„Éjszaka a spájzban zabálom a gyerek csokiját” – Súlyprobléma vagy függőség?

Ahol a családban gyerek van, ott édesség is akad, még a legtudatosabban étkező, egészségtudatos háztartásban is, ha máskor nem, hát Mikuláskor és húsvétkor. Aztán kiderülhet, hogy a nappal egészségtudatos, a gyerekeket mértékletes édességfogyasztásra, minőségi ételek fogyasztására buzdító szülő titkos éjszakai nassoló, aki suttyomban felzabálja a gyerekek édességkészletét. Kárpáti Judit írása

2017.09.10 Kárpáti Judit

Amikor egy társaságban azzal viccelődik valaki, hogy időnként megeszi a gyerek csokiját titokban, mindig akad a „közönségben”, aki kicsit jobban nevet vagy sokatmondóan bólogat. Szóval ez a jelenség cseppet sem egyedi, szinte biztos, hogy valamennyien hozzányúltunk már a gyerekeink édességéhez. Nyilván vannak nehezebb napok, amikor egy kanál Nutella vagy egy megmaradt csoki nyúl nagyon jól tud esni. Van, amikor ez már nemcsak egyszeri eset, hanem rendszeres és visszatérő szokás, amin már érdemes elgondolkozni. A súlyproblémáim mögött csak némi nassolás bújik meg, ártatlan „rossz szokás” vagy kiderülhet, hogy ez bizony függés és a stressz egyik levezetésének megszokáson alapuló módja?

Dudits Dénes tanácsadó, korábban volt drogfüggő előadásaiban nyíltan beszél arról, hogyan jött rá arra, hogy a tetemes súlyfeleslege és a gyerekei gumimaci készleteinek felzabálása ugyanúgy függőség, mint korábban a drog használat.

Az hogy a spájzban, titokban, este igyekszik némi édességhez jutni, úgy, hogy közben a családban senki ne hallja meg a zacskó zörgését és lehetőleg ne vegyék észre hány kocka csoki, hány darab cukorka hiányzik, eleve azt jelzi, hogy valami nem stimmel. De hát tényleg, miért kell titokban eszegetni? Miért nem mondhatjuk azt a gyerekünknek nyíltan, mondjuk vacsora után, hogy „Andriskám, adnál nekem néhány kocka csokit a készletedből?”. Talán éppen azért, mert nem csak néhány kockára van már szükség, hanem egyre nagyobb mennyiségre, nem csak egyszer-egyszer, hanem mindennap és nem csak azért, hogy kiélvezzük a csoki kellemes ízét, hanem azért, mert e nélkül már nem sikerül kiengedni a nap végén.

Szembenézni vele és felismerni, hogy a bűnös, titkos, esti, magányos lakmározások gyakran elsődlegesen nem súlyproblémát jelentenek, és hogy ez akár az egész család és a gyerek mentális egészségét is fenyegető probléma, az első lépés lehet a megoldás felé.

 

Ajánlott linkek:

Címlapfotó forrása: istock/Csondy