Te meg fogsz halni? - olvasói levél

Olvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számot tartó kérdéseket akár ezen az oldalon is megvitatni.

2017.06.05 Turcsán Ágnes

Kedves Szakértők,

A nagyszüleim már meglehetősen idősek. Egy családi látogatás alkalmával hallotta a kisfiam, hogy azt mondta a dédmamája, hogy „jó lenne már meghalni”. Nem akartunk ezzel a témával foglalkozni, de sajnos ezt nem tudom nem megtörténté tenni. Azóta a 4 éves kisfiunk gyakran kérdezi: „a mama meg fog halni?” Apa, te is meg fogsz halni? Illetve el is sírta magát, hogy ő nem akar meghalni. Nem tudom ezzel a témával is foglalkoznak-e, de érdekelne a véleményük, hogy hogyan érdemes elmondani ezt a témát a gyereknek. 

 

Bea, Paks

  

Kedves Bea,

Köszönjük levelét, egy nagyon fontos és elkerülhetetlen témáról kérdez. Előbb vagy utóbb minden gyermek kapcsolatba kerül valahogy az elmúlás jelenségével, bármennyire is szeretnék őt ettől megvédeni a felnőttek. Valójában azonban nem megvédeni kell, hanem segíteni neki, hogy korának és értelmi szintjének megfelelően megérthesse és megküzdhessen a veszteséggel. Az óvodások számára a halál még nehezen érhető, véglegessége felfoghatatlan, a halál és az álom rokonfogalmak. A gyermekek csak 9-10 éves korban kezdenek el reálisabban gondolkodni az elmúlás jelentőségéről.

A halálról és a gyászról való beszélgetésnek nincs speciális technikája, de fontos a bizalom- és szeretetteljes légkör, hogy a gyermek biztonságban érezze magát. Mint minden lényeges témát, ezt is csak kis lépésekben, apránként lehet átadni, ne várjuk, hogy lesz egy mindent tisztázó, elmagyarázó beszélgetés. Mindig figyeljünk a gyermek kérdéseire és arra válaszoljunk, amire ő valóban kíváncsi. Érthetően, rövid, egyszerű kifejezésekkel kommunikáljunk, használhatunk a természetből vett hasonlatokat is. Fontos beszélni az érzelmekről is, a sírás, szomorúság, düh kifejezése normális, szükséges. Ha valamiben mi magunk sem vagyunk biztosak, nyugodtan mondjuk el. A vallásosság, spiritualitás szerepet játszhat a halál feldolgozásában, elfogadásában, de lényeges, hogy a szülők azt adják át, amiben ők is hisznek, hiszen csak ezt tudják hitelesen közvetíteni a gyermek felé.

Turcsán Ágnes

 

Amennyiben a válasz alapján további kérdése merült fel, úgy érzi, azonosításra került egy probléma, amin érdemes dolgozni, vagy minden igyekezet ellenére sem javul a helyzet, forduljon szakemberhez, vegyen igénybe konzultációt. A szakértői válasz (levél/videó) nem minősül terápiának, sem valódi diagnózis nem állítható fel és orvosi tanácsadásnak sem tekinthető.

Címlapfotó forrása: Pexels