Kik a „szupertanárok” és mi a titkuk?

Mindenki találkozott életében legalább egy magával ragadó tanárral és hallott még néhányról. Ők azok, akikért a legtöbb diák rajong, legendásan élvezetes órákat tartanak és híresek lesznek a környezetükben. Mit tudnak ezek a tanárok? Ambrózi Kata pszichológus, pedagógus írása.

2017.10.25 Ambrózi Kata

Szuper tanárrá válni egyszerű, mégsem zsigerből hozható. Gyakorlással és munkával viszont elsajátítható; bárkiből lehet „szupertanár”. 

Inspiráció 

A szupertanár képes inspirálni magát. Tudja, mi az, ami őszintén érdekli őt, és időt szán arra, amit szeret. Ez segít feltöltődni neki, sőt, emiatt mindig képes megújulni, sosem válik unalmassá.

Tipp: Tudjuk meg, mi az a dolog vagy tevékenység, ami megragadja és leköti a figyelmünket. Szánjunk energiát a kutatásra és kísérletezésre. Számos kezdeményezés szól kifejezetten pedagógusoknak annak kapcsán, hogy hogyan használják ki az internet lehetőségeit, milyen egy innovatív pedagógus, vagy éppen mutatnak be Példaértékű Pedagógusokat.

Nyitottság

A szupertanár foglalkozik azzal is, ami a gyerekeket aktuálisan érdekli. Figyeli a trendeket és beépíti a tanórákba.

Tipp: Legyen kapcsolatunk a gyerekekkel. Kérdezzünk rá, mit játszanak, mit olvasnak otthon. Ajánljanak nekünk weblapokat, tudjuk meg, ki a legmenőbb arc a YouTube-on.

Legyünk képben a legújabb módszertani trendekkel is, merjünk kilépni a komfortzónánkból. Válasszunk olyan továbbképzést, ami furcsa számunkra, amitől kicsit tartunk. Feszegessük a határainkat. 

Kreativitás

Az első két pont nagyban segíti a kreativitást is. A szupertanárok változatosságot visznek az órákba. Elébe mennek az unalomnak, ami a kiégésüket is meg fogja akadályozni. Képesek a megszokott sablonokat eldobni. Ha a tanóra nem az elvártak szerint alakul, akkor készek rugalmasan váltani, más megoldást keresni.

Tipp: Ha elakadtunk, kérjünk segítséget. Kérdezzünk a kollégáktól vagy a gyerekektől. Ötleteljünk csoportokban, segítsük egymást a munkában. Merjünk kockáztatni, ha egy terv nem sikerül, készítsünk újat.

Fogjunk össze egy-egy kedvenc kollégával és kölcsönösen „kontárkodjunk” bele egymás óráiba. Találjuk ki együtt, hol lehet a helye az ének órán a mateknak és fordítva. Ki mondta, hogy matekon csak matekozni ér? 

Önreflexió

Reflektál önmagára, munkájára (a diákok munkájára is). Visszagondol arra, mit hogyan csinált az órán és mérlegeli, mitől lesz jobb a következő, mit lehet még csiszolni vagy elhagyni.

Megveregeti a saját vállát, ha ügyesen csinált valamit, és elismeri, ha hibázik. Az önismeretnek köszönhetően szerez önbizalmat is, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy hitelessé váljon a diákok előtt. 

Tipp: Ez akkor fog menni nekünk is, ha nagy önismerettel rendelkezünk. Ha ismerjük az erősségeinket és gyengeségeinket. Ha tudjuk, mit szeretünk igazán csinálni, milyen helyzetben érezzük kényelmesen magunkat és mi az, amit mi tudunk adni a diákoknak. Nem kell mindenhez értenünk. 

Hitelesség

A hitelességhez önismeret kell. A szupertanár kritikusan áll a világhoz, önmagához, az új módszerekhez. Nem fogad el egy-az egyben mindent, amit olvas, hall. Összeveti a különféle elméleteket és érvek mentén választ irányt. Testre szabja a módszereket, átalakítja maga stílusára.

Mer eltérni a szokásoktól és vállalja. Ha nem, akkor nagyon őszintén közli a konvenciót. Mert az is tud nagyon megragadó és fontos lenni, ha valaki őszintén azonosul a konvencióval és nem azért hozza, mert kell. 

Tipp: Vállaljuk fel véleményünket, támasszuk alá érvekkel. Merjük elmondani gondolatainkat, érzéseinket a diákoknak (életkori sajátosságuknak megfelelően) és kollégáinknak. Bocsássunk vitára módszereket: például vitassuk meg a diákjainkkal, miképp történjen a számonkérés, a tananyag feldolgozása vagy, milyen projekteket vigyen az osztály. Hagyjuk őket is érvényesülni, így jobban fogják érezni a döntésük és az eredmény súlyát.

Te is ismersz olyan pedagógust, aki szeretettel fordul a gyerekekhez? Mitől látod őt kiváló pedagógusnak? Ha neked is van egy történeted, írd le nekünk kapcsolat [kukac] hogyanmondjamelneked [pont] hu címre és őt is bemutathatjuk.

Címlapfotó: istock / AleksandarGeorgiev