Tépőzár öngondozó kampány – egy hónap marihuána nélkül

Kék Pont Alapítvány 2020 márciusában ismét elindítja a Tépőzár projektet, ahol a résztvevők harminc napig nemet mondanak a marihuána minden formájára. A kezdeményezés az alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó „Száraz november” mintájára kerül megrendezésre. Mindkét esemény esetében fontos cél az öngondozás népszerűsítése, valamint a problémákkal és a sóvárgással való szembenézés.

2020.02.20 MTI

„Várjunk csak, a marihuána nem illegális?!” – kérdezheted erre. Ez valóban így van. Ennek ellenére a „2015-ös ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) kutatások alapján is a legelterjedtebb kábítószer a marihuána volt a 9-10. évfolyamon tanulók körében Európában és azon belül Magyarországon is egyaránt. A megkérdezett diákok 12,5 százaléka vallotta, hogy használt marihuánát vagy hasist az adatfelvételt megelőző 12 hónapban és 5,7 százaléka, hogy a megelőző 30 napban is.” És ne feledjük, itt csak a középiskolai diákokról beszéltünk még.

A programnak nem is célja, hogy legalizálva legyen a fű Magyarországon, hanem sokkal inkább az, hogy tudatosodjanak a résztvevőkben használati szokásaik. Természetesen senki nem nevezi szívesen magát függőnek, mégis harminc nap marihuána fogyasztás nélkül valóban szembesít azzal mindenkit, hogy mennyire kívánta, mennyire sóvárgott, milyen helyzetekben stb. Fontos tapasztalatokat szerezhetnek annak kapcsán – függetlenül attól, hogy sikeresek-e ebben a harminc napban – hogy milyen tevékenységek, technikák alkalmasak arra, hogy kontroll alatt tartsák marihuána fogyasztásukat. Leginkább persze a napi használók profitálhatnak egy ilyen kihívásból, mégis a heti, kétheti spanglisoknak is érdemes belevágnia, hiszen náluk is előfordulhat, hogy problémásnak érzik a használatukat és szeretnék csökkenteni vagy megszüntetni a szívást.

A sikeres végrehajtás érdekében szakértők támogatják a harminc napos folyamatot egy anonim fórumon keresztül. Az anonimitás azt a célt szolgálja, hogy ne kelljen nyilvánosan, saját neved alatt egy olyan szokásodról írni, ami illegális. Ezen a fórumon nem csak menedzselési tippeket kapnak, hanem egymással is megoszthatják tapasztalatukat a résztvevők. A gyakori használók számára egész biztosan nem lesznek könnyűek az első napok, hetek. Számos hasznos felismerésed lehet majd önmagaddal kapcsolatosan, illetve jobb kapcsolatot építhetsz ki környezeteddel ebben az időszakban. Ha nem megy, akkor érdemes segítséget kérned akár az említett anonim fórumon, vagy egyéb számodra hiteles helyen.

Címlapkép: Pixabay