Hogyan zajlik függőség esetén a felépülési folyamat?

Hogyan zajlik egy alkoholista kezelése, milyen a felépülési folyamat? Fizetős vagy sem? Milyen terhet jelent ez egy családnak? Hogyan lehet egy függő számára vonzóvá tenni a józanságot? Milyen élményt lehet társítani ehhez?

2018.11.15 Szabó Előd

Demetrovics Zsolt pszichológus, addiktológus, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora segített megválaszolni a gyakran feltett kérdéseket a függőségekről.

Hogyan mondjam el neked: Hogyan tudjuk ezt egy kicsit kézzelfoghatóbbá tenni az embereknek? Amikor belevágnak ebbe a folyamatba, akkor mi vár rájuk?

Dr. Demetrovics Zsolt: az nagyon fontos, hogy ez többnyire nem egy lináris folyamat. Sajnos az a ritka, hogy valaki felismeri, hogy probléma van; belátja, hogy ehhez segítséget kell kérni; segítséget kér; segítséget kap; meggyógyul. Jellemzően nem ez az út, amit bejárnak a függők. Sokkal inkább az a jellemző, hogy van egy nagyon elnyújtott felismerési időszak. Ez egy kritikus időszak, ami sokszor évekig, évtizedekig eltart és nincs igazán elismerés. Tagadja a betegséget a személy és utána, ha felismeri, akkor is még nagyon sokszor egy hosszú út az, amíg eljut oda, hogy segítséget kell kérni. Tehát nagyon sokáig azt mondja, hogy „igen van problémám, de én ezt megoldom”. Ez egy nehéz folyamat. Ha eljutott oda, hogy segítséget kér, akkor pedig ez sajnos az esetek többségében egy visszaesésekkel tarkított folyamat. Sokszor inkább egy körkörös folyamat, amiben eljut az absztinenciához valaki, de utána egy idő után esetleg megcsúszik, vagy visszaesik. Ismét jön egy problémásabb időszak, aztán újra segítséget kér. De ezek a folyamatok adott esetben már erősíthetik egymást. Tehát hogyha megtapasztaltam azt, hogy tudok absztinens lenni, akkor az azért erőt is adhat ahhoz, hogy után újra megpróbáljam elérni az absztinenciát. Illetve eközben akár különböző ellátási módokat, különböző segítségkérési módokat próbál ki valaki és ténylegesen megtalálja azt, ami ténylegesen segítséget jelent az ő számára.

Mi a helyzet ennek az egésznek a költség oldalával? Ezek az ellátási módok ingyenesek? Támogatja a Tb ezt a gyógyulási folyamatot?

Vannak olyan ellátási formák, amelyek államilag finanszírozottak és vannak olyanok – nyilván magánrendelésben elsősorban – ahol pedig állnia kell a betegnek a költségeket. Azt kell mondjam, hogy majdnem minden ellátási forma, ahol állni kell a költségeket, még az is olcsóbb, mint magának a függőségnek a fenntartása. Nem biztos, hogy ebben a pénzügyi mérlegben végiggondolja ezt a beteg, vagy a család. Azt azért fontos látni, hogy magának a betegségnek is a költsége – különösen nem az anyagi – nagyon jelentős.

Látsz arra módot, hogy egy függő számára vonzóvá tenni a józanságot?

A terápiának nagyon sokszor része egy olyan döntési mérleg készítése, amiben azt lehet megnézni, hogy mik szólnak a függőség fenntartása mellett és mik szólnak ellene. Ez egy nagyon fontos jellemzője a függőségeknek, hogy ez mindig egy ambivalens helyzet. Nem véletlenül válik valaki függővé, annak oka van! És nagyon sok érv szól mellette tudatosan, tudattalanul, hogy fenntartsa a függőséget és nyilván sok minden szól ellene. Ezt a döntési mérleget újra és újra elő lehet venni. Olyankor kér valaki segítséget, amikor ez tényleg elbillen a negatívumok felé. De ehhez is kell segítség! Az egy nagyon fontos segítség lehet – nem is feltétlenül még egy komoly terápia, de egy konzultáció is egyfajta végigbeszélése annak, hogy mik is azok a dolgok, amiket én veszítek azokon a dolgokon, hogy fenntartom az alkoholizmusomat. Ez nagyon sokszor segít abban, hogy elinduljon egy olyan gondolkodás, hogy aztán a további segítségkérés felé viszi az embert.