A WHO új jelentést adott ki a dohányzás globális helyzetéről

Az elmúlt években komoly előrelépések történtek a dohányzás elleni küzdelemben, de további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy az emberek le tudjanak szokni erről a negatív egészségügyi következményekkel járó termékről. A kapcsolódó intézkedések hatékonyságával és a legjobb kormányzati gyakorlatokkal foglalkozott a WHO legújabb jelentésében.

2019.08.04 WHO

Számos országban komoly lépéseket tettek a dohányzás elleni küzdelem területén. Jelenleg 5 milliárd ember él azokban az országokban, amelyek különböző dohányzási korlátozásokat vezettek be, képi figyelmeztetéseket helyeztek el a dohánytermékek csomagolásán, illetve egyéb hatékony dohányzásellenes intézkedéseket vezettek be. Ez több mint négyszerszerese annak, mint tíz évvel ezelőtt. A jelentés szerint ugyanakkor még számos ország nem hajtott végre megfelelő intézkedéseket például a dohányzásról való leszokás elősegítése kapcsán, holott ezzel számos ember életét lehetne megmenteni.

A WHO hetedik alkalommal kiadott a „Dohányzás globális helyzetéről” szóló jelentése azt is vizsgálja, hogy a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye (WHO FCTC) kapcsán bevezetett nemzeti intézkedések közül melyek azok, amelyek bizonyítottan csökkentik a dohánytermékek iránti keresletet.

Az "MPOWER" (szerk.: az eredeti angol nyelvű kifejezésekből alkotott betűszó) néven emlegetett intézkedések esetében kimutatható, hogy valóban életeket ment meg, illetve csökkentik az egészségügyi kiadásokat az adott országban. Az MPOWER jelentést még 2007-ben indították el, hogy támogassák a kormányzatok munkáját az alábbi hat dohányzáshoz kapcsolódó stratégiai területtel kapcsolatosan:

 • Figyelemmel kísérik a dohányzás és a prevencióval kapcsolatos intézkedéseket
 • Megóvják az embereket a dohányfüsttől
 • Segítenek a dohányzásról való leszokásban
 • Figyelmeztetik az embereket a dohánytermékek káros hatásaira
 • A dohánytermékekhez kapcsolódó reklám, promóció és szponzorálás tilalma
 • A dohánytermékeket terhelő adók növelése

Dohányzásról való leszokást segítő szolgáltatásokat kell fejleszteni

A legfrissebb jelentés azt is részletesen elemzi, hogy az egyes országokban milyen előrelépés történt a dohányzók számának csökkenése kapcsán. A riport többek között kiemeli Brazíliát és Törökországot, amelyek mostanra az összes ún. MPOWER intézkedést bevezették. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója elmondta, hogy a kormányoknak ezeket a segítő szolgáltatásokat általános egészségügyi szolgáltatásként kellene bevezetnie.

"A dohányzásról való leszokás az egyik legjobb dolog, amelyet bárki megtehet saját egészségéért" – tette hozzá Dr. Tedros. "Az MPOWER csomag gyakorlati eszközöket ad a kormányoknak az emberek dohányzásról való leszokásának elősegítéséhez, éveket adva ezzel életükhöz."

Az elmúlt években történt ugyan előrelépés, hiszen 2,4 milliárd ember él jelenleg olyan országban, amely átfogó szolgáltatásokat nyújt lakosainak a dohányzásról való leszokás területén (2 milliárd volt ugyanez 2007-ben); a legjobb gyakorlatokat azonban így is csak 23 ország vezette be. Az ún. „MPOWER” intézkedések közül tehát ezen a területen tapasztalható jelenleg legnagyobb elmaradás. A „dohányzás abbahagyására irányuló szolgáltatások” magukban foglalják a díjmentes leszokást támogató információs vonalakat, az egészségügyi szolgáltatók tanácsadási szolgáltatásait és a nikotinpótló terápiák költségeinek támogatását.

Michael R. Bloomberg, a WHO „nem fertőző betegségekkel és sérülésekkel” foglalkozó globális nagykövete és a „Bloomberg Jótékonysági Szervezetének” alapítója elmondta, hogy a jelentés rámutat azon kormányzati intézkedésekre, amelyek segítenek az embereknek a dohánytermékekről leszokni, illetve, hogy milyen fontos nyereségei vannak ezeknek. "Több ország prioritást élvez a dohányzás elleni küzdelem és ezzel életeket mentenek, de még sok tennivaló van" - mondta Mr. Bloomberg. A jelentés rámutatott, hogy 23 ország vezette be leszoktatással kapcsolatos kezdeményezéseket minden területen, 116 országban részben vagy teljes egészében fedezik a kapcsolódó egészségügyi költségeket, illetve 32 országban ugyan nyújtanak ilyen szolgáltatásokat, azonban ezek költségeit nem finanszírozzák. A dohányzók aránya csökkent a legtöbb országban, azonban a népesség növekedése miatt a dohányzók száma összességében változatlanul magas. A jelenlegi becslések szerint 1,1 milliárd dohányzó van, akiknek körülbelül 80% -a alacsony és közepes jövedelmű országokban él.

A WHO szerkesztőinek megjegyzései

A legutóbbi, 2017-ben kiadott jelentés óta a WHO 2019. évi dohányzás globális helyzetéről szóló jelentése azt is megállapítja, hogy:

 • 36 ország vezetett be egy vagy több „MPOWER” intézkedést a WHO által megfogalmazott legmagasabb szintű célértékek megvalósításával.
 • A világ népességének több mint a fele – 91 országban élő 3,9 milliárd ember – találkozik a dohánytermékek csomagolásán található, nagyméretű képes figyelmeztetésekkel. Ez a legelterjedtebb az „MPOWER” által javasolt intézkedések közül mind a bevezetést támogató országok száma, mind az ott élő lakosság tekintetében.
 • 14 ország fogadott el törvényt a dohánytermékek csomagolásán elhelyezett grafikus figyelmeztető jelzések kapcsán a WHO által javasolt legjobb gyakorlat szintjén, így az elmúlt két évben az MPOWER által javasolt politikai intézkedések területén itt volt a legnagyobb növekedés.
 • A lakosság lefedettsége tekintetében a legnagyobb növekedését a dohányadók adóztatás kapcsán mért a szervezet. A lakosság lefedettsége a 2016-os 8%-ról 2018-ra majdnem megduplázódott (14%). Bár a dohánytermékek adótartalmának növelése a leghatékonyabb módja a dohányzás csökkentésének, ez továbbra is az a javaslat, amelynek a legalacsonyabb a lefedettsége a világ népessége szempontjából.
 • A legalább egy MPOWER irányelv által védett 5 milliárd ember közül 3,9 milliárd él alacsony és közepes jövedelmű országokban (vagyis az LMIC-kben élők 61% -a).
 • 59 ország fogadott el eddig legalább egy „MPOWER” intézkedést a WHO által javasolt legmagasabb szinten - 49 ezek közül alacsony, illetve közepes jövedelmű ország.
 • A világ 34 alacsony jövedelmű országa közül jelenleg 17-ben legalább egy MPOWER-javaslatot vezettek be a „legjobb gyakorlat” szintjén, szemben a 2007. évi hárommal, ami azt mutatja, hogy a jövedelem szintje nem akadálya a legjobb gyakorlatok bevezetésének.

Minden egyes MPOWER intézkedéshez új ország lépett be, amely a legutóbbi jelentés legjobb gyakorlatait is bevezette:

 • 7 ország (Antigua és Barbuda, Benin, Burundi, Gambia, Guyana, Niue szigete és Tádzsikisztán) fogadott el törvényeket, amellyel az összes beltéri nyilvános helyet és munkahelyet füstmentessé tették.
 • 4 ország (Csehország, Szaúd-Arábia, Szlovákia és Svédország) fejlődött tovább gyakorlati szinten füstmentes helyek kialakításával. Ugyanebben az időszakban azonban hat másik ország ellenkező irányú változást fogadott el.
 • 14 országban (Barbados, Kamerun, Horvátország, Ciprus, Grúzia, Guyana, Honduras, Luxemburg, Pakisztán, Saint Lucia, Szaúd-Arábia, Szlovénia, Spanyolország és Timor-Leste) törvényeket fogadtak el annak kapcsán, hogy a dohánytermékek csomagolásán nagyméretű grafikus figyelmeztetéseket kell elhelyezni.
 • 10 ország (Antigua és Barbuda, Azerbajdzsán, Benin, Kongó, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Gambia, Guyana, Niue, Szaúd-Arábia és Szlovénia) átfogó tilalmat vezetett be a dohánytermékek reklámozására, promóciójára és szponzorálására.
 • A 10 országban (Andorra, Ausztrália, Brazília, Kolumbia, Egyiptom, Mauritius, Montenegró, Új-Zéland, Észak-Makedónia és Thaiföld) megemelték a dohánytermékek adótartalmát olyan mértékben, hogy meghaladja a kiskereskedelmi árak 75% -át.

Címlapkép: Pixabay

Címkék

dohányzás WHO

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaiddal kapcsolatosan?

Keress minket bizalommal!

Tovább a szakértőkhöz!