A magyar társdadalom abból az álomból ébred fel, hogy inni kell. Nem kell inni!

A "száraz november" záróbuliján Dávid Ferenccel, a program szervezőjével beszélgettünk. Mik az eredmények? Mik a fő tanulságok? Illetve mit várhatunk 2019-ben?

2018.12.02 Szabó Előd

Hogyan értékeled az idei száraz novembert? Jót tett neki, hogy a korábbi évektől eltérően tematizáltátok?

A „száraz november” esetében az az egyszerű gondolat mindenféle magyarázat nélkül képes volt megjelenni a hétköznapokban, hogy valamit „nem csinálni” kell a kihívásban, és hogy nem örökké tart, hanem csak egy bizonyos időszakban. Nem iszol egy hónapig! A nők alkoholfogyasztása, mint tematika, abból a szempontból nagyon fontos volt, hogy izgalmassá tegye a sajtó számára. Ennek van egy legalább ennyire fontos társadalmi aspektusa, ami biopolitikai szempontból érdekes. Ez képes volt mobilizálni a női lapokat, megszólította a konzervatív értéket vallókat, mert a nők és az alkohol viszonyáról mindenképpen akartak gondolni valamit.

A résztvevők körében is megjelent, hogy több volt a nő? Vagy ez nem mérhető?

A Facebook-oldalunk új látogatóinak nemi elosztását tekintve mindenhol a nők voltak többségben. A 25–34 évesek között négyszer annyian voltak nők, mint férfiak. Tehát akik megszólítva érezték magukat, azok egyértelműen a nők voltak. Leginkább szerintem az újságokban lehet látni, ahogy a női újságírók feldolgozták ezt a női témát. Nagyon sok női kiállás volt, ahol a nők elmondták, hogy milyen volt számukra ez az egy hónap.

Két évvel ezelőtt végigcsináltam a száraz novembert. Azóta szinte egyáltalán nem iszom alkoholt, de azt gondolom, hogy nem ez volna a sztenderd út. Van erre vonatkozóan valami visszajelzésetek? Hogyan alakul ezután a résztevevők alkoholfogyasztása?

Ez a sztenderd út, mivel a kockázati ivókat célozzuk meg, nem pedig a problémás ivókat. Amikor megcsinálják a második vagy harmadik száraz novembert, akkor ki tudnak szállni. Pont ez a lényege! Megtapasztalni azt, hogy rutinszerű az ivás. És megállapítják: „igazából jobb, hogyha nem iszom”. A magyar társadalom egy álomból ébred föl. Abból az álomból, hogy inni kell. Nem kell inni! A problémás alkoholfogyasztók kétségkívül majd más stratégiákat fognak választani, de a többség kiszáll, és azt mondja majd: „hoppá, ez nekem így sokkal jobb. Jobban megy a munka, produktívabb vagyok”.

Említetted, hogy csináltatok kutatást az ELTE-vel. Ki tudnál emelni egy-két fontos állítást, ami kijött ezekből?

Az ELTE kvalitatív kutatásában huszonvalahány naplózást elemeztek az idézőjelben vett „elbukás” körülményei kapcsán. Ebből a legfontosabb az volt, hogy a nők támogató közeget nyújtottak azoknak, akik végigcsinálták a száraz novembert. Ők inkább egészségesebb alternatívákat választottak. Jógáztak, futottak, közösségi programokra mentek. A férfiak inkább kerestek valamilyen más kémiai örömforrást, ami egyébként nem tiltott. A kvantitatív kutatás esetében azt látjuk, hogy azok, akik végigcsináltak egy száraz novembert, sokkal nagyobb kedvvel vágnak bele egy másikba. Ezek a kutatások a kampány mentén dolgozó kutatók számára fontosak, de szeretnénk megtartani a kampánynak a lakossági jellegét.

Mit értesz ez alatt?

Egyszerű, semmi komplexitás. Nem iszom egy hónapig! Ha azt szeretnénk, hogy ez néphagyomány legyen, akkor ez kell. Kicsit olyan, mint amikor a társadalom megalkotja a saját posztmodern hagyományait. Ezért ez egy kis közösséggel induló kampány. Ezt közösen csináljuk. Ha az emberek nem csinálják, ez a kampány sincs.

Miket látsz, a legfontosabb megtartó tényezőknek, amik segítenek egy új belépőnek kitartani egy hónapig?

A legfontosabb a közösség. Amennyiben valakikkel együtt csinálom, akkor kicsit nehezebb azt mondani, hogy nem csinálom, mint amikor egyedül vagyok vele. Képes a másik ember sóvárgásában a sajátját is megtalálni, nincs egyedül! Fontos lehet, hogy valaki milyen alternatívákat talál. Ha egy napi sörivó először csinálja ezt, akkor ki kell találnia valamilyen más tevékenységet magának délutánra. Hogy ez mi lesz, nagyban függ attól, hogy milyen közösség veszi körül. Szerencsére a száraz november egymás között csoport választ tud nyújtani ezekre a kérdésekre. Mindenhonnan elérhető, mert a Facebookon van, és nincs az a helyhez kötött para, hogy például „Tiszavasváriban élek, hogyan csatlakozhatnék”?

Azt elképzelhetőnek tartod, hogy ugyanezt a módszert valami másra, például mobiltelefon-használat tudatosítására is lehessen alkalmazni?

Persze. Maga az öngondozás, folyamatos mértéktartás is nagyon fontos. Ahhoz, hogy tudjam, hányadán állok valamivel, meg kell szüntetnem valamennyi időre. Az már nem mindegy, hogy amit megszüntetek, arról van-e egy közös vélemény a társadalomban, mert talán nem biztos, hogy jó az, ahogy csinálom. Az alkohollal kapcsolatban nyugodtan kijelenthetjük ezeket. Az alkohol esetében a siker kulcsa, hogy vákuumba érkeztünk. Nulla program térbe érkeztünk azzal, hogy „mi lenne, ha nem innék egy hónapig?” Eddig Magyarországon az ivásról beszéltek az emberek, most pedig a nem ivásról beszélnek. Az, hogy valakinél az okostelefonjával kapcsolatban felmerül, hogy meg kéne húzni a határt, már nagyon jó. Én nem látom magam, hogy akár két órát is kibírnék anélkül, hogy ránézzek. De olyannak sem láttam magam ezelőtt három évvel, hogy évente öt–hat alkalommal fogok alkoholt fogyasztani. Úgy, hogy eszembe sem jutna a köztes időkben. Nem megerőszakolom magam, egyszerűen mély levegőt veszek, és azt mondom, hogy nem. Nagyon fontos, hogy a mérték, mértékletesség belső erőnkké tehető, a vérünkké tud válni.

Mesélnél röviden a következő évről? Mi lesz a száraz november tematika 2019-ben?

A következő évben a tematikánk a felsőoktatás alkoholfogyasztása lesz. Azt nem tudom, hogy az „Ital a padban” munkacímet viselő kampányunkban a középiskolákra milyen módon tudunk majd reflektálni, hiszen ebben a korosztályban elvben nem is lehet inni. Arra számítunk, hogy még a kampány indulása előtt jelentkeznek egyetemek, főiskolák, kollégiumok, és vállalják a száraz november kihívását teljesítő körök létrehozását. Akkor meglátjuk majd, hogy amúgy miképp működik a gólyabál alkohol nélkül? Megdöbbentő lesz, hogy így is megy! Meglepődünk azon – és ezt borítékolom –, hogy milyen jó, ha az emberi kapcsolataim alkohol nélkül is működnek. Nagyon várom, már most izgulok, hogy milyen lesz…

Címlapfotó: Bellai László