Hónaljszőr és más titkok. Te tudod, hogy mire keres az interneten a gyereked?

Nemrég egy ismerősöm meglepő történetet mesélt a kisfiáról. Már egy ideje izgatta őt, hogyan nő szőr a fiúkon és a lányokon, ezen belül is főleg a hónaljszőr érdekelte igazán. Olyannyira, hogy az édesanyja egy nap azt vette észre a telefonján – ezt használta a kisfiú – hogy tele van a kereső képekkel, amin hónaljszőrrel rendelkező emberek vannak. Persze elkezdtek beszélgetni a témáról és jól sült el a dolog, de az anyuka meglepődött, mert azt hitte, tud mindent a kisfiúról, nem hitte volna, hogy ez a dolog ennyire izgatja a kisiskolás gyereket.

2017.11.04 Hogyan mondjam el neked

Ha a gyerekednek még nincs saját okos eszköze, szinte biztos, hogy a tiédet használja rendszeresen, ahogyan a fenti esetben is. Amikor pedig már saját telefon vagy számítógép, tablet is a rendelkezésére áll, akkor egyértelmű lesz, hogy nagyobb szabadsággal indul el a neten és olyan dolgoknak is utánanéz, amikre egyáltalán nem is gondolnál. Utánajártunk, hogy különböző korú - óvodástól kiskamaszig - fiúk és lányok mire keresnek a neten, mit árulnak el ebből és egyáltalán, mire használják leginkább a rendelkezésükre álló kütyüket.

Bendegúz, a 10 éves titkos instagrammozó:

„A tízéves szülinapomra telefont kértem, mert már nagyon régen szerettem volna. Szerencsére tényleg ezt kaptam végül, nagyon vártam már. Előtte is tudtam netezni, apa tabletjét használhattam a tesómmal együtt. Naponta fél órát gépezhetünk, hétvégén ez egy óra. Amikor hazajövök a suliból, egyből ezzel kezdem, ilyenkor lazulok. Az első, amit megnézek az Instagram, azóta, hogy megkaptam a telefont van saját Insta oldalam, anyáék nem engedték, hogy nyilvános legyen, így csak az ismerőseim látják a profilomat. Én viszont követek egy csomó mindenkit, azokat a vloggereket, akiket szeretek, az osztálytársaimat meg az X-Faktorosokat is. A keresőt főleg akkor használom, amikor a suliba kell valami feladatot csinálni, egyébként a you tube-on keresek rá azokra, akik érdekelnek.”

Ábel a 7 éves Ninja Warrior:

"Anya telefonját szoktam használni, mindig odaadja, ha az étteremben unatkozom vagy bárhol, ahol sokat kell várni. Meg akkor is, ha átjön a barátnője és beszélgetni akarnak. Legutoljára a Ninja Warriort kerestem, mert szeretem nézni, ahogy teljesítik a pályákat és ha már megnéztük a tévében a műsort, utána fent vannak a videók is."

 

"Szoktam még nézni rajzfilmeket is, a Youtube-on szoktam megkeresni ezeket is, de már maguktól is feljönnek, mert anya nem néz videókat és amiket én szeretek azok jönnek fel egyből."

Andris, a 9 évesen testét felfedező:

„A keresőt sokszor használom, amikor nem értek egy szót vagy szeretnék megnézni egy helyet, ahova utazunk. Vagy, amikor tetszik egy zene vagy énekes, akkor is ezt használom. A legtöbbször a keresőben a képekre kattintok, mert szeretem látni azt a dolgot, ami érdekel. Legutoljára vicces dologra kerestem rá, szerintem a hónaljszőr egy nagyon fura dolog. Beírtam a keresőbe és feljött egy csomó kép nőkről meg férfiakról hónaljszőrrel, érdekelt, hogy néz ez ki, mert csak ritkán látok ilyet igaziból."

"Nem tudom elképzelni, hogy egyszer rajtam is nő majd mindenhol szőr.”

Rozi, a 12 éves, akinek szerencsére nincs szűrő a telóján:

„Három éve van saját telefonom, előtte volt már tabletem is, de a telefont sokkal jobban szeretem most már. A keresés a sulis feladatokhoz nagyon jó, erre sokszor használom, de ha valamit nem értek vagy nem ismerek egy szót, azt is megkeresem. Fent vagyok a musically-n, Instagramon is, naponta többször is felmegyek, nézem, hányan követtek be újak, hány lájkot, hozzászólást kapott a posztom. Itthon az a szabály, hogy egy órát kütyüzhetek, de nem veszik olyan szigorúan, igaziból szerintem ennél több időt töltök ezzel. A suliban is, szünetben, hazafelé a buszon vagy a barátnőimmel, amikor átjönnek. Olyasmit is szoktunk nézni közösen, amit lehet, hogy nem engednének, de szerencsére nincs szűrő a telómon, szóval ez kicsit rám van bízva.”

Andris, a 11 éves gamer:

„A telefonomon nagyon sokszor Viberezek, van egy csoportunk a barátaimmal. A gépemet inkább játékokra használom, és azon csinálom a programokat is, járok robotikára és programozásra is. Vannak kedvenc youtubereim, fel vagyok rájuk iratkozva, szeretem a gémereket és azokat a vlogokat, amik arról szólnak, hogy egy játékban meddig jutott valaki vagy hogyan oldott meg egy pályát. Minecraftozom, arra szoktam keresni sokszor, meg arra, hogy milyen kiegészítők vannak a konzolos játékokhoz és mennyibe kerülnek Árgépen. Mert akkor tudom mondani anyának, hogy a szülinapomra hol vegye meg, amit szeretnék, hol a legolcsóbb.”

Luca 13 évesen Selena Gomez veséjébe lát:

„A keresőben a képekre szoktam kattintani, amikor valami érdekel, például amikor Selena Gomeznek a barátnője adta a veséjét, mert a betegsége miatt neki új kellett, akkor akartam látni, hogy az Intagram képen kívül van-e fent más kép is.Az amerikai újságokban egy csomó kép jelenik meg a sztárokról, amit így meg tudok nézni. Például, amikor vásárolni mennek vagy edzeni és ezek mások azért, mint a saját Insta képeik. Ilyenkor beírom a nevét annak, aki érdekel meg ilyeneket, hogy shopping vagy halloween, mert most például az érdekel, hogy milyen jelmezeket találnak ki.”

Elektra 5 évesen ölre megy a Divatsuliért:

„A testvéremmel szoktunk Divatsulit játszani a tableten, ez az ő kedvence, de nekem is megengedi, ha anya rászól. Én szeretek My Little Pony-t nézni meg olyan játékokat, amiket anya nekem töltött le és lehet vele készülni az iskolára. Számolós meg rajzolós feladatok. „

Samu, a 6 éves, aki filemzik, míg apa durmol:

„A szülinapomra kaptam az apukámtól a tabletemet, amit akkor használhatok, ha nála vagyok, anyuhoz nem vihetem haza. Apa letölt nekem filmeket, és amikor ott vagyok, hétvégén nézhetem, míg reggel még alszik vagy megcsinálja ebédre a kaját. Minecaftozni is sokat szoktam és angolozni is, mert angol oviba járok és apa letöltött angol tanulós játékokat. Nem szokta mérni az időt, amikor kedvem van tabletezni, akkor bekapcsolhatom, csak az a rossz, hogy anyánál csak az ő telefonját használhatom és sajnos, nem mindig adja oda és nincsenek is rajta olyan jó játékok.”

Kincső, a 12 éves, aki lefekvéskor is a telót nyomja:

„Imádom a Simset, ami egy online stratégiai játék, berendezheted a házadat vagy csinálhatsz egy családot, különböző nehézségi fokozatok vannak. Van Instagram oldalam és FB profilom is, Viberezünk a barátnőimmel, napi kábé egy órát, de van, hogy még este az ágyban, amikor már lefeküdtem még nyomjuk egy csomó ideig. Keresni arra szoktam, amit nem értek agy érdekel valamilyen téma. Amit még szeretek az a Pinterest, imádom a DIY dolgokat, mindenfélét készítek innen, anyával megvetetem a kellékeket és innen gyűjtöm az ötleteket a szülinapokra és ünnepekre.”

A megkérdezett gyerekeket ugyan igyekeztem kifaggatni arról, hogy milyen szavakra keresnek leginkább, de ez elől akár szóban, akár élőben adtak választ a legtöbben kitértek, vagy olyan válaszokat adtak, amit elfogadhatónak gondoltak és nem éreztek cikinek. Az élő kérdezősködés annyiban volt tanulságos, hogy szinte mindegyikük mosolyogni vagy nevetgélni kezdett, amit én hajlamos voltam úgy fordítani, hogy „na, ez az, amit úgysem fogod neked elmondani”. Ami még érdekes volt, hogy amikor a szülőkkel egyeztettem arról, hogy a gyerekeiknek kérdéseket fogok feltenni, azt állították, hogy viszonylag nagy a szigorúság, mind a tartalom, mind az időtartam ellenőrzésének tekintetében. A gyerekek válaszaiból pedig az derült ki, hogy elég széles spektrumon mozog, mit nézhetnek meg és az időtartamot igazából sokkal lazábban kezelik a szüleik, mint azt ők állítják. Megnyugtató volt látni, hogy a gyerekek egy része megtalálja azokat a tartalmakat, lehetőségeket, amik valamiféle kreatív tevékenységhez segítik őket és sokan nem csak a passzív tevékenységeket részesítik előnyben. Ha azonban a szülők a technikát egyfajta időkitöltésnek hívják segítségül, akkor mindent megtesznek azért, hogy pont ezeket a passzív tevékenységeket támogatják, ráadásul ellenőrizetlenül hagyva ezzel a gyerekeket.

Ajánlott oldalak:

Címlapfotó forrása: istock / nano