Terjed a játék kultúra, most féljünk vagy örüljünk?

Van, aki épít és van, aki rombol. Van, aki egyedül és van, aki barátokkal. Van, aki csak a telefonján, van, aki a konzolon és van, aki a számítógépen. Ma már nehéz olyan fiatalt találni, aki ne játszana videojátékokkal. Amikor az első videojáték megjelent még senki se gondolta volna, hogy ekkora trenddé növi ki magát. Mára a szórakoztató ipar vezetőágává emelkedett, Hollywood is a játékokból próbál meríteni, és a legutóbbi E-sport bajnokságot Amerikában többen nézték, mint az NBA döntőjét.

2016.12.01 Tóth Dániel

Ezek tőlünk talán távoli példák, de ha valaki ellátogatott a napokban a hazai PlayIT rendezvényre, szintén megdöbbenhetett a tömegen.

Sok aggodalom kering a videojátékokkal kapcsolatban – például a félelem, hogy a gyerekeket elbutítja, agresszívvé, vagy függővé teszi, hogy csak néhányat említsünk. A félelmek nagy része szerencsére alaptalan, de érdemes odafigyelni. Keretekre van szükség:egyáltalán nem mindegy sem az, hogy mivel játszik egy gyerek, sem hogy mennyit. Az pedig különösen nem mindegy, hogy ezeket az élményeit meg tudja e beszélni a szüleivel vagy magára marad velük.

A szülők nagyobb része hamar elveszíti a kontrollt e téren. A serdülő gyerekek szüleinek gyakran fogalma sincs arról, hogy a gyerek mivel játszik és mennyit - pedig érdemes képben lenni. Tiltani szinte teljesen fölösleges, mert nem fog működni. Érdemes lehet viszont a családi kultúrába felvenni a játékokat, és beszélgetni róluk, ez is lehet a mindennapok része. Ha együtt játszunk, akkor lehet, hogy a gyerek lesz az ügyesebb, mint a szülő, és ez mindkét felet új élményekkel gazdagíthatja.

Persze a videojáték „nem a valóság”, de az élmény, amit a gyerek a játékban él meg nagyon is valós.

Hogy mi ez az élmény, és hogy egyáltalán mi ebben a jó? Épp ezek azok a kérdések, amelyeket érdemes a gyerektől megkérdezni. A legtöbb gyerek szívesen megmutatja a játékát szüleinek, megosztja az élményeit, ha azt látja, hogy ők erre nyitottak. Meg kell ismernünk ezt a világot is, ha be akarjuk vonni a nevelésbe.

Címlapfotó forrása: wikimedia.org