Függőségek járvány idején

Korábbi, máshol megjelent cikkeimben írtam arról, mi várható függőségek terén a járvány idején. Ezekben egy elég borús jövőképet vázoltam, ami részben bevált, részben nem. Erről írok most kicsit bővebben. Bajzáth Sándor írása.

2020.07.24 Bajzáth Sándor

Korábban azt prognosztizáltam, hogy drogdílerek élete is megnehezül, nagyobb lesz a lebukás veszélye. A drogok drágulásával komoly gondban lesznek a drogfüggők, mert most sokkal nehezebben fogják tudni összeszedni a többnyire eddig se törvényes úton szerzett pénzt a szerekre. Csak a példa kedvéért: a szexmunkások nem tudnak dolgozni, így a futtatóiknak se lesz bevételük – mindkét rétegben igen sok a drogfogyasztó. A drogfüggő tolvajok, zsebesek, betörők is nehezebben fognak „dolgozni”, hisz mindenki otthon van. Az utcai dílereknek is befellegzett, mivel kihalt az utca, nincsenek jómódú külföldiek, és már lopni se nagyon lehet, mert sok üzlettípus zárva tart. 

”Az otthoni ivászat jelen helyzetben súlyosbodhat, alakulnak az online kocsmák, webkamerán keresztül együtt isznak a haverok. (...) Amikor a függő kis térben össze van zárva több emberrel, legyen az akár a családja, akkor nincs énidő. Egymás feszültsége átragad, nincs az, hogy akkor most lehűti magát valahol vagy valakikkel kikapcsol. Tehát nem bagatellizálhatjuk el a helyzetet! A karantén egy igen komoly rizikófaktor.  A még nem függő, csak „iszogató” is gyakrabban fog inni. Ez pedig a családnak is teher. Ugyanúgy, ahogy a főként nőkre jellemző nyugtatóhasználat felerősödése. Ezek elkerülésére, vagy esélyének csökkentésére kell a szoros napirend és más feszültséglevezető technikák, például legyen olyan őt értő személy, akinek a nehézségeiről tud beszélni, ventilálni, valamint a sport bevezetése.”

Mi történt végül?

A drogpiac meggyengült, de nem omlott össze. A szerek valamivel nehezebben, de beszerezhetőek maradtak. “Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának csütörtökön közzétett jelentése szerint a koronavírus-járvány miatt a világban egyre többen foglalkoznak drogkereskedelemmel, és nőtt a kábítószer fogyasztók száma is.  Habár a járvány megszakította a hagyományos beszállítási láncokat, a kereskedők azonban új útvonalakat és ellátási módszereket találnak ki, ami fokozza a drogkereskedelmet. Ezen kívül felhalmozódtak az el nem adott kábítószerek, így fennáll a veszélye annak is, hogy a korlátozások enyhítése után azok elárasztják a világpiacot (forrás: Index).

Több utánajárást, sokkal több bonyodalommal járt a szer megszerzése, de elérhetőek maradtak. Most utólag elmondható, hogy a drogok ugyan drágultak, de nem olyan mértékben, mint az várható volt. Ez annak köszönhető, hogy nem tartott olyan hosszú ideig a karantén. Ha ez az állapot fél-egy évig így lett volna, gyanítom, hogy a fentebb írt jövendüléseim beváltak volna. A klienseim elmondják a konzultációkon, hogy a drogok kis mértékben ugyan drágultak, de a „fő probléma” az volt inkább, hogy sokkal rosszabb lett a minőségük (kokain), azaz egyre kevésbé érte meg számukra vásárolni belőle. Van, akinek például ez is az egyik oka volt annak, hogy hozzám fordult. De van olyan is, aki visszaesett és csak nagyon rossz minőségű cuccot tudott csak szerezni és pont ez döbbentette rá, hogy “nem éri meg” csinálni. 

A többi meglátásom (bűnözés, prostitúció) bár valószínűsíthető, ám statisztikailag nem bizonyítható. Nem tudok rá releváns választ adni. Az biztos azonban, hogy a segítség elérése lényegesen megnehezült, a rehabok, addiktológiák tényleg nem fogadtak klienseket. Sokan hívtak kétségbeesetten, hová tudnának befeküdni, de sajnos ebben nem tudtam segíteni. Mára már a helyek többsége megnyitott, van lehetőség a rehabilitációra.

Az is csak valószínűsíthető, hogy nőtt a használat aránya, bár bizonyítani nem tudom. Az én tapasztalatom addiktológiai konzultánsként, hogy nőtt az otthon ivók száma, így a hozzám ezek miatt jelentkezők száma is. Miért? Mert egyre kevésbé tudták a használatot otthon rejtegetni. Sokaknál most tudatosult a családban az, mekkora is a baj igazából. Eljött a szembesítés ideje, ami ahhoz vezetett, hogy segítséget kért nálam az illető.

A gyerekeknek is jobban szembetűnő volt, hogy mi történik a családban. Nem lehetett a használatot eltitkolni. A gyerekek lehet, hogy nem tudják konkrétan, hogy mi történik, de nagyon megérzik, ha nem mennek rendben a dolgok. márpedig a függők családjában semmi sem működik úgy, ahogyan kellene. Komoly gond lehet elviselni a családnak a munkanélkülivé vált alkoholista jelenlétét is, aki majd otthon a felesége és a gyerek(ek) előtt issza le magát és nem a már bezárt kocsmában. A beszűkült élettér és az esetleges létbizonytalanság melegágya a családon belüli növekvő feszültségnek és erőszaknak. „Ez azzal is járt, hogy a bezártságban a nők sokkal kisebb eséllyel tudtak segítséget kérni, ennek pedig volt érezhető növekedése a krízisvonalak információi alapján.”

Több kliens számolt be arról, hogy amíg korábban játékkaszinóba jártak, a járvány idején áttértek az online rulettre, itt még könnyebben elszaladt velük a ló, mert a pénzt itt csak számok jelzik a képernyőn, így sokkal könnyebben bele lehetett csúszni nagyobb tétekbe, és az ezzel járó nagyobb veszteségekbe. Hasonló a helyzet a szexfüggőkkel, akik ha személyesen nem is, de online próbálták meg kiélni függésüket, ez az online pornó és szexcset oldalaknak nagy forgalmat generált. A Pornhub prémium szolgáltatása például ingyenessé vált a járvány idejére.

Címlapkép: istock / Diy13