Az erőszak sosem lehet megoldás!

Október 2-a az Erőszakmentesség világnapja. Ez a nap ráirányítja a figyelmet arra, hogy az erőszak sosem indokolható, és hogy el kell utasítanunk a fizikai és lelki bántalmazás minden formáját. A testi vagy lelki bántalmazás áldozatainak segítése, az erőszakmegelőzés és a kiszolgáltatott társadalmi rétegek védelme a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft-nek is fontos küldetése.

2019.10.02 MTI

Október 2-án az erőszakkal kapcsolatos kutatásainkról, a prevenciós lehetőségekről, a bántalmazott áldozatok segítéséről és a közvélemény téma iránti érzékenyítéséről kaphat átfogó képet a nyilvánosság.

Az eseményen tájékoztatást adunk a "Gyermekút projekt" induló mozgó komplex szolgáltatásáról is.

A "Családbarát Ország" projekt elkötelezett a családok helyzetének javításában, így a szeretetteljes kapcsolatainkat mérgező erőszak felszámolásában is. Ezért a kapcsolati erőszak természetének megismerése érdekében kutatásokat indítottunk: elsőként az erőszak áldozatává vált személyeket kérdeztük személyes történetükről, majd fiatalok erőszakkal kapcsolatos vélekedéseit vizsgáltuk. Ezt követi majd két kérdőíves vizsgálat, mely a kapcsolati erőszak előfordulását vizsgálja 5.000 felnőttnél, valamint az azzal kapcsolatos attitűdöket 2000 lakos körében.

A "Kapcsolj egyből" projekt célja a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak hatékony segítése, a krízishelyzetek kialakulásának megakadályozása, és az, hogy a társadalom megismerje a támogató szolgáltatási formákat. A projekt keretében a CSBO Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot (OKIT) működtet, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció- és emberkereskedelem áldozatainak és hogy szükség esetén gondoskodjon az áldozatok elhelyezéséről. Ezek mellett egy mobiltelefonos krízisapplikáció fejlesztésére is sor került. Az applikáció népszerűsítésére és a bántalmazottak segélyvonalának, a 80-20-55-20 számnak ismertté tételére kommunikációs kampányt indítunk. 
A kampány arca, Pásztor Anna énekesnő, aki exkluzív nyilatkozatban osztja meg gondolatait személyes motivációiról.

"Mi közöd hozzá?!" címmel Boglacsik Tímea, az OKIT igazgatója "közönymentes blogot" indít a www.csalad.hu oldalon. A blog rázós terepre kalauzolja olvasóit, ahol személyes sorsdrámák, fájdalmas szembesülések kísérhetik a bejárt utat, de mindig szem előtt tartva azt, hogy a "közönymentes övezetben" minden problémára található megoldás.

A kora gyermekkori intervenció rendszerében nehezebb a szolgáltatásokhoz való hozzáférés a kistelepüléseken és a szociálisan hátrányos helyzetű járásokban élő, iskoláskor előtti gyermekek és családjaik számára. Ezért a "Gyermekút projekt" olyan komplex mozgó hálózat kialakítását és hosszútávú fenntartását vállalta, melyben a szolgáltatást nyújtó szakemberek helybe történő szállításával minden gyermek hozzájut a szükséges ellátásokhoz.

Címlapkép: Pixabay

Forrás: MTI / OTS

Címkék

hírek