A játékos matek tárháza

Sok gyerek számára frusztrációt okoz a matek, mert azt hiszik, hogy ez a zsenik terepe. Pedig rengeteg olyan weboldal, játék, tevékenység létezik, amiben örömüket lelhetik, és észre sem veszik, hogy valójában matekoznak.

2018.05.20 Ambrózi Kata

Összeállítottam néhány forrást, ahonnan inspirálódhatunk tanítóként, ötleteket meríthetünk, miként csempésszünk játékokat az órákra, emellett a sok nívós feladatgyűjtemény a színvonal megtartását és emelését is segíteni fogja. Pedagógusok és szülők számára egyaránt kincsestár, amit ha jól használunk, gyerekeink elbúcsúzhatnak a gyomorgörcstől, és örömmel fognak a matekra gondolni.

A matek: játék

A fejlesztők lapja  tulajdonképpen egy webshop, de ha szétnézünk a menüsorban, sok érdekes, matematikaórán használható játékötletet is megismerhetünk. Főképp cselekvéses játékokat gyűjtöttek össze. Az egyikben a Seriff mondja ki a műveletet, a kiszemelteknek pedig a megoldásával párbajozniuk kell. A szerepjátékkal izgalmas, lövöldözős hangulatot teremthetünk, amit élvezni fognak a gyerekek. A webshop tárgyait használhatjuk ötleteléshez, ha nem a hagyományos módon szeretnénk például írásbeli műveleteket gyakorolni vagy társasjátékot készítenénk.

Online környezetben is gyakorolhatnak élvezetesen a gyerekek

A Matek Oázison rengeteg játék van, ezekkel elsősorban a fejszámolást lehet erősíteni. Emellett vannak megvehető programcsomagok is, amelyek segítenek a felvételin, de a nyári lemaradásokat is be lehet hozni vele. Igaz, a teljes hozzáférésért fizetni kell, de a hetente frissülő ingyenes játékaik miatt érdemes ide látogatni. Például a Boszorkányvadászatban a közeledő boszit kell ledobni töklámpással a seprűjéről, hogy ne érjen el minket. Közben egy összeadási feladatot kell elvégezni megadott időkereten belül. Versenyezni is lehet másokkal a pontösszesítőknek köszönhetően. A játékok mellett hasznos matekos cikkeket is olvashatunk tippekről, trükkökről, az élményszerű matekoktatásról

Az Okosdoboz

Ezen az oldalon minden tantárgyhoz találunk szép számmal játékot a gyerekek számára, akik még tudáspróbázhatnak  is gyakorlás után. Szinte minden matektémát lefed a kiváló válogatás. Sokszor inkább fejtörőhöz hasonlítanak a játékok, mintsem unalmas gyakorlatsorhoz. Nagyon szép a grafika, és teljesen ingyenes a hozzáférés. Ha regisztrálunk az oldalon, nyomon követhetjük az eredményeinket, láthatjuk, mik az erősségeink, hol tartunk a feladatok megoldásában. Azonnal visszajelzést kapunk, helyes-e a megoldás, és ha tévesztünk, lehet újra próbálkozni.
A szorzást például csokik csomagolásával gyakorolhatják a gyerekek. Ki kell találniuk, hány csokit csomagoltak egyforma színű dobozokba. Rendszeresen tippet is olvashatnak a gyerekek a feladványok mellett. Itt például azt, hogyan figyeljenek arra, hogy a szorzás tényezői felcserélhetők.

Tanító Online

Ennek az oldalnak elképesztő feladatbankja van. A gyakorlatok mellett az elméleti háttér is megtalálható, ami segít bennünket abban, hogy megértsük, mi is egy-egy játék célja, milyen témakört lehet vele a legjobban megtanítani. Olvashatunk nagyon részletes óraleírásokat kiváló kollégáktól, megtanulhatunk új játékokat (például: kártyajátékokat, táblásjátékokat), amiket órán vagy otthon is játszhatunk. Vannak „klasszikus” feladatok is, amelyek változatosságuknak köszönhetően az óráinkat is feldobják majd. Mindemellett segédeszközeik tovább könnyítik a munkánkat. Rengeteg időt el lehet itt tölteni; tanítóként szakmai fejlődésünket támogatja az oldal, szülőként pedig olyan érzés lehet böngészni, mintha betekintést nyernénk az oktatás kulisszái mögé.

Kihagyhatatlan lehetőség a Facebookon a Matematikatanítás alsó tagozaton nevű csoport, ahol egymást segítik a matematikát oktatók, méghozzá napi szinten. Remek gyakorlatokat tanulhatunk, kérdezhetünk, bekapcsolódhatunk diskurzusokba.

Az a legjobb a matematikában, hogy univerzális. Tehát látogathatjuk az idegen nyelvű honlapokat is! A gyerekeket sokkal kevésbé fogja zavarni, mint bennünket, csak engedjük őket, hadd fedezzék fel ezt a világot.

Íme, néhány angol nyelvű oldal

Matekos, logikai, gondolkodós flash-játékok tárháza a következő három weblap: Math Playground, a Cool Math Games és a KA. Ezeken az oldalakon úgy fognak játszva matekozni, feladványt megoldani a gyerekek, hogy szinte észre sem veszik. Kár, hogy ez flash, és így nem lehet mobil kütyükön használni őket. Nagyon eltérnek a klasszikus matekfeladatoktól az itt található játékok, felfrissülés lesz kiszakadni a megszokott kerékvágásból.

És ha már matek és játék, bizony a programozás elengedhetetlen része lesz az óráiknak, nem elég csak a kettes számrendszert oktatni. Első lépésként ajánlom a Scratch felfedezését, amit már elsősöknek is meg lehet mutatni. Magyarul elérhető kiegészítő anyagok segítik megtanulni a program kezelését. Nem kell programozózseniknek lennünk, vágjunk bele a gyerekekkel együtt. Ez az a terep, ahol ők fognak nekünk előbb újat mutatni. Manapság már a tanárok kiléphetnek a „mindent tudó” szerepéből, remek alkalom arra, hogy a partneri viszony elindulhasson a diák és a pedagógus között.

Ha pedig valakit komolyabban érdekel a programozás, a robotika, a Logiscoolban a helye, ők foglalkoznak ezek élményszerű oktatásával.

Merjünk kilépni a komfortzónánkból, a megszokott matekos keretek közül!

Címlapkép: istock / Halfpoint