Letölthető babakelengyét terveztek a MOME kutatói

Az izoláció különféle helyzeteiben kívánnak segítséget nyújtani a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központ (MOME IK) szociális design kutatócsoportja által létrehozott MOME segítő pakkok, melyek közül elsőként a Baba pakk készült el.

2020.04.27 MTI

A Baba pakk izolációra olyan csomag, amely egy újszülött fogadásához szükséges alapvető eszközöket és információkat tartalmazza, mindezt a https://segitopakk.mome.hu weboldalról letölthető formában - közölte az egyetem hétfőn az MTI-vel.

A MOME segítő pakkok izolációra olyan digitálisan letölthető csomagok, amelyek a különböző élethelyzetekhez szükséges alapvető eszközök és holmik fizikai megvalósításához tartalmaznak útmutatást és biztosítanak fontos ismereteket, információkat.

Mint a közlemény hangsúlyozza, a pakkokat és a bennük található használati útmutatókat szakemberek bevonásával állították össze. A csomagok know-how-ja a benne lévő dolgok listájától, a kommunikációs anyagokon át a csomag fizikai elrendezéséig, a tervrajzokig bárki számára letölthető, aki tenni szeretne embertársaiért.

Az első MOME segítő pakk a csecsemőgondozásra fókuszál. A doboz előképéül a MOME EcoLab által korábban fejlesztett Bódva Pakk csomag rendszere, a finn baby box kezdeményezés, illetve a karácsonyi cipősdoboz ajándékkampány szolgált.

A szociális design kutatócsoport munkatársai, Fehér Bori és Csernák Janka szerint "jelen helyzetben az újszülöttek fogadásának tárgyi feltételei is akadályokba ütköznek, a személyi higiénia fontossága megnő, illetve a védőnői látogatások által biztosított fontos és nélkülözhetetlen tanácsadás is nehezített. A Baba pakk izolációra egy olyan csomag, amely az újszülött fogadásához szükséges alapvető eszközöket és információkat tartalmazza, megkönnyíti a szülés utáni első három hónapot" - idézi a közlemény a kutatókat.

A csomag a babakelengye összeállításához szükséges listán, valamint számos hasznos linken túl egy mózeskosár, babatörölköző, babamosdató kesztyű és egy csomós játék elkészítéséhez ad elkészítési útmutatót.

A MOME IK szociális design kutatócsoportja már dolgozik a további pakkok tervezésén is - közölte az egyetem.

Forrás: MTI