Azt hiszem az egyik osztálytársam drogot használ - olvasói levél

Olvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számot tartó kérdéseket akár ezen az oldalon is megvitatni.

2016.12.16 Hogyan mondjam el neked

Kedves Szakértők!

Azt hiszem, hogy az egyik osztálytársam valami drogot használ. Furán viselkedik órán. 

Amúgy is furán viselkedik mindig, de most angolon azt sem tudta, hol tartunk, mint aki be van lőve....

Nem tudom, mit csináljak, vagy kinek lehetne szólni, itt a suliban nem merek, mert abból baja lenne szerintem. Mit csináljak?

Balázs

 

Kedves Balázs!

Az nagy jó, hogy odafigyelsz osztálytársadra és észrevetted, hogy furcsán viselkedik, az is, hogy nem akarsz olyat tenni, amivel esetleg árthatsz neki.

Rövid leveledből nem derül ki, hogy hány évesek vagytok, milyen a kapcsolatod az osztálytársaddal? A mellett, hogy fura a viselkedése és az angol órán nem tudta, hol tartotok, feltűnt e neked valami más is a viselkedésében, ami miatt felmerült benned, hogy valamilyen drogot használt? Ha baráti a kapcsolat köztetek, akkor, a nélkül, hogy a droghasználat gyanúját említenéd, te is jelezheted neki, hogy a múltkor angol órán, olyan furcsán viselkedett, nem tudott figyelni, mi történt? Ha őszintén tudtok beszélni helyzetéről, ha bevallja, hogy tényleg fogyaszt valamit, felajánlhatsz neki ingyenes szakszerű konzultációt, akár a Tiszta Jövőért Alapítványnál (0612207786), akár a Drogprevenciós Alapítványnál (06209394331), akár el is kísérheted, hogy ne kelljen egyedül megtennie ezt a nehéz lépést.

Ha, van olyan felnőtt, tanár, aki mindkettőtöket ismer és megbízol benne, hozzá is fordulhatsz.

Nagyon jó, hogy segítőkész vagy és figyelmes, amennyiben érdekel komolyabban is a segítségnyújtás, önismeret, szenvedélybetegségek, akkor a Tiszta Jövőért Alapítvány kortárssegítő képzésére is jelentkezhetsz!

Ajánlom figyelmedbe az Android telefonokra ingyen letölthető a VoltEgySzer alkalmazás, amelyben gyakorolhatod, hogy miképp szólítsd meg és beszélgess kortársaddal az ilyen jellegű helyzetekben!

Ha eszedbe jut, még valami az esettel kapcsolatban és megírod, akkor talán jobban tudok segíteni.

Üdvözlettel:

Geist Gábor

szociológus, családterapeuta és addiktológus szakértő

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaddal kapcsolatosan? Keress minket bizalommal!

Amennyiben a válasz alapján további kérdése merült fel, úgy érzi, azonosításra került egy probléma, amin érdemes dolgozni, vagy minden igyekezet ellenére sem javul a helyzet, forduljon szakemberhez, vegyen igénybe konzultációt. A szakértői válasz (levél/videó) nem minősül terápiának, sem valódi diagnózis nem állítható fel és orvosi tanácsadásnak sem tekinthető.

Címlapfotó forrása: Pexels