Alkoholista családtag kezeltetése

Mi tehetsz, ha valamelyik hozzátartozód függőségben szenved? Mit tehetsz, hogy a szeretted kezeltesse magát? Hogyan segíthetsz, ha egyelőre csak te akarsz változtatni, de a függő még nem ismerte el ezt a problémát? Mi van, ha egy gyerekben merül fel ez a kérdés függő apa, függő anya esetében?

2018.10.17 Szabó Előd

Demetrovics Zsolt pszichológus, addiktológus, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora segített megválaszolni a gyakran feltett kérdéseket a függőségekről.

Hogyan mondjam el neked: Talán az leggyakoribb kérdés a fórum oldalakon, hogyha függő az édesanyám, édesapán, mivel tudom őt rávenni, hogy kezeltesse magát?

Demetrovics Zsolt: Valóban ez egy nagyon nehéz kérdés. Gyakran a hozzátartozók sem ismerik fel a problémát, vagy nagyon hosszú az, hogy ezt felismerik. Alkohollal kapcsolatosan a magyar társadalom egyébként is nagyon elnéző. Nagyon sokszor mélyen benne vagyunk egy nagyon súlyos alkohol függőségben, amikor azt nem csak az adott személy, hanem a környezete is tolerálja. De ha megtörténik ez a felismerés, akkor megjelenik az a nagyon erős nyomás, hogy segítsünk és érjük el azt, hogy maga a beteg is felismerje a problémát és segítséghez forduljon. Az az igazság, hogy ezért nehéz ebben, mert az ilyen direkt jellegű nyomás inkább az ellenkező hatáshoz vezet. Tehát, hogy nagyon erős nyomást gyakorolni a betegre, a függő személyre nem érdemes, mert valószínű, hogy inkább az ellenállását fogjuk fokozni, mintsem hogy arra jutnánk, hogy ő tényleg segítséget kér. Az fontos, hogy visszajelezzük a számára a problémát és az is fontos, hogy megmutassuk neki, hogy vannak a terápiás lehetőségek, és megadjuk neki a lehetőséget ahhoz, hogy ezekhez fordulhasson és adott esetben, ha felmerül az igénye, akkor ezt támogassuk. A függőségi problémák általában családi problémák. Valamilyen módon szinte mindig családi problémák. Tehát nem csak azt az egy személyt érinti, aki ténylegesen használja az adott szert, hanem a többi családtagot is. Tehát! Ha felismerte a család, vagy felismerte a hozzátartozó, akkor szintén valószínű, hogy ők kérnek segítséget. Nem abban, hogy az illető személy gyógyuljon, hiszen ez az ő feladata lesz, hanem abban, hogy ezzel a problémával mit kezdjenek egyáltalán. A családot hogyan érinti, vagy ezt a kapcsolatot hogyan érint. Ebben a kérdéskörben nagyon fontos az, hogy maga a hozzátartozó a családtag is kérjen segítséget, ami egyébként óhatatlanul ki fog hatni magára a függőség jelenségére is. A függőség mindig a családi rendszerben alakul és formálódik és ilyen módon, ha bármely családtag esetén be tudunk avatkozni, vagy bármelyik családtag segítséget kér és segítséget kap, az fog változtatni a rendszeren. Nagyon alapvető jellemző az, hogy valami családi játszma keretében alakulnak a függőségek. És ezeknek a lebontásában fontos, hogy részt vegyen a hozzátartozó is.

Milyen utakat javasolsz? Családterápia, vagy valami hozzátartozói csoport?

Tulajdonképpen bármelyik hatékony lehet. A családterápia egy nagyon hatékony módszer. Kérdés, hogy nyitott-e rá valamennyi családtag, hogy részt vegyen benne, de ha ennek van lehetősége, akkor az nagyon jó. De vannak az anonim csoportoknak a hozzátartozók számára létező csoportjai is. Tehát nem csak anonim függő csoportok vannak, hanem anonim függők hozzátartozói csoportjai is, ami szintén nagyon hatékony. Megint csak egy olyan sorstárs közösségbe kerül be valaki, ahol megbeszélhetik, megoszthatják a problémáikat egymással. Beszélhet olyan valakivel, aki évekkel előrébb jár már a problémában. És kap egy olyan támogatást, amit más közösségben nem nagyon tud megkapni.

Mi a helyzet abban az esetben, ha egy kamasz szeretne segítséget kérni? Azt látja, hogy a szülei, édesanyja, édesapja vannak benne ebben a problémában?

Akkor neki kell olyan szakmai segítséget kérnie, pszichológustól, aki segít neki abban, hogy megküzdjön ezzel az extrém nehéz helyzettel. De azt gondolom, hogy itt a fő probléma nem a szülők alkoholizmusa lesz, hanem az, hogy hogyan lehet segíteni a fiatalnak abban, hogy egy ilyen helyzetben ő minél kevesebb sérüléssel tudjon megküzdeni.

Címlapkép: Bellai László