Szinglik a térképen: itt élnek a legtöbben egyedül

Minden harmadik háztartás egyszemélyes, a szinglik többsége pedig férfi. Mindössze kettő érdekes megállapítás egy friss hazai tanulmányból, amely tartalmazza többek között az első magyar településszintű szinglitérképet is.

2020.10.05 Bakóczy Szilvia

Meglepő vagy sem, egy friss hazai kutatás szerint a 20–39 éves szinglik száma 2001 és 2011 között 139-ről 201 ezerre nőtt, 2016-ra azonban 188 ezer főre csökkent. Ezzel szemben a 40–49 éves egyedülálló emberek létszáma ugyanebben az időszakban folyamatosan emelkedett, 2016-ra megközelítette a 63 ezer főt. (A kutatás azokat a nőtlen, hajadon családi állapotúakat sorolta a szinglik közé, akiknek nem volt se élettársuk, se gyermekük, akik egyedül éltek, illetve akik 20–49 évesek voltak. A szerk. megjegyzése.)

A legtöbb 20–39 éves szingli a 2011. évi népszámláláshoz hasonlóan Budapesten, illetve azokban a járásokban élt, amelyek megyeszékhelyet is magukban foglaltak. A 40–49 éves szinglik aránya a fiatalabbakhoz hasonlóan a fővárosban volt a legmagasabb, melyet a Szegedi járás, valamint az országhatárhoz köze-li, főként községeket tartalmazó járások követtek.

A tanulmány legfontosabb része a tanulmány szerzője, Rövid Irén szociológus szerint a szinglik életkörülményeivel foglalkozó fejezet lett. „Eredményeink többnyire alátámasztják azokat a megállapításokat, melyekre a témával foglalkozó, korábbi kutatások jutottak. Ugyanis a szinglik mindkét csoportja elégedetlenebb volt az életével, illetve ritkábban érezte magát mindig vagy többnyire boldognak, gyakrabban magányosnak, mint a velük egykorú, házas családi állapotúak. Mégis, ha a 16 éves és idősebb népességhez viszonyítunk, akkor a szinglik közül a 20–39 évesek az átlagosnál elégedettebbnek, boldogabbnak számítottak, amit a személyes kapcsolataikkal való elégedettségük is befolyásolhatott. A 40–49 évesek ezzel szemben elégedetlenebbek voltak, illetve ritkábba érezték magukat boldognak, mint az országos átlag.”

(Forrás: ksh.hu)

A kutatás teljes anyaga itt olvasható el.

Címlapkép: istock / Khosrork