Magyar kóla - ismét terjed a fehér por Magyarországon

Magyar kóla címmel írt könyvet a kokainkereskedés reneszánszáról Dezső András oknyomozó újságíró, a HVG munkatársa. Úgy tűnik, a bűnözés egyéb iparágaiban manapság nehezebb nagy haszonnal működni, míg kokainkereskedéssel rövid idő alatt 25-szörös jövedelemre lehet szert tenni a befektetett összeghez képest. Egy olyan kis ország is, mint a magyar, milliárdos piacnak számít, ahol 10-12 nagykereskedő osztozik a fehér por termelte extraprofiton.

2020.10.27 Mihalicz Csilla

A hvg.hu/360 HVG Terasz interjújából kiderül, hogy aki Kolumbiában megvásárol egy 10 kilós kezdő csomagot (amit gondosan le is szállítanak neki), és van 6-7 embere, akik neki dolgoznak, annak grammonként 3-4 ezer forint tiszta haszon üti a markát, pláne, ha „felüti”, vagyis hígítja az anyagot. Ez ugyan nincs az interjúban, de alighanem a kockázata is arányosan nagyobb ennek az üzletágnak, bármilyen más befektetésnél.

A dílerek közt nem kevés a látszólag „tisztes” polgár, aki további tisztes, konszolidált polgárokkal bizniszel, olyanokkal, akik nincsenek a rendőrség látóterében. Rendszerváltás történt a kokainpiacon, állapítja meg a szerző: míg a 90-es években az elosztás az alvilág monopóliuma volt, manapság az árut olyanok terítik, akikről senki nem gondolná, miből gazdagodnak.

Már csak az ára miatt is úgy tűnik, a „kokósok” társadalma nem is emlékeztet arra a képre, amilyennek sokan az utcán fetrengő kiszolgáltatott, szerencsétlen „drogosokat” gondolják. Egyrészt, mintha visszatértek volna a 20-30-as évek kávéházainak kokainbarlangjai, ahol – többé-kevésbé zavartalanul – lehet hódolni ennek a szenvedélynek. Másrészt, mintha a kokainfogyasztás státuszszimbólum volna: bizonyos üzleti körökben – a szerző szerint – egyenesen elvárt. Bulikban, stresszes, pörgős munkahelyeken pedig egyenesen „gyógyászati segédeszköz” – segít talpon maradni.