogy „te viszont ne tedd fiam, lányom, mert alkoholizálni, füves cigit szívni (hogy a többiről már ne is beszéljünk) ártalmas. Amikor pedig elkezd esténként bulizni, fesztiválokra járni, bandázni, kétségbeesünk, hogy kicsúszik a kezünkből a lehetőség, hogy megóvjuk őt, és próbálunk határokat állítani: Hogyan készítsük fel a gyermekünket? - kérdeztük Gondi János addiktológustól, a Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány elnökétől. Milyen útravalóval eressze el kamasz gyerekét a szülő buliba, fesztiválra?

- Az aggodalom teljesen természetes, hiszen serdülő szülőjének lenni maga a művészi szintre emelt zsonglőrködés: egyszerre kell számára biztosítani a szabadságot és korlátokat felállítani. A serdülő nem tudja, hogy a határok állítása mennyire fontos és az ő érdekében való, és minden erejével lázad ezek ellen, mégis ki kell tartani, mert a túlzott szabadosság kevésbé szolgálja őt abban, hogy megtalálja az identitását. A házi szabályok tehát fontosak, de ezeket nem a kamaszkorban kell kitalálni, hanem a nevelés egész időszakában folyamatosan érdemes adagolni. Hiába néz ki úgy az adott pillanatban, hogy amit mondunk, az falra hányt borsó, lehet abban bízni, hogy ezek beépülnek és adott helyzetben eszébe is fognak jutni.

Nyári bulikba, baráti összejövetelekre, hajnalig tartó fesztiválozásokra lehet, hogy több értelme van az egyszerű tiltásnál praktikusabb tanácsokkal ellátni a fiatalokat.

- Ismételjük el időről időre a klasszikus szabályokat - ajánlja Gondi János -: ne fogadjon el ismeretlentől italt, besodort cigit, bogyókat, felbontott üvegből ne igyon semmit, ne hagyja őrizetlenül a poharát, ne szálljon be olyan autóba, amelyet ittas, beszívott sofőr vezet, a lányok ne menjenek el sétálni idegen illetve szer hatása alatt álló fiúkkal. Mondjuk el ezeket akkor is, ha emiatt mérges a serdülő. Ragaszkodjunk ahhoz, hogy mielőtt elmegy, egyen. Ha alkoholt fogyaszt, igyon közben vizet, üdítőt.

Elterjedt – mellesleg költséghatékony – szokás egy ideje a „rohamivás”: a fesztiválhelyszínen drága az alkohol, ezért a közértben vett olcsó borokkal, égetett szeszekkel „hangolódnak rá” a fiatalok az estére.

- Nem árt, ha a szülő tájékozott és el tudja mondani, milyen következményekkel járhat, ha valaki minél előbb asztal alá akarja inni magát– tanácsolja a szakértő -, esetleg épp a vágyott célt akadályozza meg vele: kiüti magát, mielőtt elkezdődne a buli, talán be sem engedik a biztonságiak, hiába vett drágán jegyet, sőt, akár alkoholmérgezés is lehet a vége. Érdemes olyan szabályokat találni, amelyek mindkét fél számára elfogadhatók. Ezek közt szerepeljen, hogy mindig legyen nála pénz, feltöltött telefon, és legyen abban biztos, hogy ha bármi baj van, hazatelefonálhat. Tanácsos megállapodni abban, mikor érjen haza, és hogy ha bármi változás van, akkor üzenjen. De mi ne hívogassuk, és ne várjuk el, hogy életjelet adjon magáról. Beszéljük meg magunkkal, hogy ha nem telefonál, az azt jelenti, hogy jól érzi magát és minden rendben van.

 

Amikor a serdülő túllépi a határt

Az a jó a rosszban, ha az a bizonyos segélykérő telefon mégis csak megszólal egy éjszaka.

- 15-16 éves volt a fiunk, amikor elkezdett kocsmázgatni a barátaival – meséli a ma már 25 éves Soma édesanyja. – Egyszer egy kocsmából azzal hívtak fel a barátai, hogy menjek a Somáért, mert „detoxikálóba kéne vinni”. Mire odaértem, már állt a lábán, a barátai támogatták, és nagyon aranyosak voltak, megnyugtattak, hogy már nem hány. Majd berakták a hátsó ülésre, mint egy zsákot. A következő bulin már ő volt az, aki gyakorlottan segített két másik hasonló állapotba került barátjának.

- Nálunk otthon nagyon elfogadó volt a légkör ezen a téren – fűzi hozzá Soma édesapja. - Amikor elkezdtek kamaszodni, megmutattam, mennyi a feles, és hogy kábé egy üveg sörnek felel meg, belekóstolhattak a borba, elmondtam, hogy ezeket lehetőleg nem kéne összekeverni. Nem arról van szó persze, hogy nálunk megengedett volt a szerfogyasztás, ivás, de szerintem egy kamasznak az ilyesmit nem érdemes kerek perec tiltani, mert azzal legfeljebb azt lehet elérni, hogy hazudozzon. Mi is fogyasztunk alkoholt, én dohányzom is, minek mondjam a gyerekeimnek, sörrel és cigivel a kezemben, hogy „látod, ezeket te ne!” Mindig a lelkükre kötöttük, hogy buliba menés előtt egyenek, közben igyanak sok folyadékot, ennek ellenére mindkettőnél előfordult, hogy átlépte a határait. Nem voltak retorziók, hiszen értelmetlen lett volna büntetni, ezekből a helyzetekből tanultak a legtöbbet.

Somát a legzűrösebb időszakából egy külföldön töltött év segítette ki, amikor igen nehéz helyzetekben kellett megállnia a helyét. Mindennap beszélt a szüleivel, akik biztosították, hogy bármikor hazajöhet. De kitartott, és egy év múlva sokkal érettebben jött haza. Leérettségizett, igen aktív az egyetemi életben, és hamarosan megszerzi a diplomáját is.

 

Bulizó önkéntesek segítenek

A serdülő legerősebb támasza a stabil, határokat állító, ezzel együtt elfogadó szülői háttér. De a társadalom intézményei, többek között civil szervezetek és kortárs segítők is sokat tudnak tenni azért, hogy mindenki viszonylag sérülésmentesen túlélje a lázadások és határátlépések nehéz korszakát. A jogszabályok értelmében a szórakozóhelyek alapvetően nem engedhetnének be fiatalkorúakat olyan bulikba, amelyek nem nekik szólnak, és nem szolgálhatják ki őket alkohollal, de a gyakorlatban ezek a szabályok nem érvényesülnek. A fesztiválokon, bulihelyeken bármi megtörténhet, a legkörültekintőbb szervezés mellett is, hiszen ezeknek a varázsát épp a „sziget-jelleg” adja: a „magunk vagyunk, csak az itt és most számít” élménye. Ebbe a hangulatba a biztonságiak túlzott jelenléte nem fér bele, de a különböző party service- és bulisegély szolgáltatások igen elfogadottak a tinédzserek körében számos fesztiválon és szórakozóhelyen.

A Psy Help szolgálat például olyan önkéntesekkel dolgozik, akik maguk is bulizók, és kétóránként váltják egymást, ismerik az adott hely zenei stílusának megfelelő (az ahhoz passzoló stimuláló szerek által kiváltott) jellegzetes partyérzést, és tudnak segíteni, ha baj van. Többek között a Tiszta Jövőért Alapítványnak is van olyan party service szolgáltatása, amely a helyszínen segíti a szórakozó fiatalokat. Még ha át is lépnek bizonyos határokat, minél kisebb kockázattal tegyék, elkerülhetőek legyenek az életveszélyes helyzetek. Ennek érdekében önkénteseik a helyszínen vizet, Ca-, Mg-, C-vitamin tartalmú pezsgőtablettás italokat, szőlőcukrot, ropit biztosítanak, lehet velük beszélgetni drogokról, a szerhasználatról, a biztonságos szexről. A cél: segíteni a fiatalok biztonságos szórakozását, amibe akár az orvosi beavatkozást nem igénylő elsősegélynyújtás is belefér.

- A legnagyobb fesztiválokon is jelen vannak a civil segítők – teszi hozzá Gondi János -, jómagam nyolc évig koordináltam a Civil Falu programot a Sziget Fesztiválon. A nagyobb sátrakban működik a party service-szolgáltatás, néhány civil sátor éjjel is nyitva tart.

 

Jobb egy mérges barát…

- A serdülők bulizásának az egyik legfontosabb védőfaktora, hogy mennyire vigyáznak egymásra – hangsúlyozza Gondi János. - Föl kell őket készíteni arra, hogy mit tegyenek, ha valaki a csapatból veszélyes állapotba kerül alkoholtól vagy drogtól. Épp a 18 év alattiak körében váltak ugyanis nagyon kedveltté az ismeretlen összetételű dizájner drogok, részben az olcsóságuk miatt. Ezek hatásukban hasonlítanak a klasszikus szerekre, de erősségük esetleg sokszorosa a korábbiaknak. Ráadásul sokszor keverik őket, életveszélyes rosszulléteket kockáztatva. Nem javasolhatjuk, hogy a serdülő viselje annak a felelősségét, hogy eldöntse, mikor igényel egy rosszullét orvosi segítséget, hiszen csak szakember tudja felmérni, hogy mekkora a baj. Úgyhogy azt kell tanácsolni a fiatalnak, hogy ha a társa rosszul van, vészesen hány, szédül, agresszíven viselkedik, ha tudatát veszti, hívjon segítséget, ő maga pedig maradjon mellette, ha tudja, kísérje nyugodt helyre. Azt szoktuk mondani, hogy sokkal jobb egy mérges barát egy halottnál. Annál rosszabb nem történhet, mint hogy életre szóló bűntudattal kell élni amiatt, hogy nem hívtunk segítséget.

Akinél ezek a szélsőséges állapotok gyakran előfordulnak, aki minden hétvégén kiüti magát, azt egy idő után általában elítélik és kirekesztik a társaik. Pedig ez annak a jele, hogy nagy a baj, érdemes szakember segítségét igénybe venni annak kiderítésére, hogy milyen okok húzódnak meg a háttérben. De ezek az elakadások szerencsére nem gyakoriak: a legtöbb duhaj kamasz előbb-utóbb élhető életformára vált, még ha a szerhasználat valamilyen szinten, az életvitelt nem akadályozva fennmarad is.

 

További ajánlott linkek:

Címlapfotó forrása: