Minden játékot megkap a gyerek, de magasról tojik rá - olvasói levél

Olvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számot tartó kérdéseket akár ezen az oldalon is megvitatni.

2017.09.08 Ambrózi Kata

Kedves Szakértők,

A jelenleg öt éves kisfiam szobájában polcok roskadoznak különböző játékoktól. Ezek többségével szinte egyáltalán nem játszik, illetve azt látom, hogy amikor kap valami újdonságot, nem jelent számára értéket.

 

Nem szeretném megsérteni persze a rokonokat és a születésnapi bulira érkező barátokat, hogy visszautasítunk valamit, de ez egyszerűen túlzás és nem válik szerintem a gyermek javára. Nem visszasírni szeretném a saját gyerekkorom, amikor inkább ácsingóztunk egy-egy újdonságra, de ezt egyszerűen nem gondolom jónak. Ráadásul azt érzem, hogy nem hat rá hosszú távon jól, hogy mindent megkap, azonnal ki van elégítve minden vágya, megkapja a századik csokitojásban lévő használhatatlan kütyüt. Kíváncsi lennék, mi a véleményük erről? Ez valóban gond?

Üdvözlettel,

Zsanett, Monor

 

Kedves Zsanett!

Erről egy svéd gyerekvers jut eszembe:

Siv Widerberger: Bélyeg

Bélyeget gyűjtöttem.

Papa hozott egyszer egy kilót.

Azóta nem gyűjtök bélyeget.

Ha ön nem gondolja helyesnek, hogy gyermeke azonnal mindent megkap és ettől nem értékeli játékait, akkor tehet ellene. Elmondhatja ezeket az érzéseit a rokonoknak, ossza meg velük aggodalmát. Emellett kifejezheti feléjük a háláját, hogy nagyon kedvesek, amiért ilyen szép játékokat vesznek a fiának, viszont egyszerre mindenkitől soknak találja. Bevonhatja őket az ajándék vásárlásba, ötletelhetnek együtt, vehetnek közösen is játékot. Fontos, hogy hallgasson a megérzésére. A szülők hozhatnak ilyen jellegű szabályokat, döntéseket, de fontos, hogy a gyereknevelésben egységesek és következetesek legyenek. Így könnyebb lesz a családdal is beszélni.

A barátok szüleinek talán könnyebb is megmondani. Már a meghíváskor elmondhatja, hogy szeretné, ha a közös játékon, az együtt töltött időn lenne a hangsúly és csak jelképes aprósággal készüljenek az ünnepségre (link: Tippek - minőségi idő gyerekkel)

Bevonhatja a fiát is, beszélgetnek arról, hogy vannak olyan gyerekek, akiknek nincs mivel játszaniuk. Átválogathatják együtt a játékokat és adományozzák el őket. Akár válasszák ki együtt, hova kerüljenek ezek a játékok. Beszélgessenek arról, neki melyik játék a kedvence és miért? Mi az, amitől semmiképp nem válna meg, melyik mehet? Nem kell egyszerre sok játéktól megszabadulni, csinálhatják fokozatosan is, hogy a fia is apránként megtapasztalja, adni jó.

Kipróbálhatja, hogy egy-egy játékot észrevétlenül eltesz, majd pár hét múlva megmutatja ezeket a fiának és beszélgethetnek arról, hogy ez neki vajon miért nem hiányzott? Vajon akkor érdemes-e megtartani?

Arról nem írt, hogy mivel és mennyit szokott együtt játszani a fiával. Ez is fontos lehet abban, hogy ön megtapasztalja, a fia melyik játékkal szeret játszani, illetve őt is segítheti abban, hogy megtalálja a kedvenceit. 

Támogatom önt abban, ha van ilyen jellegű nevelési elképzelése, megérzése, akkor azért bátran álljon ki, végső soron, az ön gyermekéről van szó, ön felelős érte.

Üdvözlettel,

Ambrózi Kata

 

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaddal kapcsolatosan? Keress minket bizalommal!

Amennyiben a válasz alapján további kérdése merült fel, úgy érzi, azonosításra került egy probléma, amin érdemes dolgozni, vagy minden igyekezet ellenére sem javul a helyzet, forduljon szakemberhez, vegyen igénybe konzultációt. A szakértői válasz (levél/videó) nem minősül terápiának, sem valódi diagnózis nem állítható fel és orvosi tanácsadásnak sem tekinthető.

Címlapfotó forrása: istock/Lisa5201