90 Lépés – online önismereti program szenvedélybetegeknek

A 90 Lépés egy olyan online önismereti program, amely célja, hogy segítsen felhagyni bármilyen káros szenvedéllyel, legyen az akár az alkohol, a szerencsejáték, a kábítószer, vagy az evészavar.

2019.12.27 Hogyan mondjam el neked

Mi az a mélypont? Mi az elvonás? Mit tegyünk, ha jön a sóvárgás? Normális-e a szélsőséges hangulatingadozás? Miről ismerem fel, ha játszmába keveredtem? Beteg vagyok? Hová fordulhatok? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekszik választ adni a 90 Lépés programja.

A program, a felépülés első 3 hónapjában, Vajna Réka addiktológiai konzulens tolmácsolásában, videóüzenetek formájában segít hozzájutni a legfontosabb tudnivalókhoz a függőséggel kapcsolatban. Emellett évek óta tiszta függők tapasztalatait is eljuttatja a felhasználókhoz. Az online program készítői a Magadért Alapítvány „A HELY” szakemberei és 4 önkéntes, Zsuzsi, Viktor, Zsolti és Guszti, akik a napi videók aktuális témáiról osztják meg saját élményeiket és működő megoldásaikat.

Rendi Mari, a Magadért Alapítvány „A HELY” vezetője szerint rendkívül nehéz elérni a szenvedélybetegeket, mert az elszigeteltség, az információhiány, a titkolózás és a szégyen sokszor útjában áll annak, hogy valaki segítséget kérjen. Jóllehet, a függőség minden harmadik családot érinthet valamilyen formában. Azt mondja, az alapítvány több mint 20 éves fennállása óta sokat javult a helyzet, de az ellátórendszer még mindig óriási kihívásokkal néz szembe. A 90 Lépés ebben a helyzetben közvetítő szereppel bír. Egyrészt tehermentesíti, vagy inkább kiegészíti az ellátóközpontok és ambulanciák tevékenységét, másrészt leegyszerűsíti a változni, változtatni akaró érintettek útját.

„15 évig bolyongtam az ellátórendszerben, mire megtaláltam a számomra megfelelő segítséget az alkoholizmusomra. Ennyi idő telt el az első segélykiáltás és a valódi, fenntartható tisztaság között, ami már 5 éve tart.” Meséli Viktor, a 90 Lépés egyik önkéntese. Azt mondja, hiába szedett gyógyszereket, semmi nem változott. Idővel rájött, hogy a függőség összetett betegség és összetett megoldást, életmódváltást igényel. „Tanulságos volt felidézni az első józan éveim tapasztalatait.” Mondja, amikor a 90 Lépés készítéséről mesél. „Ha csak egy embernek tudok segíteni azzal, hogy a videókban megosztom, amiket átéltem, már megérte.” 

A 90 Lépés leginkább azoknak szól, akik már tudják, hogy valami nincs rendben, de még tanácstalanok abban, hogy mihez kezdhetnének. A program teljes diszkréciót kínál, hiszen bárhol, bárki számára elérhető naponta egy buszjegy áráért. Mindössze internetkapcsolat szükséges hozzá. 

„Körülbelül 600 ezer és 1 millió közé szokták belőni az alkoholisták számát, de ugye mellettük van egy társfüggő általában, vagy valaki, aki ezt valamilyen más formában elszenvedi, tehát nagyon széles az a réteg, akiket szeretnénk megszólítani, de tisztában vagyunk vele, hogy ez egy lassú folyamat lesz. Persze ismerünk olyat is, aki külföldön él és már alig várta, hogy hozzáférjen a 90 Lépés programjához, mert neki ez az egyetlen segítség.” Meséli Rendi Mari, a Magadért Alapítvány „A HELY” vezetője, ahol egyébként 3 alkalommal személyes konzultációra is van lehetőség a 90 Lépés programjában azoknak, akik végigcsinálták a 3 hónapig tartó folyamatot a videóüzenetek segítségével.

A 90 Lépés célja, hogy minden felhasználó megtalálja a neki megfelelő módot a tartós felépülésre. Kórház? Elvonó? Anonim csoport? Nappali rehab? Terápia? Az online kurzus egyiket sem pótolja vagy helyettesítheti, de több mint 20 órányi szakmai információt és hiteles tapasztalatokat közvetít a felépülési folyamat első 90 napjában.