Hogyan tudod a szívedet megnyitni, ha korábban sosem tanultál meg szeretni?

A tradicionális tantra iránt sokan, sokféle motivációból kezdenek el érdeklődni. Nyitottak azok a párok, akik a szexualitásukban valami kibontakozási lehetőséget keresnek. Érdeklődnek azok is, akik megoldást látnak benne lelki problémáikra: hogyan tudják a szívüket megnyitni, hogyha erre korábban nem volt módjuk. Erről beszélgettünk Ádám Alkimeninnel, a Kőrösi Csoma Sándor Jóga Egyesületben.

2020.03.13 Szabó Előd

Kezdjük az alapoknál. Mi az a tradicionális tantra?

A tantra egy több ezer éves tradíció. Az egyik legfontosabb módszere a tantrikus alkímia, miszerint minden tulajdonságunk, hajlamunk, így például a szexualitás is magasabb szintre emelhető. A szexualitás jelen pillanatban nagyon alacsony színvonalon van jelen a világban. A tantra egy alternatívát ad erre is, valamint egy magasabb rendű párkapcsolati formát, egy magasabb rendű szerelemhez való hozzáállást is. Az átlényegítés nagyon fontos alapelv, ami mindenki által gyakorolható és csodákra képes. A Kőrösi Csoma Sándor Jóga Egyesületben megpróbáljuk a tantrát lehozni az átlagembereknek tudatszintjére, hogy ez ne csak valami misztikum legyen, hanem gyakorlati tanácsokat is adjon az embereknek arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet magasabb szintű emberi kapcsolatokat kialakítani.

Kik járnak hozzátok? Milyen emberek érdeklődnek a tantra iránt?

Mindenféle motivációval jönnek. Az egyszerű kíváncsiságtól, a spirituális nyitottságtól kezdve egészen odáig, hogy valaki egy konkrét probléma – például a korai magömlés – megoldásában keres segítséget. De mégis két csoportra tudnám osztani az embereket. Az egyik csoportba tartoznak azok, akiknek vannak jó megéléseik, tapasztalataik az életükkel, a szexualitásukkal és valami többet, valami kibontakozási lehetőséget keresnek. És vannak azok, akik éppen ellenkezőleg! Azért vonzódnak a tantrához, mert terápiás megoldást látnak benne a lelki és a szexuális problémáikra, arra hogy hogyan tudnak az emberek felé nyitottak lenni, hogyan tudják a szívüket megnyitni, hogyha erre korábban nem volt eszközük. A tantra egyik fontos célja a szív megnyitása, és ez sok embert vonz manapság. Workshopjainkra is sokan jönnek olyanok, akik egy magasabb szintű, önmagukkal és másokkal való kapcsolódást szeretnének megélni. Ezek a workshopok biztonságos teret nyújtanak azoknak, akik szeretnék megtapasztalni az intimitásnak, a szeretetnek, a megosztásnak egy magasabb minőségét.

Mikor érkezik el egy párkapcsolatban az, amikor kibontakozási lehetőséget keresnek? Közhely, hogy a kapcsolat elején hatalmas a szerelem, de hosszú évek alatt valahogy mégis elérkeznek a párok a válásig. Milyen változásokat hoz egy kapcsolatba a tradicionális tantra?

Egy jól működő kapcsolat elején szerelem, boldogság van. Nagy a késztetés, hogy minél több időt töltsünk együtt. A tantra mégis azt mondja, hogy legyünk bölcsek már az első pillanattól kezdve. Próbáljuk megtartani az együttlét és a különlét egyensúlyát. Ez fontos alapja a hosszútávú polaritásnak. Ha sok közömbös, átlagos jellegű dologgal tömjük tele az együttlétünket, akkor ez ahhoz fog vezetni, hogy fél év alatt, egy év alatt, öt év alatt, kinél mennyi ez az idő, szépen lassan ellaposodik a kapcsolat. Tantrikus szempontból erre vezethető vissza, hogy a házasságoknak a hatvanöt százaléka válással végződik. Az általános modell az hogy találkozik egy férfi és egy nő, majd összeházasodnak, anyagi közösséget alkotnak, segítik, támogatják egymást; gyereknevelés stb. A tantra (és minden spirituális hagyomány) ezt annyival fejeli meg, hogy két ember találkozásának mindig kell, hogy legyen egy magasabb rendű célja. Ez a magasabb rendű cél pedig nem más, mint hogy egymás lelki kibontakozását, fejlődését segítsük. Folyamatos átalakulás van mind a nő, mind a férfi részéről. Az ilyen típusú kapcsolatok dinamikusak. Évek múlva gyakorlatilag egy teljesen más emberrel élünk együtt, mivel folyamatosan megújulunk. Így nem lép fel ez a fajta megszokási, megunási fázis, ami egyébként más kapcsolatoknál gyakorta előfordul. Ez nem azt jelenti, hogy a hagyományos formában nem lehet hosszantartó kapcsolatot kialakítani. De ha megkérdeztem azokat az ismerőseimet, akinek jól megy a kapcsolata, akkor általában kiderül, hogy sokszor ösztönösen használtak ilyen eszközöket.

Hogyan alakítja át ezt a gyerek születése? Ez egy tipikus helyzet, ami új kihívás elé állítja a kapcsolatot. Mindent felborít.

Hiszek abban, hogy egy gyerek, amikor megszületik egy családba, neki az a legjobb. Azért van abban a családban, hogy bizonyos dolgokat megtapasztaljon. Azokhoz az emberekhez születik, akik azt a dolgot képviselik. Ha mondjuk az apa meditál, az anya meg jógázni jár, ezt nem kell feladniuk a gyerek születése miatt, hanem a gyereknek is meg kellene mutatni ezt a mintát. Sok embertől hallom, “hát, most született egy gyerekem, ez azt jelenti, hogy húsz évre elnapolom a saját fejlődésemet”. Ez nem kellene, hogy így legyen! Óriási fejlődési lehetőség van magában a gyereknevelésben, ha ezt tudatosan csináljuk. Például ha a gyereket nem a birtokunknak tekintjük, hanem megpróbálunk neki példát mutatni. Gyakran jönnek hozzám már a kapcsolat egy későbbi szakaszában, hogy csak a gyerek miatt tartják fenn a kapcsolatot. És kérdezik, hogy mit tegyenek? Nem mondhatom senkinek azt, hogy most hagyd el a férjedet, meg azt sem mondhatom neki, hogy ne hagyja el. Sokkal boldogabb lesz a gyerek akkor, hogyha látja, hogy a szülei felvállalják, ami bennük van. Ha boldogok. Az a lényeg, hogy pozitív mintákát adjunk át. Én ebben hiszek. Ha egyedül élünk, akkor egyedül. Ha párban, párban. Ha boldogtalanok vagyunk az adott kapcsolatban, akkor inkább lépjünk ki belőle, mert sokkal fontosabb, hogy a gyereknek milyen mintát adunk át.

  12 kép

Forrás: Ádám Alkimenin

Ádám Alkimenin

Van esetleg egy-két kedvenc történeted az iskola történetéből, hogy egy párkapcsolat hogyan alakult át?

Sok ilyen példa van. Van egy pár, akik tizenhat éves korukban jöttek össze. Más férfit, más nőt nem is ismertek. Amikor találkoztam velük, húsz éve voltak házasok két gyerekkel. Az utolsó néhány évben már gyakorlatilag nem volt közöttük szexuális érintkezés. A család, a gyerekek és az anyagi dolgok tartották össze őket. Aztán külön-külön eljöttek hozzánk workshopokra. Először a férj jött rá arra, hogy a finom intimitást már szinte el is felejtette. A kapcsolatukban ez teljesen elhalt. Amikor a négy napos workshop után hazament, elkezdte a feleségét simogatni, cirógatni. Átadta ezt a friss tapasztalatot, aminek nagyon megörült a felesége. Legközelebb már ő jött el egy workshopra. Ő is átment ezen a feléledésen és mindketten felvállalták azt, hogy új impulzusokat visznek be a kapcsolatukba. Pár hónapon belül a kapcsolatukban újra megjelent az erotikus vonzalom. Újra felfedezték egymást. Az aszexualitás általános tendencia manapság. Arra vezethető vissza, hogy a második csakra (a szerk.: szvadisztana csakra) takaréklángra kerül az emberben. Ez történhet például akkor, amikor szülés hatására a nő egy időre aszexuálissá válhat. A férfi is kerülhet ilyen szakaszba betegség hatására. Amikor valaki újra megtapasztalja az érintés, az ölelés örömét, akkor felébred a második csakrának a poláris jellege. És rájön arra, hogy “Úristen, hogy tudtam enélkül élni?!”.

Az aszexualitást, a szextől való elfordulást a kutatások az életüket kezdő fiatalok esetében is kiemelik. Ennek is ehhez a szvadisztana csakrához van köze?

Ennek a leggyakoribb oka a tudati kontroll. Az illető például nem engedi meg magának az életörömöt, mert van benne egy negatív programozás. Akár a szülői házból, akár a társadalomból, mert mondjuk bűnösnek tekinti a szexualitást. Ez gyakran megtörténik. Ilyenkor a tudat letiltja annak a működését és annak az igényét is és egy idő után ez az ember azt fogja mondani, hogy nekem nincs is erre szükségem. Pedig valójában szüksége van, csak ez egy tudati felülírás alatt van.

Mit ad egy workshop ezeknek az embereknek? Hogyan kell ezt elképzelni?

Sokat fog fejleszteni az érzékiségén, hogyha érintkezünk másokkal, ha megérintünk, megölelünk másokat. Ez gyakorlatilag az egónknak, a bezárt lényünknek a határait lazítja fel. Hogyha egóból, egy zárt személyiségstruktúrából fogunk találkozni a kedvesünkkel, akkor az is az egóról fog szólni. Jussunk el a szív szintjére! A tantra szerint folyamatosan adunk. Adunk a mosolyunkkal, adunk az érintésünkkel, a kedvességünkkel, az ölelésünkkel. A szív csakrához tartozik az érintés, a bőrfelület, a tenyerünknek a simogató jellegű dolgai és tulajdonképpen maga a szeretkezés. Szív nélkül nem működik, mert különben mechanikussá válik. Ezért kell ezt megtanulni, megtanulni szeretni. És szeretni nem csak a páromat kell! Az embereket szeretni. Kifejezni a szeretetemet, kifejezni a kedvességemet. Gesztusokkal, érintésekkel. Ezt viszont meg lehet és meg is kellene, hogy tanuljuk egymástól. Azért vannak a workshopok, azért vannak a tantrikus csoportok is. Biztonságos közegben meg tudjuk tapasztalni például az ölelés erejét. Az az ember, aki a csoporttársait teljes szívből meg tudja ölelni, annak kapcsolatában is egy teljesen más minőségű ölelés, meg szeretet fog megjelenni. Mert az egyénnek, az önmagam határainak az első feloldása egy másik ember, a második szintje pedig talán egy csoport. Egy csoport nagyon sokat segíthet azon, hogy ők a barátaim, velük találkozok rendszeresen. Velük egy baráti, intim viszonyt tudok kialakítani. Most az intimen azt értem, hogy akár megérintjük, megöleljük egymást. Megsimogatjuk egymást, ha szüksége van a másiknak erre. Vagy megmasszírozzuk, vagy bármi. S nem pedig az van, hogy azt mondjuk, hogy az intimitás az csak egy embernek jár vagy attól kaphatom én.

Címlapkép: istock / Bicho_raro