Velem kiabáltak a szüleim, de én nem akarok

Vannak olyan időszakok, amikor úgy érezheted, mintha éppen egy hosszú, nehéz próbatételen vennél részt. Jó ha tudod, hogy az egyik legjobb jele annak, hogy valamit érdemes változtatnod – az életeden, a viselkedéseden, a hozzáállásodon – hogy hasonló (általában nem túl kellemes) szituációk ismétlődnek veled. Tart mindez egészen addig, amíg meg nem változtatod magad, vagy nem találsz egy jó megoldást az adott élethelyzet megismétlődése ellen. Turáni Szabolcs (Értsünk szót) írása

2017.09.12 Turáni Szabolcs

Amikor nem akarsz rossz mintákat továbbadni

Vegyünk egy példát: érezheted sokszor bosszúsnak magad amiatt, mert a gyermeked nem hallja meg, amit kérsz tőle. Tegyük fel, hogy nagyon sokszor megkérted már, hogy kapcsolja le a lámpát maga után a fürdőszobában, de mindig neked kell lekapcsolnod utána. Ilyenkor annyira bosszús leszel - hányszor mondjam? - hogy kiabálni kezdesz gyermekeddel, mire ő dacol vagy sírva fakad, neked meg lelkiismeretfurdalásod lesz ettől. Úgy érzed ez egy ördögi kör, amiből nem tudsz kijutni. Nem akarsz kiabálni vele, de nagyon szeretnéd, ha megtanulná, hogy a lámpát le kell kapcsolni. Amikor gyermek voltál, veled is kiabáltak a szüleid, végül jól az eszedbe vésted, nehogy égve maradjon a lámpa. Aztán még arra is emlékszel, hogy a szüleid egymással is kiabálva veszekedtek. Általában az „nyert” az ilyen viták alkalmával, aki a másiknál tovább tudott hangosabb maradni. Neked azonban rettenetesen gyötrő lelkiismeretfurdalásod van, amikor hasonlóan reagálsz gyermekedre, aki erre kétségbeesetten sírva fakad. Még emlékszel neked milyen érzés volt a kiabálást gyermekként megélned és nem szeretnéd, hogy ezt a rossz mintát add tovább.

Van esélyed változtatni

Hogyan lehet ezt a beidegződést megváltoztatni? Egyáltalán meg lehet? Vagy érdemes inkább elfogadni, hogy te ezt hoztad gyermekkorodból, te ilyen vagy és inkább érdemes megpróbálni elkerülni az olyan helyzeteket, amelyek kiabálássá fokozódhatnak?

A jó hír, hogy a kezedben van a döntés. Mindkét út járható. Bár szerintem az első megoldás hosszú távon sokkal hasznosabb, mint az elkerülésre játszani. Frusztráló, nehezen kezelhető helyzet mindig adódik. Ha nem a gyermekeddel, akkor mással. Minden emberi kapcsolatban vannak nézetkülönbségek amelyek kiabálássá fokozódhatnak.

Ugyanakkor, ha akarod megtanulhatod kifejezni az érzéseid kiabálás nélkül is - olyan helyzetekben is, amelyekben korábban kiabáltál. Ha van egy számodra elfogadhatatlan szokásod, tudd, hogy kezedben van a lehetőség változtatni ezen.

Most tekints el a kiabálós példától, lehet, hogy ez rád nem is vonatkozik. Csak általánosságban véve gondolj egy szokásodra, amit szeretnél valahogy elhagyni. (Mindenkinek van ilyen, még ha nem is szeretjük bevallani.) Valami, ami nagyon zavar a viselkedésedben, és amiről úgy döntöttél nem szeretnéd tovább folytatni. Ebben az esetben néhány dolgot érdemes átgondolnod és figyelembe venned.

Mitől tartasz majd ki a döntésed mellett?

Az első lépés a döntés. Ez azonban nem azt jelenti, hogy elég kimondani „mostantól megváltoztatom ezt a szokásomat”. A döntés csak onnantól igazi döntés, miután tett követte. Ha elkötelezted magad, és tényleg teszel is valamit azért a döntésért, mert eltökélted magad, hogy megszabadulsz attól a beidegződéstől, amelyet akár évtizedek óta is követsz.

A döntéshez hozzá tartozik az is, hogy találj egy jó indokot. Miért szeretnél változtatni? Valami olyan indokot kell találnod, ami megerősíti az elköteleződésed. Ugyanis sok olyan pillanat lesz, amikor igazán nehézzé válik kitartani a változtatás mellett. Ha ilyenkor van egy jó indokod, hogy miért szeretnél változtatni, az átsegíthet ezeken a nehézségeken. Ha nincs saját magad számára jó válaszod a „miért” kérdésre, akkor a nehezebb pillanatokban könnyebben feladhatod az eredeti szándékod.

Hogyan válik rutinná, ha változtatni akarsz?

A változáshoz idő kell. Túlzás lenne azt gondolni, hogy „holnaptól minden megváltozik és nem követem azt a szokást, amit eddig”. Ez az elvárás csak kudarcot okozhat és ronthatja a valódi változtatás esélyét. Fogadd el, hogy sokat kell gyakorolnod.

Az eleje a legnehezebb. Amikor a legtöbb próbálkozást a legkevesebb sikerélmény követi. Amikor úgy érzed, hogy hiábavaló az erőfeszítésed. Amikor arra gondolsz, hogy nem is lehet változtatni. Te ezt kaptad gyermek korodban, vagy ilyennek születtél és kész. Ilyenkor nagyon kell a jó indok és nagyon jól jön, ha van segítséged. Aki ilyen pillanatokban is meg tudja mutatni, hogy bár még hosszú az út előtted, már megtetted az első lépéseket. Megmutatja neked, hogy igenis van értelme az erőfeszítésnek, mert már most is vannak alkalmak, amikor ellent tudsz állni a beidegződésednek. Minden ilyen alkalmat, amikor sikerült, ünnepelj meg. Érezd jól magad és legyél büszke az erőfeszítésedre.

Egy szokást egy másikkal érdemes cserélni

Érdemes átgondolnod a változtatás stratégiáját. A legtöbb esetben egy szokást leginkább egy másikkal érdemes lecserélni. Kicsit visszatérve a konkrét kiabálós példához. Amikor tehetetlennek érzed magad, mert gyermekeid nem hallanak meg, nehezebb lehet pusztán csak nem tudomást venni az érzésről. Ennél könnyebb, ha az érzést nem elfojtani próbálod (nehogy más formában törjön elő), hanem a kifejezés módját változtatod meg. Ahelyett, hogy kiabálnál tehetetlenségedben, találj ki valamit, ami elfogadható számodra miközben kiadhatod a frusztráció okozta feszültséged. Szándékosan nem írok ide konkrét példát, mert mindenkinél más működik. Neked is meg kell találnod milyen elfogadható szokással tudod lecserélni a meglévőt, ami már elfogadhatatlan számodra.

Van lehetőség a változtatásra

Szülőként rengeteg olyan szokást hozhatsz magaddal, amiket még saját gyermekkorodban sajátítottál el. Remélhetőleg ezen szokások legtöbbje hasznos és segítségedre van szülőként és sikeresen alkalmazod gyermekeddel kapcsolatban. Ugyanakkor szinte minden szülőben felmerül a fejlődési vágy és bizonyos pontokon szeretné máshogy alakítani gyermekével a kapcsolatát, mint ahogy az vele történt gyermekként. Ilyenkor van lehetőség a változtatásra. Tévhit azt gondolni, hogy amit kaptunk szüleinktől az megváltoztathatatlan. Csak rajtad múlik, mit szeretnél csinálni, hogyan szeretnél egy adott szituációban viselkedni, illetve reagálni. Kapcsolatod építése szülőként a gyermekeddel a te kezedben van.

 

Ajánlott cikkek:

Címlapfotó forrása: istock / monkeybusinessimages

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaiddal kapcsolatosan?

Keress minket bizalommal!

Tovább a szakértőkhöz!