Dohányfüstmentes Magyarország?

A nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos – 2018. október 18-án a Tobacco Hungary siófoki konferenciáján merész kezdeményezéstervezetet jelentett be: a 2020 után született emberek ne vásárolhassanak Magyarországon dohánytermékeket. Mire alapozza ezt a javaslatot a kormánybiztos, és milyen egyéb meglátásai vannak? Ezeket szedtük össze!

2018.11.03 Kákonyi Dávid

Lázár János szerint a dohányzás nem tekinthető sem emberi, sem politikai alapjognak, ráadásul a dohányzás szabad gyakorlása sérti a többiek egészséges élethez való jogát. Ezért jogi-, állami eszközökkel teljesen meg kell szüntetni a dohányzást, akár az Alaptörvény módosítását is felhasználva az ügy érdekében.

A miniszteri biztos legerősebb állítása az volt, hogy szeretné betiltani a 2020. január 1. után születettek számára a dohánytermékek vásárlását Magyarországon. Ezzel együtt az elektromos cigaretták és egyéb alternatív dohánytermékek árusítását, illetve a gépjárművekben való dohányzást is betiltaná, illetve több jogot adna a társasházak képviselőinek, hogy felléphessenek a gangokon és erkélyeken való rágyújtás ellen.

A politikus szerint a munka területén is előnyöket lehetne kovácsolni tervezete megvalósításával. Például nagyobb járulékot fizethetnének a munkáltatók azon munkavállalóik után, akik nem mennek el az állam által biztosított rendszeres szűrővizsgálatokra, hiszen évente 20–22 ezer ember a dohányzás következményei miatt hal meg Magyarországon, emiatt az ország értelmetlenül veszít el 55 és 65 év közötti munkaképes embereket.

A nemdohányzók száma az utóbbi nyolc évben 47 százalékról 59-re nőtt, jelenleg pedig 2,5 millióan vallják magukat dohányosnak hazánkban, és minden negyedik felnőtt is rendszeresen cigarettázik. Hosszú távon mindenki nyerne a koncepcióval, hiszen véleménye szerint a dohányzásnak nincsenek győztesei: becslések szerint a fogyasztók idén 700 milliárd forintot költöttek dohánytermékre, az ország pedig többet költ a károk enyhítésére, mint amennyi a dohányzásból befolyik. Lázár elképzelése szerint ez az az út, amelynek végén Magyarország – a világon elsőként –, füstmentes ország lehet.

Címlapkép: istock / serdjophoto