Nőtt a kokain elterjedtsége Európa-szerte

Elkészült az EU Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának idei jelentése, igaz, az adatok főként a 2018-as évekről szólnak.

2020.10.08 Bakóczy Szilvia

Legfőbb megállapításai:

  • Az EU-ban élő felnőttek legalább egyharmada fogyasztott már valamilyen illegális drogot,
  • A fogyasztók között felülreprezentáltak a férfiak,
  • Messze a legtöbben a kannabiszt próbálták,
  • Jócskán lemaradva jön a kokain, az MDMA, majd más amfetaminok, ugyanebben a sorrendben.

A jelentés szerint egyre divatosabb Európában a kokain, ami egyre tisztább formában érkezik a kontinensre, és ami könnyen elérhetőnek is minősül. Ennek megfelelően soha nem kapcsoltak le annyi kokainszállítmányt, mint 2018-ban.

Ami az országok szerinti elosztást illeti, 2018-ban az Egyesült Királyságban fogyasztották a legtöbb kábítószert. Az angolok több mint fele fogyasztott már élete során kokaint, amfetamint, ecstasyt vagy marihuánát. Megközelítőleg ugyanennyien voltak érintettek a drogfogyasztásban a franciák, de míg az angolok alig több mint a fele élt kannabisszal, náluk az érintettek négyötöde füvezett.

Dánia, Spanyolország és Hollandia szerepelnek még az első öt ország között, ezekben az országokban – hasonlóan az angolokhoz, illetve a franciákhoz –, a lakosság fele, vagy közel fele fogyasztott már valamilyen drogot. Utánuk következik sorrendben Írország, Olaszország, Németország, Finnország és a 10. helyen Norvégia.

A listán Magyarország a 21. helyen áll. Nálunk a lakosság 15 százaléka fogyasztott a kutatás adatai szerint kábítószert. Érdekesség, hogy ellentétben sok európai országgal, hazánkban a drogfogyasztók „mindössze” fele füvezett, negyede pedig ecstasy-val élt. A sor végén egyébként Törökország kullogott, a törökök kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztott valamilyen drogot.

A teljes jelentés itt olvasható el.

Címlapkép: Pexels

Címkék

démonaink