Elengedni a gyereket az első buliba?

A gyerek előbb-utóbb beállít a kéréssel, hadd menjen először bulizni. A szilveszteri buli tipikusan jó alkalom az első önálló szórakozás apropójának. s legyen szó házibuliról vagy nyilvános szórakozóhelyről, az aggódó szülő gyomra mégiscsak görcsbe rándul és sorra lepörög szeme előtt a sok veszély mely csemetéjére leselkedik. Pedig el fog menni arra az első bulira…

2016.12.17 Hogyan mondjam el neked

Szilveszteri buli, szülinapi buli vagy egyszerűen csak hétvégi partyzás – előbb utóbb a gyerek önállóan akar menni szórakozni. Ha eljön a pillanat, valószínűleg már nem segít a tiltás és a fiatal felnőtté válásának ezen területén érdemes a következő lépéseket kidolgozni. Az alábbi videóban a Momentán Társulat mutat be improvizációs helyzeteket lányos apák ilyen jellegű beszélgetésére.

Látható, hogy egyes megközelítések megijesztik vagy lázadásra késztetik a fiatalt, míg az őszinte, nyitott közelítés bizalmas és akár jó hangulatú beszélgetést eredményezhet. Amellett, hogy osztozunk a gyermek örömében, természetesen a veszélyekről is lehet beszélni és kifejezni gyermekünk felé, hogy féltjük. De nem érdemes túlfélteni sem.

Dr. Ranschburg Jenő szerint a tiltás nem igazán megfelelő, mert csak nő a serdülőben a szülővel szembeni ellenállás, ám a túl puha hozzáállás sem megfelelő, hiszen keretek, szabályok azért kellenek. Ezért nyíltan érdemes megegyezni azokról. A Drogprevenciós Alapítvány összeszedte a legfontosabb gondolatokat fiataloknak bulik előtt, ezek alapján készítettünk egy listát, mire érdemes fókuszálni egy ilyen beszélgetésben:

 • Olyan emberekkel menjen szórakozni a gyerek, akikben ő megbízik és vigyáznak egymásra.
 • Érdemes tudnia és megélnie a gyereknek, hogy úgy is tud jól bulizni, ha a kontroll nála van, nem olyan szórakoztató később mozaikokból összerakni az előző estét.
 • Mindig legyen egy valaki a csapatban aki teljesen képben van és „ügyeletes”
 • Legyen egyértelmű terv az oda- és hazajutásra, az éjszakai utazásra érdemes lehet akár taxit, sofőrszolgálatot fizetni a fiatalnak, vagy esetenként érte menni buli után. Egyértelművé kell tenni, hogy vezetni kizárólag teljesen józanul szabad!
 • Fogyasztással kapcsolatos praktikus tanácsok:
  • Mértékkel fogyassz – ehhez ismerje is a mértéket és a befolyást jelző tüneteket (oldódás, jókedv stb.)! A Heineken viccesen megfogalmazta az alkoholfogyasztással kapcsolatos jeleket.
  • Kibontatlan formában vegye csak át az italt, előtte töltsék ki!
  • Amennyiben iszik alkoholt, fogyasszon mellé folyamatosan vizet / üdítőt is! Amennyiben meleg van, még több folyadékpótlás kell!
  • Ne keverje a különböző alkoholokat és egyéb szereket, gyógyszereket, ezek kombinációja akár életveszélyes is lehet!
  • Alkoholfogyasztás előtt / alatt érdemes enni is.
 • Serdülőket érdemes úgy elengedni buliba, hogy legyen náluk óvszer, s ha úgy alakul az este, használja is. Persze nem kell túlságosan ösztönözni vagy biztatni a szexre, de a realitások keretein belül felhívni a védekezésre a figyelmét.

Legyen a szülővel egyeztetett forgatókönyv arra az esetre, ha bármi baj történne. Kit lehet elérni telefonon, mi a mentő száma – ezeket jobb, ha tudja a gyerek és biztosítva van arról, hogy bármi baj esetén, tényleg kérjen segítséget!

Címlapfotó forrása: istock / shironosov