A francia kormány programot indít a családon belüli erőszakot elszenvedett nők támogatására

Edouard Philippe francia miniszterelnök kedden bejelentette az első kormányzati intézkedéseket a családon belüli erőszakot elszenvedett nők támogatására és felkarolására, amelyek között új szálláshelyek átadása mellett a bántalmazást követő egészségügyi ellátás során történő közvetlen feljelentés általánossá tétele is szerepel.

2019.09.03 MTI

A francia kormány tíz tagjának és a bántalmazott nőket támogató civil szervezetek mintegy nyolcvan képviselőjének jelenlétében nyitotta meg a kormányfő a hivatalában rendezendő három hónapos kerekasztal-tárgyalásokat a nők elleni családon belüli erőszak visszaszorítására.
Hivatalos adatok szerint az év eleje óta Franciaországban száz nőt ölt meg a jelenlegi vagy a volt párja, ezért az öt legfőbb segélyszervezet azt szeretné, ha az állam legalább 500 millió, de inkább egymilliárd eurót fordítana a jelenség elleni fokozottabb küzdelemre, amelyre jelenleg évente 79 millió eurót költ a kormány.
Edouard Philippe jelezte: 2020. január 1-től a kormány további 5 millió eurót szánt ezer olyan új sürgősségi szálláshely átadására, amelyet a családon belüli erőszakot elszenvedett nők vehetnek igénybe.
A már meglévő 5 ezer helyen kívül sürgősségi szálláshelyeken 250 olyan helyet hoznak létre, ahol a bántalmazott nőket azonnal biztonságba lehet helyezni, és további 750 átmeneti szálláshelyet, ahol az erőszakot elszenvedett nők hat hónaptól egy évig lakhatnak.
A miniszterelnök jelezte, hogy ezentúl általános lesz az azonnali feljelentés a kórházakban.
"Önmagában elég fájdalmas az, amikor egy ütéseket vagy sérüléseket elszenvedett nő megjelenik egy kórházban. Ha még azelőtt haza kell térnie, hogy feljelentést tenne a rendőrségen, szembetalálhatja magát a férfival, aki megfenyegetheti" - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Hozzátette: november 25-től - a kerekasztal-tárgyalások zárónapjától - lehet a kórházakban azonnal és közvetlenül feljelentést tenni.  
A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a házastársi erőszakra specializálódott ügyészeket is kineveznek 172 bíróságon, annak érdekében, hogy az ügyek feldolgozását és kezelését szakszerűbbé tegyék és felgyorsítsák. Ennek érdekében a kormányzó Köztársaság lendületben törvényjavaslatot nyújt be a parlamentbe azért, hogy a bántalmazó férfiakat elektromos karkötővel már azelőtt távol tarthassa a rendőrség a volt vagy jelenlegi párjától, hogy a bíróság bármilyen döntést hozna egy feljelentést követően.

Címlapkép: Pixabay

Forrás: MTI