„Függőségen Túl” tanfolyam dr. Máté Gábor előadásaival

Amióta olvastam dr. Máté Gábor könyveit, mindig is kíváncsi voltam ara, hogy ő milyen terápiás módszerek mellett teszi le a voksát. Egyike ezeknek a szeptember végén tartott kilenc napos „Függőségen túl” tréning, amely hasznos azoknak is, akik szeretnék leküzdeni a függőségi magatartásaikat, és azoknak a szakembereknek is, akik szeretnének egy új módszert megismerni, amely az ún. kundalíni jóga segítségével igyekszik új életmódot kialakítani.

2019.08.23 Szabó Előd

A „Függőségen túl” (Beyond addiction) sok más felépülést segítő programhoz hasonlóan a spiritualitás fontosságára hívja fel a figyelmet. Mit is jelent ez pontosan a függőségek esetén? Miért van ennek ekkora jelentősége? Ahogy Tóth András és Molnár Rudolf fogalmaznak a spiritualitás és függőség kapcsán: „a spiritualitás annak élménye és tudása, hogy minden, és így mi magunk is, része valami nagyobb egésznek, és mindennek, így a mi életünknek is, van valami önmagán túlmutató nagyobb értelme. A befelé fordulás és befelé figyelés végpontján eljutunk a „minden egy” élményéhez…”. A spiritualitás befogadása egy gyógyulni vágyó számára sok esetben kérdés lehet, mégis azt gondolom, hogy „Függőségen túl” program iránt érdeklődők számára talán egy fokkal könnyebb ezt a lépést megtenni, hiszen maga a kundalíni jóga is hasonló alapokra épül.

 

Engedjük el a traumatikus múltat és nyíljunk meg a jövőre

Ahogy Dr. Máté Gábor korábbi interjúnkban is felhívta rá a  figyelmet, az egészségtelen gondolati mintázatok sok esetben traumákból, múltbéli tapasztalatokból születtek, amely során elveszítjük a kapcsolatot „igazi lényünkkel”, önmagunkkal. A függőség pedig egy rossz megküzdési stratégia ennek megoldására. Az „Igaz Önvalóval” való egyesülés újbóli, kényszerű megtapasztalásának vágya

Mire sor kerül egy terápiára, mind a függő, mind a hozzátartozói érzelmileg sérülnek. Alapvető dolgok kérdőjeleződnek meg bennük, elfogyott a szeretetük önmaguk és egymás iránt. A Függőségen túl program célja, hogy a résztvevők a sokszor traumatikus eseményekhez való viszony megváltoztatásán keresztül elengedjék a múltat, „átöleljék a jelent” és képessé váljanak megnyílni a jövőre egy új, jógikus életmód segítségével.

 

Boldogságra születtünk, mindannyian értékesek vagyunk

Az új életmódhoz számos lépésen, modulon keresztül igyekeznek elvezetni. Emlékeztetnek rá, hogy a boldogság születési jogunk. Az anonim csoportok megközelítéséhez hasonlóan itt is egy fontos lépés (bár itt nem lépésnek hívják), hogy a függő megbocsájt önmagának és mindazoknak, akik megbántották őt és felismeri saját hibáit a mások megbántásában. Segítenek abban, hogy miként lehet az érintetteknek nagyobb önbizalma.  Hogyan tudjuk a történetünket újra elmesélni egy másik szemszögből, hogy egy új értelmezést kapjunk a múltunkról.

 

Újjáépülő kapcsolatok

A függőségek negatív hatása, hogy látványosan megromlanak családi, szerelmi, baráti kapcsolataink, elhanyagoljuk munkánk, kikapcsolódásunk, érzelmi életünk. Ezek újraépítése nem kis feladat. A program több modulja erre a területre helyez hangsúlyt. Szakítsunk időt az életünk azon területeire, amelyeket elhanyagoltunk vagy amelyeket fejleszteni szeretnénk, mint például a kreativitás, a szellemi törekvések, vagy a család. Ismerjük fel az életünkben azokat az embereket, akikért felelősek vagyunk és tudatosítsuk azt, hogy mit tudunk tenni értük. Építsük tudatosan közösségeinket! Kik azok az emberek, akikkel szeretnénk az időnket eltölteni? Kik azok, akik támogatják a spirituális identitásunkat?

Segítenek új alapon felépíteni kapcsolatainkat nagyobb tudatosággal, jobb kommunikációval. Ahogy a program fejlesztői fogalmaznak „kifejleszted azt a képességedet, hogy az Eredendő Önmagadból kommunikálj és finomsággal érd el a másik szívközpontját”. Egy másik modulnak megfogalmazott célja ”a gondolatok kitisztítása és a szavak körültekintőbb megfogalmazása – a tudatos közlés fejlesztése a szó erejének megértése által. A semleges elme fejlesztése annak érdekében, hogy tudatosan cselekedjünk ahelyett, hogy a megszokás alapján reagáljunk.”

 

Új szokások a függő életében

A program tematikájának része „a szokások megértése; miként alakulnak azok ki; miként törnek meg:

  • az elköteleződés, a fegyelem, a pozitív megerősítés és a csoportos támogatás szerepe az egészséges szokások fenntartásában
  • a tudatos és tudattalan szokásaink kivizsgálása
  • új szokások elsajátítása – miként keljünk fel reggel; mi a lefekvés legjobb módja; miként alakítsunk ki egészséges szokásoka
  • a napi Sadhana, azaz a rendszeres jóga és meditációs gyakorlat fontossága
  • miként jelenítjük magunkat a világban és miként teremtjük meg tudatosan a projekciónkat a modorunkkal, az ápoltságunkkal és öltözködésünkkel
  • a stressz hatásainak és kezelésének megvitatása
  • rápillantás azokra az attitűdökre és tünetekre, amelyek visszaesésre utalnak.”

 

Szívből jövő imádság, új személyes célok

Ahogy a cikk elején írtuk, nagy szerepet kap ebben a felépülési programban a spiritualitás. Nem kisebb célt tűztek ki, mint „a szívből jövő imádkozás szokásának kialakítása, illetve annak megértése, hogy „egy küldetéssel és egy nagysággal születtünk...hogy együtt teremted a jövődet az Istennel. Kifejlesztjük azt a képességünket, hogy hallgassunk a belső iránymutatásunkra, hogy meglegyen a bátorságunk és a fegyelmezettségünk az engedelmességre és beteljesítsük a saját egyedi sorsunk ígéretét. Amikor felismerjük magunkban az Istent, könnyebben hangolódunk rá és fogadjuk el a sorsunkat és azt, hogy támogatva vagyunk annak megnyilvánításában.”

Hatalmas eredmény bármilyen felépülési programot elkezdeni és azt végigcsinálni, adott esetben felismerni a spiritualitás jelentőségét. Hosszú távú tapasztalatok hiányában nem tudni, hogy hová fog kifutni a „Függőségen túl” megközelítése. Más, sikeresnek tekinthető kezdeményezések tapasztalatai alapján a tartós egészséges élethez az is egy pluszt tud adni, hogy a felépülés során szerzett tudást a felépülő a közösségben másoknak is továbbadja.

Így kifejezetten pozitív eleme a programnak, hogy mások szolgálatára is hívják a felépülőket. Ahogy fogalmaznak, gyógyulni lehet, ha mások önzetlen szolgálata által Önmagamat és a Nagyobb Jót szolgálom.

 

Függőségen túl / Beyond addiction

A „Függőségen túl” programot Sat Dharam Kaur ND és Jovan Joti Kaur PhD alkotta meg, és tartalmazza a Magyarországon is számos sikerkönyv szerzőjeként számontartott dr. Máté Gábor függőséggel kapcsolódó gyakorlati tanításait. A képzés a tréningen túl is folytatódik, a következő hónapokban feladatokkal és utánkövetéssel szolgál a résztvevők számára. Elérhetők ekkor Dr. Máté Gábor videói, ahol az egyéni tanfolyam résztvevőivel beszélget a felépüléssel kapcsolatban. Légzőgyakorlatokat, kundalíni jóga gyakorlatokat, meditációs gyakorlatokat pedig Satt Dharam Kaur mutatja be számukra. Illetve a program minden modulját végigkísérik táplálkozási tanácsok, receptek, jóga gyakorlatok, relaxációk, meditációk.

Címlapkép: Beyond addiction