Tépőzár - ha már szívás a szívás

A Száraz November program évről-évre egyre több embert segített abban, hogy kockázati ivóként megismerje sóvárgásait, illetve segítsen számára megtapasztalni, hogy mit jelent a rutinszerű ivás, milyen egy hónapig alkohol nélkül élni. Ennek mintájára indult útjára a "Tépőzár", amely hasonló kihívásra invitálja a marihuána fogyasztókat.

2019.03.15 Hogyan mondjam el neked

A program szervezői összegyűjtötték a leggyakoribb kérdéseket, amelyek felmerülhetnek a Tépőzár programhoz csatlakozni vágyókban:
 
"Mi ez az egész?
A nagy sikerű Száraz November projekt mintáján haladva ismét országos kampányt hirdetünk az öngondozás népszerűsítésére, ezúttal a marihuána fogyasztók számára. A kihívás 03.22. reggel 7:00 órától 04.20. 16:20 óráig tart.
 
Kinek szól ez?
A Tépőzár kampány elsősorban azoknak szól, akik egyik napról a másikra szívnak, de érdemes a heti, kétheti spanglisoknak is belevágniuk.
 
Mi a célotok ezzel?
A társadalmi párbeszéden túl a harminc napos marihuána mentesség célja a rekreációs használat és a függőség közötti határvonal láthatóvá tétele és a megfelelő menedzselési technikák elsajátítása a marihuána fogyasztás megregulázására.
 
Kinek szól a program?
A program elsősorban azoknak szól, akik problémásnak érzik a használatukat és szeretnék csökkenteni vagy megszüntetni a szívást, de azoknak is érdemes belevágni, akik az egy hónap marihuána mentességet azért vállalják, hogy részesei legyenek a nagy közös marihuána mentes kihívásnak a Tépőzárnak!
 
Kapok segítséget, hogy sikerüljön?
A Tépőzár alatt tapasztalati szakértők és képzett segítők támogatják a vállalás megtartását, de a közösen megélt élményekből mindenki meríthet, aki részt vesz a kihívásban és megosztja másokkal is a tapasztalatait az anonim fórumban.
 
Mi lesz, ha nem bírom marihuána nélkül?
Ha nem megy, az fontos visszajelzés lesz arra nézve, hogy van mivel dolgoznod, a spangli kezd kicsúszni a kezeid közül. Ha változtatnál, segítünk benne, a Tépőzár alatt már hozzá is kezdhetsz az online konzultációs programunkban az alábbi linkre klikkelve!
 
Mi lesz velem egy hónapig?
Jó esetben a kezdeti rázós szakaszt követően egy halom pozitív felismerést és tapasztalást szerzel, és egyre jobban érzed magad a bőrödben, új oldaladat ismered meg és többet törődsz majd magaddal és másokkal! Ha dohánnyal kevert marihuánát szívsz de nem cigizel, akkor ne lepődj meg ha nikotin elvonásod is lesz, igyekezz ne beleesni a cigaretta csapdába!
 
Mi történik, ha végig csinálom az egy hónapot?
Büszke leszel magadra, tele leszel új élményekkel és tanulságokkal, úgy érzed majd, hogy az örömeid ura vagy!
 
Ez legalizációs törekvés?
Nem! A programnak semmilyen módon nem célja vagy témája a marihuána legalizációja, a központi kérdés a függőség elkerülése és a problémás használat megszüntetése vagy menedzselése!
 
Akkor miért pont április 20-ig tart? Van köze a programnak az úgynevezett 4.20-hoz?
Nincs. Azért van a 4.20 elé időzítve, mert a világméretű marihuána legalizációs hullám erősödésével fontosnak tartjuk, hogy a problémás használat elkerülésének egyéni módszerei és a közösségi alapú segítés lehetőségei is legalább akkora figyelmet kapjanak, mint a legalizáció melletti érvek és ellenérvek.
 
Mit kell tennem ha részt akarok venni?
Egyszerűen nem szívni egy hónapig, dolgozni magadon és azon, hogy megtartsd a vállalásod!
 
Hol tudok majd a többi Tépőzárazóval diskurálni?
A Tépőzár idejére létrehozunk egy anonim és biztonságos Kék Pont fórumot, ahol megoszthatod másokkal a gondolataid, segítséget kérhetsz, ha nagyon kattogsz, vagy leírhatod, hogy neked mitől lett jobb vagy más, amikor nem szívtál!
 
Biztonságos ez?
A droghasználat rendészeti és büntetőjogi kérdés is, ezért tudj róla, hogy ha a saját drogfogyasztásodról Írsz a saját neved alatt, annak büntetőjogi következménye lehet. Ha bármit megosztanál vagy kérdeznél azt a teljes névtelenséget nyújtó, direkt erre a célra létrehozott Kék Pont Tépőzár fórumban tedd és akkor biztonságos! Ha drogjogi tanácsra van szükséged keress minket bármelyik elérhetőségünkön! Március 18. reggel 10.00-tól él a fórum, itt tudsz majd diskurálni a résztvevőkkel!"
 
Címlapkép: Pexels