A bizalom köre – Egyedi elvek mentén neveli gyerekeit Will Smith és felesége

A hollywoodi sztárpár három gyereke csaknem ugyanolyan népszerű, mint híres szüleik. Amerikában jól ismertek a nevelési elveik, melyeket nyilvános szerepléseik alkalmával szívesen hangoztatnak. Egyik alapvetésük a „bizalom köre”, ehhez igazodik az egész család; a ma már középkorú szülők és a három tinédzser gyerek.

2018.05.14 Kárpáti Judit

Büntetés helyett nyitottság

A Smith-család számára a nyitottság az egyik legfontosabb tényező, ennek részeként alakították ki a szülők gyerekeik születése után a „bizalom körét”. Annyi a lényege, hogy a gyerekek mindenről beszámolnak, ami velük történik, legyen az jó vagy akár „rossz” dolog. A hangsúly azon van, hogy megosztják az ügyeiket a szülőkkel, ők pedig nem ítélkeznek, büntetnek, sopánkodnak vagy szörnyülködnek, hanem megvédik őket, történjen bármi. Csupán egyetlen dolgot nem fogadnak el, mégpedig azt, ha valaki, nem mondja el a fontos ügyeket, amelyek vele történnek, és másoktól kell értesülni róluk.

A házaspár úgy gondolja, ennek köszönhető, hogy a ma már tizenhét éves lányuk tényleg mindenbe beavatja őket, a kicsi korban megalapozott „bizalom légköre” pont a kritikus kamaszkorban nyújtja a legnagyobb segítséget a családnak. A szülők számára természetes az is, hogy a gyerekeik egy sor olyan dologba vágnak bele, ami számukra, szülői szemmel kifejezetten veszélyesnek tűnik. „Úgy vélem, hogy büntetéssel, tiltással nem megyünk sokra, ezek helyett inkább arra tanítjuk a gyerekeinket kiskoruk óta, hogy a döntéseikért, az életükért ők felelnek. A gyerekeink bármit megtehetnek, ha meg tudják indokolni, hogy az adott dolog miért fontos, építő számukra.”

A te hajad, a te tested, a te életed

Néhány évvel ezelőtt, az akkor tizenkét éves lányuk, Willow kopaszra borotváltatta a fejét, sokan felhördültek a szülők szabadosságán. Ők inkább úgy látták, hogy ezzel is a lányukat erősítik, abban a világban, ahol a nők sokasága érzi úgy, hogy nem ura a saját testének, ahol a testképzavar, a másik ember elleni erőszak mindennapos jelenségek. Jada Pinkett Smith szerint azáltal, hogy hagyta: a lánya döntsön – akár viszonylag fiatalon is – arról, hogyan akar kinézni, kezébe adta annak a lehetőségét, hogy felnőtt nőként majd úgy tekintsen a testére, mint a saját tulajdonára, melyről egyes-egyedül ő határoz.

A gyerekek azonban a felnőtteknek járó szabadsággal együtt, a kötelességeiket is magukénak tudják ebben a családban. Will és Jada úgy vélik, hogy azokat a dolgokat, helyeket a házban, melyeket a gyerekek használnak, éppúgy kell óvniuk és takarítaniuk, ahogyan nekik, szülőknek. A szabadság, nyitott gondolkodás, a megengedő hozzáállás tehát valóban felnőtt felelősségvállalással párosul, ami megnyilvánul abban is, hogy tiszteletben tartják a gyerekek véleményét. Sőt, igyekeznek előbb azt meghallgatni, és csak ezt követően kifejteni a saját álláspontjukat, hogy ezzel is önálló véleményalkotásra ösztönözzék őket.

Így vall minderről Jada Pinkett Smith:„Szeretném megadni a gyerekeimnek a lehetőséget, hogy hibázzanak, hogy megtanulhassák, hogyan körvonalazhatják meg a saját határaikat. Azt szeretném, hogy amikor elhagyják a szülői házat, azt lássam, hogy készen állnak, repülnek.”

 

Címlapfotó forrása: Flickr, licence: CC BY-SA 2.0