Szexuális blokkok oldása

A párkapcsolatok megromlásának egyik velejárója nagyon gyakran a szexuális élet ellaposodása, az érzelmi elhidegülés. Sok egyéb tényező mellett az egyik meghatározó ok lehet az, hogy a párok fel nem oldott szexuális blokkokkal élnek együtt. Ezek azonban különféle technikákkal orvosolhatók, abban az esetben, ha a párok nyitottak a változásra. Solymári György és Lágler Zsófia, a Tantrasziget megálmodói, a tantra segítségével párok tucatjainak segítettek már visszatalálni a harmonikus, szeretetteli párkapcsolathoz.

2018.09.13 Kárpáti Judit

Hogyan kezdtetek el ezzel a területtel foglalkozni, miként jutottatok el odáig, hogy másokon segítsetek?

Solymári György: Úgy gondolom, hogy hitelesen úgy tudunk másokon segíteni, ha mi magunk már keresztülmentünk a saját blokkjaink oldásán, legalábbis annak legnagyobb részén. Nekem korábban problémát jelentett, hogy amikor előkerült a szex, sokszor elfáradtam, kizökkentem, máshol jártak a gondolataim. Szerelmi kapcsolatban nem tudtam igazán megélni a vágyat, idegen nők jobban érdekeltek ebből a szempontból. Amint egy viszony kialakult, megjelent egyfajta biztonság, szeretet, eltűnt a szex, és akkor elkezdtem kifelé keresni.

Ez talán a leggyakoribb tünet, nem? Ahogyan leírtad, szerintem nagyon sokan ismernének magukra. Hogy a biztonságos, bejáratott kapcsolatban a szex már nem úgy megy.

Lágler Zsófia: Sokat beszélgettünk mi is arról, hogy mi lehet ennek az oka. Úgy gondolom, legtöbbször azon múlik, mikor tűnik fel ez a jelenség egy kapcsolatban, hogy mennyi idő után érnek el a párok olyan lelki mélységhez, ahol az életük során korábban szerzett sérüléseik vannak. Lehet, hogy valakinek tíz–tizenöt év házasság után. Ilyenkor azért tűnik el a vágy ezekből a kapcsolatokból, mert a lelki problémák egyszerűen beszippantják az energiát, odavonzzák tudattalanul a fókuszt.

Solymári György: Ezt én úgy írnám le, hogy egy pár felépít egy életet, egzisztenciát, és materiális téren minden jól megy, mert ezen van a figyelem. De ha közben elvész a mély intimitás, akkor következik be az, hogy ott állnak, és néznek egymásra. Hogy most mi legyen?

Akkor nem is a megszokás jelenti a problémát? Ezen a ponton tud a blokkoldás segíteni?

Solymári György: Több programot tartunk, ezekből az egyik a blokkoldás. Ez a technika inkább a testi szintre vonatkozik, sok probléma pedig inkább önismereti csoportban vagy a pároknak tartott tantra-kurzus során kezelhető. Itt foglalkozunk a mélyebb, lelki dolgokkal.

Mik a leggyakoribb okai annak, ha valakinél kialakul egyfajta gátlás, ami akadályozza a szexben?

Solymári György: Alapvetően fizikai-, lelki- vagy akár mentális szinten alakulnak ki ezek a blokkok, melyek nyilván össze is függnek. A fizikai blokkok főként izomban eltárolt feszültségek, múltbéli eseményekből, kellemetlen, sokkélményekből fakadhatnak az életünk bármely korszakából. Leginkább a bűntudat és a szégyen kapcsolódik ehhez, illetve a társadalmi, tanult viselkedési minták, melyeket a családban, a környezetünkben látunk, tanulunk. Nagyon összetett persze, hogy kinél mi okoz szexuális blokkot, hiszen teljesen különbözők vagyunk, így az érzékenységünk is nagyon más. Gyerek-, serdülő- vagy fiatal korban is történhetnek olyan élmények, kudarcok, melyek okozhatják ezt, de például az apával vagy az anyával való kapcsolat is meghatározó ebből a szempontból. Hogy például egy nő mennyi elismerést kapott az apjától. Vagy, ha például elkezdenek másképp viselkedni egy lánnyal, amikor érik, akkor esetleg tudat alatt megfogalmazódhat benne, hogy őt nem fogadják el, nem elég jó. Éppen ezért jó, ha szülőként természetesen kezeljük ezeket a változásokat, így is viselkedünk, és a gyerekek kérdéseire őszintén válaszolunk.

Egy érési folyamat kell ahhoz, hogy eljusson valaki oda, hogy a szexuális problémáival egyáltalán elkezdjen foglalkozni. Sokan érzik, hogy nem annyira jó a szex, de annyira nem is rossz, hogy változtassanak rajta. Legtöbben akkor kezdenek el megoldások után kutatni, ha már elég komoly a helyzet. Ez a hozzáállás alapvetően hibás, mert ha a fogunkkal rendszeresen foglalkozunk, akkor megúszható a gyökérkezelés. Magyarán: fontos volna a megelőzés.

  12 kép

Fotó: Bellai László

Lágler Zsófia és Solymári György a Tantrasziget Központban

Ezek szerint gyakorlatilag mindenkinek érdemes időt szánni kvázi az önismeret jegyében arra, hogy megvizsgálja a saját szexualitásának a mozgatórugóit?

Lágler Zsófia: Van, amikor az ember hajlamos saját maga előtt is letagadni, elhazudni a problémáit, és abban a hitben ringatni magát, hogy „minden rendben, ez nem is olyan nagy dolog”. Az érzéseinket hajlamosak vagyunk saját magunk előtt is elleplezni; „ez nem is fáj, nem is esik rosszul”. Ne kényszerítsük magunkat olyan helyzetbe, amiről azt gondoljuk: „ez tutira jól kellene, hogy essen!”. Ebbe a mintába sokan belecsúsznak.

Solymári György: Azt érdemes megvizsgálni, hogy én mennyire tudom elfogadni, mennyire érzem jól magam a testemben. Férfiként sokszor a nemi szerv méreteivel kapcsolatban vannak komplexusok, a nőknél a mellek mérete, alakja, fenék, combok formája, mérete jelent gondot. Ha valakinek szexuális jellegű problémája van, szégyenérzet vagy bűntudat él benne, akkor feltehetőleg van elakadás, blokk. Ezek hátterében, ahogyan már említettem is, nagyon különböző dolgok állhatnak. Például olyan konkrét történetet is hallottunk, amikor egy nő elmesélte, három–négy éves korában játékból elbújt egy szekrényben, senki nem tudta, hogy ott van, és a szüleit hallotta szeretkezni, fültanúja lett az eseményeknek, nem mert kijönni. De nagyon sok molesztálós történetet is mesélnek a hozzánk fordulók, ezek is gyakran állnak a blokkok hátterében.

Hogyan lehetséges ilyen komolyan rögzült nehézségeket kezelni, feloldani?

Solymári György: Fontos, hogy első lépésként rálássunk, milyen hitrendszert alakítottunk ki a szexualitással kapcsolatban, azt, hogy mi a magunkról kialakított énképünk, ami nagymértékben befolyásolja, hogy a szexualitást milyen minőségben tudjuk megélni. 

Második lépésként tudatosítani kell, hogy ezekből mik azok a negatív  gondolatok, amik akadályoznak minket a boldog és kiegyensúlyozott szexualitásban, illetve a gyönyör teljességének megélésében. Ebben a fázisban többféle technika áll rendelkezésünkre, hogy megszabaduljunk ezektől a mentális blokkoktól, és helyettesítsük pozitív, építő jellegű gondolatokkal. 

Akár egyénileg, párban vagy csoportban zajlik a blokkoldás folyamata, találkozni kell az egykori fájdalommal. Ezt bizonyos pontok megnyomásával érjük el, ezekbe belelégezve feljöhetnek érzések, élmények. Az a jó, ha nemcsak fizikai szinten találkozik az ember ezzel a fájdalommal, hanem átengedi magán azt, és megjelenik a hozzá tartozó érzelem vagy egy emlék. A megélésen van a hangsúly. Nagyon sokat segít ilyenkor a kommunikáció, annak a kimondása, mit élt át. De tulajdonképpen már önmagában az is segít, ha elkezd az egésszel foglalkozni. Amikor van egy blokk bennem azáltal, hogy elkezdek azzal az életterülettel kommunikálni, már elindul egy energiaáramlás. Sokszor felerősödik a fájdalom, mielőtt végleg feloldódik, azonban onnantól ismét szabadon áramlik az energia.

  12 kép

Fotó: Bellai László

Lágler Zsófia

Lágler Zsófia: Ha valaki eljön, mondjuk, egy csoportos blokkoldásra nagy segítség, ha már úgy készül: itt előjöhetnek fájó érzések, feszültségek, ez már önmagában ad egy felmentést, hogy „ezzel nincs baj”. Próbáljuk átadni az embereknek, hogy ha felszínre kerülnek a negatív érzések, az nem baj. Mert ez ad lehetőséget arra, hogy ezeket pozitív érzésekké tudja alakítani. A rosszat tudatosan át kell élni, és amikor elkezdi az ember átélni, a fájdalom helyén megjelenik az öröm.

Címlapfotó: Bellai László