Programajánló 2019. május

Programajánló szülők és pedagógusok számára pszichológia, pedagógia, függőség-prevenció témában.

2019.05.01 Hogyan mondjam el neked

Május 8. Érzelmi intelligencia a sikeres élet titka?

„Ha a siker lélektanát boncolgatjuk, nem egyszer visszatérünk az érzelmi intelligencia fontosságához.”

 

Május 8. Orvos-Tóth Noémi Budapesten! Örökölt sors

 

Május 10. Pince Pszichó Estek-Függőségek nyomában (Gondolatolvasó)

„Pince Pszichó Este sorozat következő vendége: Dr. Petke Zsolt a Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai Osztályának osztályvezető főorvosa, addiktológus, felépülő függő. Melyek a modern társadalom legjellemzőbb viselkedési függőségei? Találkozik-e a klinikumban a szakember a hétköznapi értelemben vett függőségekkel ( internetfüggőség,vásárlás függőség, élményfüggőség, adrenalin függőség stb..). Mennyiben alakult át a szerencsejáték-függőség az okostelefonok megjelenése óta? Magyarországon mennyire jelentős a videojáték-függőség? Mekkora szerepe van a felépülésben az önsegítő csoportoknak? Mit takar a függőség felépülés-központú megközelítése?”

 

Május 11. A Felépülés Éjszakája

„Komáromi Éva pszichológus: Bántalmazott, függő, kodependens nők és hozzátartozók a felépülés folyamatában.

Mama, kinyitottad a falat - Alkoholbeteg szülők gyerekei. Felszabadulás. Feldolgozás. Megbirkózás. Elgyászolás. Boldogulás. Alkotás. Gyógyulás. - Beszélgetés könyvekről, könyvekkel.

Elekes Dóra író, Szigeti-Cseke Zsuzsa fordító és Tímea Békési addiktológiai konzultáns beszélgetnek felépülésről szóló kötetek kapcsán.

Mészáros Piroska meseterapeuta: Szót érteni az ördöggel - interaktív, meseterápiás bemutató csoport.

Az inspiráció és az ihlet megtartásának kérdései a felépülés folyamatában.”

 

Május 13. Kinek az élete? Családtagjaink hatása sorsunkra

„Milyen rejtett dinamikák állnak a bajaink mögött? Milyen hatással van családtagjaink sorsa a mi életünkre? Kinek az életét éljük valójában?”

 

Május 13. Orosz Katalin Szombathelyen! A magzati élmények hatása sorsunkra

„Orosz Katalin "A magzati és születési élmények hatása sorsunk és személyiségünk alakulására" című előadása Szombathelyen, a Nyitott Akadémia szervezésében.”

 

Május 13. Felnőttkori kötődés és intimitás

Milyen jellegzetességei vannak a korai kötődési típusoknak, és milyen összefüggésbe hozhatók a felnőttkori kötődési típusokkal? Milyen érzelmi, kapcsolati, viselkedésbeli jegyek jellemzik az egyes típusokat? Az egyes felnőttkori kötődési típusok hogyan határozhatják meg a párkapcsolatainkban megjelenő viselkedésünket, érzelmeinket? Milyen összefüggések lehetnek a gyakori párkapcsolati problémák , kudarcok és a kötődés jellege között? A felnőttkori kötődés milyen hatással lehet a saját gyermekünkkel való viszonyunkra, a szülőségünkkel való elégedettségünkkel?

 

Május 17. Előadás a veszteségekről és a gyászfeldolgozásról

„A gyász nem csupán halálesetekhez, hanem bármilyen veszteséghez (válás, szakítás, költözés, munkahely elvesztése, karrier váltás, egészség elvesztése, remény, bizalom elvesztése...) köthető természetes emberi folyamat és olykor nehéz egyedül megbirkózni vele.”

 

Május 22. Családi mintáink hatása a párkapcsolatunkra

„Miként befolyásolhatják sokszor tudattalanul szülői mintáink párkapcsolatainkat? Hogyan ismerhetjük fel érzéseinkben, viselkedésünkben és reakcióinkban szüleink hatását? Milyen típusú kéretlen mintákat hozhatunk magunkkal? És miként tudjuk családi örökségünket úgy felhasználni, hogy az párkapcsolatunk, valamint utódaink számára is erőforrásként szolgáljon?”

 

Május 23. Pál Feri Pécsett! Hogyan használjuk jól a tapasztalatainkat?

Pál Feri "Hogyan használjuk jól a tapasztalatainkat?" című új előadása Pécsett, a Nyitott Akadémia szervezésében.

 

Május 24. Dr. Almási Kitti először Monoron! Bátran élni

„Dr. Almási Kitti "Bátran élni - Félelmeink és gátlásaink leküzdése" című előadása első alkalommal Monoron, a Nyitott Akadémia szervezésében.”

 

Május 27. XXIII. Közösségi Konferencia – ELTE Társadalomtudományi Kar

„Zullino professzor a genfi Orvostudományi Egyetem addiktológus professzora ismét velünk lesz, s workshop szól majd az addiktológia és a spiritualitás lehetséges kapcsolódásairól.”

 

Május 27. Szülővé válás lépésről lépésre - tematikus workshop sorozat

„Tematikus workshop sorozatunk célja a leendő és újdonsült Édesapák és Édesanyák felkészítése az előttük álló időszak kihívásainak legoptimálisabb kezelésére, a szülővé válás folyamatának örömteli megélésére.”