„Köszönöm szépen a lehetőséget!” – BLc Cserdi

Legalább egy éve készülünk Cserdibe, megnézni és olvasóinknak is bemutatni a csodát. Hát most egy ideig nem megyünk. Bogdán László, Cserdi polgármestere a cigányság „megváltásának” lehetőségét a közösség erejében és a személyes jelenlétben látta. Most mondott az életére egy nagy nemet. Hogy miért, sosem tudjuk meg - az ilyen halálban egy élet van benne. Aki önkezével vet véget neki, az követ hajít a tóba, hogy azt többé ne láthassa senki. Gondolhatunk erről, amit akarunk, de az igaznak vélt magyarázatainkkal jobb óvatosnak lenni.

2020.07.15 Mihalicz Csilla

A közösségi oldalakon most az utóhullámok gyűrűznek. Mindenki a „barátja” volt, mindenkinek van egy saját története róla. Nekem nem volt a barátom, de egy saját történetem nekem is van. Amikor pár éve Cserdiben jártam riportot készíteni a faluról, még a „köcsögmentesítés” programján rugózott a közvélemény. Bogdán László mindig tudott úgy követ a tóba hajítani, hogy sokáig eltöprengjünk a hullámok fölött. Emlékszem, akkor rögtönzött egy performanszt - nekünk, a „pesti sajtónak” -, amiről azóta sem tudom, mit gondoljak. Maga köré szólította az embereket, behordatta a falu szemetét, kiborította a padlóra, beletérdelt, és csupasz kézzel elkezdte szétválogatni. Külön kupacokba gyűjtötte a csokis, kekszes, csipszes zacskókat, külön az alumínium sörös flakonokat, külön a cigaretta csikkeket, dobozokat, külön az ételmaradékokat. Majd egyenként megszámolta valamennyit. A „szenvedélyek” maradványai mindent maguk alá gyűrtek. Az emberek némán ültek, és lesunyt fejjel, megalázva szégyenkeztek. Szembesítette őket, mire költik a kevéske pénzüket. A végén nem engedte, hogy hozzányúljanak a szeméthez, egyedül takarította el. Amikor elváltunk tőle, búcsúzóul adott egy pirosra festett köcsögöt, hogy legyen min gondolkodnom.

Sokféle érzést vált ki a közösségi oldalakon Bogdán László halála. Van, aki nem hiszi el, hogy öngyilkos lett, és bűncselekményt sejt hirtelen halála mögött. Előkerült egy tanú, aki szerint Bogdán felkavaró telefonhívást kapott, mielőtt eltűnt volna, és ezt nyomban össze is kötötte a szemfüles sajtótermék azzal, hogy az utóbbi időben állítólag többször is látták egy híres televíziós riporternővel. Már meg is született a romantikus szerelmes hősmítosza, akinek szívét egy nő törte össze. Mi más győzhette volna le a cigányforradalmárt, mint cselszövés vagy szerelem? Így születnek a népi köztudatban a „rózsa sándorok”, a „robin hood”-ok. Nincs ezzel baj.

Illetve mégis csak van: az, hogy az öngyilkosság fertőző.

Nincs egy ok

„A megelőzéssel azért kell foglalkozni, mert minden öngyilkosság problémamegoldó mintát mutat fel annak a közösségnek, amelyben megtörtént, erről gondoskodnak az utólagos interpretációk is. Így lett kultikus „öngyilkosok hídja” egy időben a Szabadság-híd, „öngyilkosok dala” a Szomorú vasárnap. Médiaelemzések sokat foglalkoztak azzal, hogy milyen üzeneteket sugalmaznak az öngyilkosságokról szóló híradások. Először is azt, hogy létezik egy megismerhető ok – a szerelem, valamilyen trauma, súlyos betegség, satöbbi -, és a halál választása ezekre adott „bátor” válasz. Holott az egyetlen, ami valóban igaz, az, hogy az illető tragikus körülmények között öngyilkos lett - hangsúlyozza Oriold Károly, az öngyilkosság megelőzésére alakult Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány vezetője. - Az öngyilkossághoz sokszor éveken át tartó beszűkülési folyamat vezet, melynek végpontján már nincsenek jól körvonalazható okok.”

Oriold Károly megkérdezte tőlem, mikor fölhívtam, hogy mit szólok Bogdán László halálához és a sajtóban megjelent közleményekhez. Elmondtam, hogy az első gondolatom az volt, mennyire tragikus, hogy egy egész falut hagyott árván. Aztán arra gondoltam: talán depressziós lehetett, ami végtelenül magányossá tehet egy embert a közösségében, ha az bálványozza őt. Meg arra, hogy talán belekeveredett valamibe, amiből nem talált kiutat. Aztán visszakérdeztem.

Az öngyilkosság nem lehet megoldás

„Először is mélyen le vagyok sújtva, és az első gondolatom az volt, hogy mennyire kár, hogy nem kért segítséget – felelte. - Megint egy romantikus hős - ez a magyar világ lovagokra vágyik, akik erősek, megvédenek és cselekszenek helyettünk. A romantikus hős képével pedig nem fér össze, hogy azt mondja: „bajban vagyok, segítsetek!” Most már csak annyit tehetünk, hogy eltemetjük a holtat, és ügyelünk a méltóságára. Ezzel egyúttal sokat teszünk azokért is, akik hasonló gondolatokat forgatnak a fejükben. Az alapítványunk a karanténos időszakban sokat dolgozott a pszichiátriai betegek védelmében. Bár pontos statisztikákat még nem ismerünk, úgy értesültünk, hogy a Covid19 miatti bezárkózás időszakában megnőtt az öngyilkossági kísérletek száma. Visszajelzések, illetve forrásaink szerint összességében 25-30 százalékkal csökkent a sürgősségi ellátást igénybe vevők száma a karantén alatt, akik pedig mégis jelentkeztek, azok között több a pszichés tünetektől szenvedő. Míg régebben a sürgősségi ellátottak 5-6 százaléka volt pszichiátriai beteg, most ez a szám fölment 20-ra. Ezzel együtt is sok pszichiátriai beteg maradt ellátatlan, aminek most látjuk csak a következményeit. Azoknál, akik kezeletlen depresszióval küzdenek, a bezártság csak fokozza a szorongást. Az az érzés, hogy van hova fordulni, és van segítség, megtartó erő. Ha ez a tudat elvész, az megemeli a frusztrációs szintet, ezáltal az agressziót – az önagressziót is. Nagyon fontos ezeket az embereket terápiához juttatni, amihez először is föl kell ismerni a problémát. Ennek érdekében javaslatot tettünk arra, hogy azok az orvosok, aki sürgősségi ügyeletet vállalnak, kapjanak pszichiátriai képzést, hiszen nagyon nem mindegy, hogy akinek „kapuőr” szerepe van, az meghallja-e a segélykiáltást.”

Árulkodó mondatok

Amikor az élet a rendes kerékvágásában halad, akkor is fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, komolyan vegyük a reményvesztettségről, „búcsúzásról” árulkodó kiszólásokat, válságos időkben azonban még inkább ajánlatos fölfigyelni egy-egy „furcsa” mondatra.

„A segítségkérésnek megvan a kultúrája, amit tanítani kellene – hangsúlyozza Oriold Károly. - Skóciában például az állami prevenciós program első lépéseként erre fókuszáltak. Megkérték a legnépszerűbb focicsapat tagjait, beszéljenek arról, hogy amikor ők személy szerint bajban voltak, hogyan kértek segítséget. Konkrét megfogalmazások hangzottak el ajánlásként. Bárki lehet depressziós egy adott életszakaszában, és érezheti kilátástalannak az életét, azért élünk közösségben, hogy ilyenkor segítsünk egymásnak. Leggyakrabban a telefonos lelki segélyszolgálatokat hívják föl az emberek. Ezeknek óriási szerepük van abban, hogy Magyarországon is csökken az öngyilkosságok száma. Mindenki gondoljon arra, hogy ebben neki is feladata van: vegyük észre az olyan jeleket, mint az alvás és/vagy az étvágy megváltozása, a mozdulatok lelassulása, a személyes értéktárgyak elosztogatása. Ne engedjük el a fülünk mellett az olyan megjegyzéseket, mint hogy „nagyon fáradt vagyok”, „jobb lenne nektek nélkülem”, „ha majd én nem leszek”. Legyünk annyira teherbírók és elérhetők, hogy amikor az ilyen mondatokból kihalljuk a néma segélykiáltást, szakszerű segítséget keresünk. Súlyos esetben lehet mentőt is hívni, a mentősök tudják, mi a teendőjük.”

Nem könnyű kívülállóként - akár közeli hozzátartozóként is - észlelni és komolyan venni a bajt. Utólag már fölkapjuk a fejünket, hogy jé, de hiszen épp néhány napja került föl a Bodgán László rajongói oldalra egy videó – vélhetően ő osztotta meg - arról, hogy hat éve lett öngyilkos Robin Williams. Azt a fotó-összeállítást is más szemmel nézzük Cserdi község közösségi oldalán, amelyben a falu szépségei, teremtett értékei villannak föl. Ezzel a felirattal posztolta „BLc Cserdi”: Kedves Barátok ! Nagyon mély érzelemmel szeretnénk Önöknek szép pillanatokat okozni ezzel a kis videóval ! Köszönöm szépen a lehetőséget!

Azt hittük, Bogdán László azért lehetett az, aki - az egyetlen, az utóbbi évtizedekben, aki a cigányság sorsának jobbra fordulásáról érvényeset tudott gondolni -, mert az élete nem csak az övé volt. Pedig hát mégis. Most megint valami olyat tett, amit se kiköpni, se lenyelni nem tudunk. A halálával is, akárcsak az életével. Neki már nem fáj semmi, csak nekünk: a hiánya. Tekintgetünk odaátra, és próbálunk magyarázatot találni a megérthetetlenre.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Fokozott figyelemmel legyünk, ha…

A Lélekben Otthon Alapítvány összegyűjtött néhány olyan figyelmeztető jelet, tünetet, amelyek öngyilkossági szándékot jelezhetnek, és okot adhatnak megelőző lépésekre.

Rizikófaktorok:

- korábbi öngyilkossági kísérlet

- alkohol- vagy gyógyszerfüggőség

- szerencsejáték- illetve valamilyen viselkedésfüggőség (szex, bevásárlás, testedzés, internet, stb.).

- diagnosztizált pszichiátriai betegség (bipoláris betegség, depresszió, szkizofrénia, borderline személyiségzavar, stb.)

Akut veszély esetén a következő kérdéseket tegye fel:

Reménytelennek látod az életet?

Gondolsz az elmúlásra, halálra?

Vannak öngyilkossági gondolataid?

Érzel-e késztetést arra, hogy megtedd?

Szándékodban áll-e, hogy megtedd?

Terveket szövögettél-e a mikéntjéről?

Vannak-e eszközeid hozzá?

Ha az utolsó négy kérdésre igen a válasz, akkor feltétlenül szükséges pszichiátert bevonni, mert komoly veszélyhelyzet állhat fenn!

További tudnivalók, tanácsok itt olvashatók.