Ki a jó tanár? - ahogyan a diákok látják a pedagógust

A szeptemberi iskolakezdés kapcsán kiemelt kérdés mind a pedagógusok, mind a szülők számára, hogy kik a jó pedagógusok, hogyan érdemes nekivágni az új tanévnek. Egy 2015-ös tanulmány többek között arról is írt, hogy a diákok szemszögéből milyen a jó tanár, kit tartanak ők, ha úgy tetszik, követendő példának. Kárpáti Judit írása.

2017.09.12 Kárpáti Judit

Utálják a tanárokat?

A kétezres évek elején több kutatás egyik fontos következtése volt, hogy az egyik legnagyobb problémát a tanárok és diákjaik között a generációs szakadék jelentette. Ebből adódóan az eltérő értékrend, a közös nyelv hiánya okozott közöttük kommunikációs nehézségeket.

Ezt a képet árnyalta Nikitcher Péter 2015-ös kutatása. Középiskolás lányok és fiúk válaszaiból az derült ki, hogy ők maguk többségében – 82 százalék szerint - úgy érzik, a tanáraikkal jó a viszonyuk és ugyanilyen arányban magában az iskolában is jól érzik magukat.

Ki a „jó fej”?

Az alapvető kérdés persze továbbra is az, mégis ki számít és miért jó tanárnak a gyerekek szemszögéből. Aminek tudatában mégiscsak könnyebb dolga lehet bármelyik tanárnak, ha a maga szakmai elvárásai mellett mégis szeretne megfelelni a diákok elvárásainak is.

Gondolj vissza te magad is szülőként, hogy diák korodban mi volt az alapvető problémád egy-egy tantárggyal, illetve az azt tartó tanárral! Legtöbbünknek az ugrik be, hogy mennyire unalmas volt végigülni Emőke néni óráját, illetve mennyire imádtuk Laci bácsiét.

Nem különböznek ebben a mai gyerekek sem; a kérdőív alapján egyértelműen kirajzolódik, hogy a legfontosabbnak azt tartják, hogy érdekes és élvezetes legyen a tanár mondandója, szeretnék magukat jól érezni. Nem hisznek abban a régi mondásban, hogy; „nem azért jársz az iskolába, hogy szórakozz, hanem azért, hogy tanulj.”

A diákok szerint e kettő nem kellene, hogy kizárja egymást, és ha az olyan sikeres iskolarendszereket vesszük alapul, amilyenek mondjuk a skandináv országok iskolái, talán érdemes megvizsgálni, hogyan lehetne párba állítani itthon is a tanulást a jó érzésekkel. Sok gyerek számára problémát okoz ugyanakkor az élvezetesebb, kevésbé a hagyományos rend szerinti csoportos és projektmunka, ők a megnyugvást a frontális oktatásban keresik. Akkor érzik úgy, hogy tanultak, ha a tanár magyaráz elöl, ők hallgatnak és másolják a tábláról a szöveget a padban.

Okos, igazságos, tud fegyelmet tartani

Már a kisebbeknek is, de a középiskolás korosztálynak kifejezetten a ranglista elején helyezkedik el a szakmai hozzáértés, mint a jó tanár alapvető ismérve. A gyerekek úgy gondolják, hogy a tiszteletüket akkor várhatja el a tanár, ha az adott tantárgyhoz komolyan ért, nagy tudással rendelkezik. A megkérdezett diákok egyébként nagy százalékban úgy is látják, hogy ennek a követelménynek a tanáraik meg is felelnek.

Közvetlenül a tanári tekintélyt követi egy olyan szempont, ami mondhatni végigköveti az egész életünket, hiszen már a bölcsődés is érzi és a dolgozó felnőtt is igényli, hogy igazságos elbánásban van-e része, következetesen ismerik-e el a teljesítményét. A gyerekek joggal sérelmezik, ha egy tanár „igazságtalan”. Ezzel a kommunikáció is sokszor rossz irányba terelődik, mert egy-egy konkrét eset után a gyerekek bizalma megrendül a tanárban.

Meglepő lehet, de a középiskolás fiatalok számára az is felkerül a jó tanárság kritériumai közé, hogy az illető tud-e fegyelmet tartani. Azért is érdekes ez, mert sokkal inkább volna várható, hogy a srácok a laza, szabadabb, megengedőbb stílust részesítik előnyben. A kérdőívből kiderül, hogy még a renitens diákok is igényelték a fegyelmezést, azaz ezzel igazolódni látszik, hogy a keretek és szabályok betartatása a gyerekek belső igénye, mely elvárás is részükről.

Ha a tanulmány alapján szeretnénk egy ideális képet festeni a diákok által megrajzolt, tipikus jó fej tanárról, akkor a fent említett Emőke néni, illetve Laci bácsi...

... érdekes, élményszerű órát tart, okosan fegyelmez, érti a dolgát a tantárgyát illetően, igazságos legyen szó akár a teljesítményről, akár a konfliktusok megoldásáról és partnerként kezeli a gyerekeket, megtartva mégis tekintélyét előttük.

Neked milyen tapasztalataid vannak a pedagógusokkal? Oszd meg velünk a kommentekben!

Címlapfotó forrása: istock/SolStock