Tanítsuk meg a gyerekeket, miként figyeljenek a testük jelzéseire!

Kiemelten fontos, hogy a serdülők tisztában legyenek azzal, mikor érdemes betegségre gyanakodni és orvoshoz fordulni. A Semmelweis Egyetem gyermekorvosai közvetítésével online "találkozó" formájában tájékozódhatnak erről, június 25-én, a Semmelweis Egészség Napok keretében. A digitális információs csatornákon ezt a korosztályt talán még hatékonyabban el érni, és ellátni a szükséges tudnivalókkal, mint személyesen.

2020.06.24 Mihalicz Csilla

Betegséggel kapcsolatos árulkodó jelzés lehet a megmagyarázhatatlan fogyás, a láz, a fáradékonyság, a szokatlan fájdalom, csomók megjelenése vagy az anyajegyek megváltozása is. Figyelmeztető jel az is, ha egy gyerek úgy érzi, fáj a csontja és az egy hétnél tovább tart, függetlenül attól, hogy érte-e sérülés. Tipikus eset, amikor vakuval történő fényképezésnél valakinek az egyik szeme nem vörösen, hanem sárgás-fehér színben csillog. Ez az árnyalat arra utalhat, hogy a szemben daganat alakulhatott ki, és érdemes szakemberhez fordulni. Jellegzetes szemészeti daganat a retinoblastoma, azaz ideghártya-daganat, amely döntő többségében kisgyerekeknél fordul elő. Ha valaki kancsalít, akkor azonnal szemészhez kell fordulni, és a szakember alapos, pupillatágítással járó vizsgálat végez. Ilyenkor a szemgolyó belsejének részletes vizsgálatára van szükség – hangsúlyozta dr. Csóka Monika, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense.

A Semmelweis Egészség Napokon a laikus érdeklődők számára is érthető módon magyarázzák el a szakemberek, hogy mikor érdemes betegségre gyanakodni. A betegségek korai stádiumában való felfedezésével ugrásszerűen megnőhet a gyógyulási esély. Ilyenkor többnyire kevesebb kezeléssel lehet ugyanolyan jó eredményt elérni.

A június 25-i Semmelweis Egészség Napok előadásainak videói később is megtekinthetőek, és azokat az iskolák is felhasználhatják oktatási célokra.

A Prevenció a gyermekgyógyászatban című digitális eseményen a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika munkatársai olyan témákat dolgoznak fel előadásaikban, mint például az elhízás, a cukorbetegség, részben pedig a reumatológia és a daganatos betegségek. Utóbbinál nagyon fontos, hogy mindenki időben észrevegye az első figyelmeztető jeleket. A klinika gyógyító tevékenységének egyik szakterülete a hemato-onkológia. Itt alakult meg korábban az országos gyermek-hematológiai és onkológiai hálózat.

Az interaktív, lakossági, népegészségügyi rendezvénysorozat ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Időpont: 2020. június 25., csütörtök 16:00-20:00 óra

A programok regisztrációkötelesek, az online részvételhez a Zoom program szükséges, mely ingyenesen letölthető a https://zoom.us/download oldalról.

A részletes program és a regisztráció ide kattintva érhető el.

Címlapkép: istock / KatarzynaBialasiewicz

Címkék

hírek