A dohányzás jelentősen növeli a műtét utáni szövődmények kockázatát

A dohányzók esetében jelentősen nagyobb kockázatot jelentenek az olyan műtét utáni esetleges szövődmények, mint a károsodott szív- és tüdőfunkciók, fertőzések és lassabb sebgyógyulás.

2020.02.04 WHO

A legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy azoknál, akik abbahagyták a dohányzást a műtét előtt legalább négy héttel, alacsonyabb a komplikáció kockázata és jobb eredményeket mutatnak a hat hónappal később tartott kontrollvizsgálatokon. Esetükben kisebb kockázatai vannak az altatásnak is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ausztráliai Newcastle-i Egyetem és az Aneszteziológusok Társaságainak Világszövetsége (WFSA) új közös tanulmánya mutatja be, hogy minden dohánymentes hónap során tizenkilenc százalékkal javulnak a várható egészségügyi eredmények a szervezet jobb véráramlásának köszönhetően.

"A jelentés bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az apró, nem sürgősségi műtéteket előnyös lehet elhalasztani, hogy a betegek a jobb várható egészségügyi eredmények érdekében lehetőségük legyen leszokni a dohányzásról " - mondta Dr. Vinayak Prasad, a Egészségügyi Világszervezet (WHO) Dohányzásmentes Egységének vezetője.

A cigarettákban található nikotin és szén-monoxid csökkentheti az oxigénszintet, és jelentősen növelheti a műtét utáni, szívvel kapcsolatos szövődmények kockázatát. A dohányzás a tüdőt is károsítja, megnehezítve ezzel a megfelelő mennyiségű levegő átáramlását, növelve ezzel a tüdő műtét utáni szövődményeinek kockázatát. A dohányzás rombolja a beteg immunrendszerét is, és ezzel lassítja a gyógyulást, növelve ezzel a seb fertőzésének kockázatát. Akár egy cigaretta elszívása is csökkenti a test képességét, hogy a műtét után a gyógyuláshoz szükséges tápanyagokat szállítsa.

„A műtét utáni komplikációk nagy terhet jelentenek mind az egészségügyi szolgáltatóknak, mind a betegnek. Az alapellátásban részt vevő orvosok, sebészek, ápolók és maga a család fontos szerepet töltenek be abban, hogy támogassák a beteget a dohányzásról való leszokásban a gondozás minden szakaszában, kiváltképp a műtét előtt. ” – magyarázta Dr. Shams Syed, a WHO koordinátora. A WHO arra buzdítja az országokat, hogy az egészségügyi rendszereikbe építsék be a cigarettáról való leszoktatási programokat, és edukációs  kampányokat.

Forrás: WHO

Címlapkép: istok / ajr_images