Lebukott két illegális szerencsejáték-barlang

Számítógépeket és pénzt foglalt le a rendőrség egy gyulai és egy békéscsabai szórakozóhelyen. Mindkét bár egy-egy elkülönített helyiségében játékterem üzemelt, hatósági engedély nélkül, ahol a játékosok számítógépeken játszhattak, és a megszerzett pontjaikat pénzre válthatták. Miért érdemes óvatosnak lenni az illegális játéktermekkel szemben?

2020.02.14 Hogyan mondjam el neked

Viszonylag ritkán találkozni bebukott játékbarlangról, razziáról szóló hírekkel. Nem tudni, hogy azért, mert ezek a helyek eltünedeztek, vagy inkább jobban szervezetten működnek. Ezúttal a két városban a rendőrség a gépeket lefoglalta és őrizetbe vett egy békéscsabai férfit, valamint a szórakozóhely üzemeltetőjét, egy gyulai nőt, tiltott szerencsejáték szervezése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. További két alkalmazott ellen indult még büntetőeljárás.

Az illegális játékbarlangok világa káeurópai gengszterfilmbe illő: épp azok tudják az álmos kisvárosban, hogy hová kell menni, akik tudhatják, és akik ismerik a jelszót, amire kinyílik a titkos ajtó annak, aki leteszi a zsét. Odabent monitorokon megy a viadal, a párolgó izgalmat csak fokozza a kockázat, hogy aki nyer, annak pénz is üti a markát. Mi a gond ezzel? Sok!

Például az, hogy jelenleg Magyarországon kizárólag négy cég rendelkezik engedéllyel arra, hogy online szerencsejátékot szervezzen, értékesítsen: a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft., valamint - az online kaszinójáték tekintetében - az LVC Diamond Kft. és a Cívis Grand Casino Kft.

Az interneten elérhető szerencsejátékok egy része bukmékeri rendszerű fogadás, vagyis a nyereményt a fogadási esemény eltalálása esetén a feltett tét és a nyereményszorzó határozza meg. Ilyen fogadás szervezésére kizárólag a Szerencsejáték Zrt. jogosult a www.szerencsejatek.hu honlapon. Az online szerencsejátékok másik típusa a kaszinójáték, amelyet hírközlő eszköz és rendszer útján szervez az LVC Diamond Játékkaszinó üzemeltető Kft. a vegas.hu honlapon. Minden más szervezésben illegálisnak – így bűncselekménynek - számít az online kaszinójáték, mert nem biztosítható, hogy az megfelelő személyi és gazdasági háttérrel, színvonalas tárgyi eszközökkel, biztonságosan és szakszerűen történjen.

A Szerencsejáték törvény tiltja a pénzforgalmi szolgáltatók számára, hogy tiltott szerencsejátékhoz kapcsolódó tét befizetésében és nyeremény kifizetésében közreműködjenek, a tiltott szerencsejátékot szervező személlyel, szervezettel együttműködjenek.

A szervezők büntetésre számíthatnak, ha a hely bebukik (egy ilyen akcióról írt riportot pár éve a Magyar Narancs), a játékos pedig futhat a pénze után.

Ugyanez a helyzet az online szerencsejátékokat szervező nem engedélyezett külföldi cégekkel is. Az interneten több honlap található, melyek magyar játékosok által hozzáférhető módon – akár magyar nyelven is – fogadást, pókert, illetve egyéb szerencsejátékot ajánlanak. Jellemzően ezeket a honlapokat illegálisan működtetik, többségében külföldi székhelyű, gyakran azonosíthatatlan hátterű cégek. Ha a játékost bármilyen jogsérelem, kár éri, egy lehetősége marad: nyelhet egy nagyot. A magyar hatóságok nem tudnak fellépni az illegális szervezővel szemben, akinek onnantól bottal ütheti a nyomát. Körültekintésre és a jogszabályok ismeretére volna szükség, ez azonban általában nem erősségük azoknak a játékosoknak, akik szerencsejáték-használati zavarral küzdenek.

Címlapkép: istock / tommaso79