Kowalsky: „Az élet maga az egyensúly”

Balázs Gyula, a Kowalsky meg a Vega frontembere idén 20-ik éve irányítja a zenekart. Bár a „Vega” névvégződés nem a vegetáriánus étrendre vonatkozik, az énekes életében mégis a béke, a harmónia, a kiegyensúlyozottság a fő fókusz. Kowalsky egy exkluzív interjú keretében mesélt többek közt életmódjáról, a jógáról, az egyensúlyról és a vallás közeliségéről.

2019.02.15 Domszky László

Mikor kezdtél jógázni?

Körülbelül 10 évvel ezelőtt kezdtem el foglalkozni a Patanjali-féle jógarendszer alapjaival. Azonban ezt megelőzően kb. 20 éve rendszeres gyakorlója és tanulmányozója vagyok a védikus tanok rendszerének.

A jóga nem feltétlenül egy olyan dolog, amit egy rocker zenészekhez kapcsolunk. Mi hozta az életedbe?

Egyszerű oka volt. A megterhelő turnézások és éjszakázások igencsak kimerítették az energiáimat és emiatt feltétlenül szükségét éreztem egy olyan gyakorlati módszerrel való társulásnak amely képes újra egyensúlyt teremteni és fenntartani. 

Miért ideális számodra ez a mozgásforma?

Ez nem csupán mozgásforma, többek között ászanák (testtartások), jama, nijama (tehát különböző szabályozó elvek) figyelem, koncentráció és meditáció - és még más összetevők - összessége. Ebben az összetett rendszerben és folyamatos gyakorlásában az ember olyan értékeket és áldásokat fedezhet fel és találhat, amelyek nem csupán az egészség megőrzését hanem annál sokkal komplexebb, összetettebb ajándékokat nyerhet.

Sokan idegenkednek a jógától, mert állandóan pörög az agyuk. Hogyan lehetne szerinted rávenni valakit pl. egy Kowalsky koncert másnapján, hogy jógázzon?

A jóga különleges ajándék az emberiség számára, ebből fakadóan az egyén számára is. Nyilván lépéseket tehetünk a promótálására, de meggyőződésem, hogy mint oly sok mindent az ember érdemei szerint áldásként kap. A jógára azt hiszem különösen igaz ez. Különleges kegy már önmagában az is, ha valaki egyáltalán megismerkedhet a jóga mindenképpen spirituális tanításaival, arról nem is beszélve, ha rendszeresen gyakorolhatja azt.

Mit jelent az életében most az egyensúly szó?

Az élet az maga az Egyensúly. Mint ahogy tapasztalhatjuk is azt a hétköznapokban a saját bőrünkön, vagy általánosan megfigyelve korunk társadalmi működését, ez az egyensúly bizony rendkívül kifinomult és ebből fakadóan gyakran torzulhat, elferdülhet, felbillenhet, stb. A tökéletes egyensúly a létezés (ezen belül: az Élet) tiszta és harmonikus megélése.

Dr. Máté Gábornál, az egyik legismertebb addiktológiával foglalkozó szakember képzésén jártunk, aki a függőségek esetén egy fontos eszköznek tartja a jógát, hogy újra kapcsolódni tudjunk önmagunkkal. Te mit látsz milyen élethelyzetekben tud a jóga segíteni?

Valójában nincs olyan élethelyzet, amelyre ne lenne tökéletes választás a jóga gyakorlása (és itt nem csupán az ászanákra, tehát a testhelyzetek gyakorlására gondolunk, hanem a jóga filozófiájának minél elmélyültebb tanulmányozására is!). Mint ahogyan a test egészsége minden élethelyzetben elengedhetetlen és fontos tényező, úgy a jóga is minden élethelyzetben a legtökéletesebb gyógymód és önismereti módszer.

Hogyan kapcsolódik ez a te élettörténetedhez?

Ahogy fentebb is említettem legalább 20-25 éve foglalkozom különböző filozófiai és vallási tanításokkal. Majd egy évig bramachári tanulóként az egyik magyarországi vaisnava ashram-ban (krisnás központ) is tanulmányokat folytattam. Ebből következően szinte természetes folyamat volt, hogy a nyolc lépcsős jóga rendszerrel is összehozott a sors.

Mi az üzeneted így Karácsony után a rajongóidnak (a szerk.: az interjú Karácsony után készült)? Vagy a Krisna tudat miatt másképpen közelíted meg ezt, mint a nagy átlag?

Egyébként sem vagyok avatott bakhtája egyetlen egyháznak sem, ezért nem kötnek olyan elképzelések amelyek egy másik tradíció elfogadásában vagy akár gyakorlásában korlátoznának. A Karácsony egy igazán csodálatos és mély spirituális tartalmat hordozó ünnep, amely viszont csak könyvjelzője a mindennapok lapjaira írható legfontosabb üzenet esszenciájának. Tehát egy-egy ilyen spirituális ünnep lényegét a gyakorlatban mindennap és minden pillanatban élnünk kell. Ez által fontos nekem a karácsony, a divali, de minden olyan szakrális ünnep amelyet volt módom valamilyen mértékben is megérteni.

Fotó forrása: Kowalsky jóga oldal